Ziua Logo
  Nr. 4113 de luni, 17 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Expozitie dedicata lui George Lowendal, la ICR Viena

Pictorul Bucovinei

Astazi, la Institutul Cultural Roman din Viena, Ariadna Avram, nepoata pictorului George Lowendal, este gazda finisajului expozitiei "Pictorul Bucovinei si al taranului roman", organizata la ICR Viena intre 14 noiembrie si 19 decembrie.

George Lowendal s-a nascut in 1897 la Sankt Petersburg, capitala Rusiei tariste, si a fost primul fiu al lui Laurentiu II baron Lowendal, ofiter de artilerie al Marinei Baltice Ruse, originar din Danemarca. Isi face studiile la Belle-Arte la Sankt Petersburg, impotriva dorintei tatalui sau de a deveni ofiter. Are profesori celebri, printre care Seidenberg, Makovski si Alexandr Petrovici Alexandrov. In acelasi timp este angajat ca balerin, actor, scenograf, la Teatrul lmperial. Apoi, familia sa moare in flacarile revolutiei, iar George este invitat de profesorul Alexandrov, la Soroca, in Basarabia, si ramane aici. Deseneaza mult, afirmandu-se ca un autentic portretist. Tot aici realizeaza primul Teatru de papusi din Basarabia, pentru care scrie piese, impreuna cu logodnica sa Ariadna. Activeaza ca pictor scenograf in mai multe teatre din Chisinau. In octombrie 1918, Basarabia revine la Romania, Lowendal ajungand astfel in tara care va deveni patria sa. Se stabileste apoi la Bucuresti, impreuna cu sotia sa Ariadna Ambrozieva, poeta, scriitoare, cantareata-concertista si mai tarziu profesoara de limbi straine si canto, si invata limba romana. Aici, activeaza ca pictor scenograf si regizor la cateva teatre, fiind foarte apreciat. Presa romana si straina publica frecvent cronici entuziaste despre activitatea sa artistica.

In 1926 se muta la Cernauti, unde devine director artistic al Teatrului National din oras. Realizeaza decorurile si regia a zeci de spectacole si participa si ca actor, dansator, mim, machior, butaforist. Alaturi de el se formeaza oameni de teatru ca Victor Ion Popa, George Mihai Zamfirescu si actori ca Grigore Vasiliu Birlic si Jules Cazaban etc.

In 1943, picteaza in Bucovina, deschizand apoi, cu 80 de tablouri, expozitia de mare succes din sala Universul din Bucuresti... Dupa numeroase alte expozitii si o viata dedicata artei, pictorul se stinge din viata in februarie 1964. Cu o luna mai devreme se nastea nepoata lui Ariadna, care astazi este gazda la ICR Viena.

Istoricul de arta Ana Maria Altmann scria despre el: "Arta lui George Lowendal infatiseaza privitorului o fresca, o monografie in imagini a taranului roman. Datorita realismului eclatant al reprezentarilor, figurile par desprinse din mitologiile lui Rebreanu sau Sadoveanu." (M.A.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Romania adevarata este Monarhie (2865 afisari)
 Colaborarea inedita dintre Securitate si Europa Libera (2472 afisari)
 ICR: 10.000 de euro pentru un ungur, 4000 pentru un roman (2437 afisari)
 Frauda la Justitie (2228 afisari)
 Dezastru la Parchetele Capitalei (1763 afisari)
 Enciclopedia sanilor mari de la Wikipedia  (2524 afisari)
 Logodnicul Ioanei Basescu, in tandreturi cu o secretara (2439 afisari)
 Nicolas Sarkozy, indragostit de cantareata Carla Bruni (1920 afisari)
 Impuscata in cap pentru un kilogram de aur (1402 afisari)
 Rusia testeaza noi rachete intercontinentale (1244 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00628 sec.