Ziua Logo
  Nr. 4111 de vineri, 14 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Despre RON, ROM si ROMAN

Cine are interesul sa confunde sau sa nu se inteleaga exact semnificatia acestor trei cuvinte? Din folosirea lor arbitrara si neavenita s-au creat si se mai creeaza confuzii, ce uneori te duc cu gandul la diversiune...

1. Intr-una din zilele trecute, un roman-american venit, dupa doua decenii, pe aeroportul din Otopeni, s-a dus direct la chioscul unde dorea sa schimbe dolari; in RONI sau euro, a fost intrebat, la care el, nedumerit, a raspuns, in LEI. A luat suma respectiva, in lei, dar a ramas nelamurit, ce-i cu ronii astia, si i s-a explicat, termenul exista de vreun an, de cand s-a produs denominarea leului vechi, taindu-i-se patru zerouri si a aparut leul nou, zis RON. Pai daca tot nu mai circula "milionarul", si-a zis pragmaticul vizitator, de ce noului leu sa-i spuna altfel? Zilele urmatoare, la cumparaturi, i se cereau "milioane", platea cu leii pe care-i avea si primea restul in cativa lei, dupa ce vanzatoarea facea mental calculul fara zerourile buclucase. Pe bancnote scrie clar - 1 LEU, 5 LEI etc. - dar nu RON, cum a vazut chiar la televizor, la afisarea preturilor anumitor produse. Si m-a intrebat: "De ce aceasta... diversiune, din moment ce pe piata nu exista decat stravechiul nostru leu?". Fara comentarii.

2. Prietenul meu a plusat: "Citesc si nu inteleg. Ce-i aia rom, cu un R sau doi, cand eu stiam ca romul este o bautura, pe care o savuram cu placere, in tinerete, mai ales cand era cubanez?". Nu-i vorba de acea licoare, i-am explicat, ci de conationalii nostri tuciurii, adica tigani. Dupa '90, cativa politicieni romani, mai mult sau mai putin noi, vrand sa para europeni, au reinventat termenul de ROM - ROMI, fara a tine seama ca tiganii din Europa sunt numiti, in functie de tara in care s-au stabilit, gitanos, gypsies, zigeuner, gitans, zigari, tigani samd, fara ca termenul sa aiba un sens oarecum peiorativ, ci doar sa indice etnia. Numai noi, romanii, ne-am gasit mai breji, incat pana si pasapoartele eliberate dupa Revolutie erau inscriptionate cu ROM! Primii beneficiari? Tocmai balcazele cu puradei in brate, cersind prin marile orase europene, deoarece romii sunt ostracizati in tara lor, adica Romania, pe care nu conteneau s-o maculeze, in fel si chip. Dar de la cersit si subtilizat din buzunare, clanurile lor au ajuns la talharii, violuri, trafic de persoane, vanzari de copii, sustrageri din bancomate etc. sustinand ca sunt romi, prescurtare a numelui de romani! Confuzie perfecta.

3. Romanii nostri, din Apus, nu sunt toti de pus la icoana, cum se spune; avem destui, care se dau in stamba si au luat drumul puscariilor si, mai nou, sunt expulzati, mai ales din Franta si Italia. Culmea e ca unii s-au infratit cu romii, oferind subiecte de prima pagina, nu numai tabloidelor de scandal. Dar sunt si altii, onesti si muncitori - o majoritate - care respecta legile si se comporta civilizat, carora oficialitatile locale n-au a le reprosa nimic. Ei au venit acolo pentru un trai mai bun, castiga pe masura lucrului depus, duc dorul celor de Acasa, trimit miliarde de euro si-si cultiva, pe cat posibil, limba si traditiile tarii parasite temporar sau chiar definitiv. De ei nu se atinge nimeni, din contra, sunt sprijiniti sa se integreze in colectivitatile in care traiesc. Numai ca, in anumite cazuri, multi cauta sa-i dezbine pe romanii de pretutindeni si, prin ricoseu, sa destabilizeze tot ce inseamna Romania!

Valentin HOSSU-LONGIN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Mai rai ca Ceausescu" (2511 afisari)
 Iuppiter Tonans (2288 afisari)
 Norica Nicolai: "Presedintele are dreptate" (1852 afisari)
 Despre RON, ROM si ROMAN (1784 afisari)
 Matrix in limba moldoveneasca pentru Veronin (1734 afisari)
 Fiul secret al lui Hitler ar putea trai in Marea Britanie (1532 afisari)
 Chisinaul acuza Romania de colaborare cu regimul ilegal din Transnistria (1098 afisari)
 Cernobilul, populat cu animale devastate genetic de radiatii (1087 afisari)
 Scrisorile Printesei Diana catre Dodi Al Fayed (829 afisari)
 Moldovenii si turcii, expulzati pe capete din Romania (765 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00466 sec.