Ziua Logo
  Nr. 4108 de marti, 11 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Tribunalul familiei

Fiul fostului ministru al Integrarii, Hildegard Puwak, a fost trimis ieri in judecata, la trei zile dupa ce tatal sau a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare

Procurorii anticoruptie au dispus ieri trimiterea in judecata a lui Mihai Puwak, fiul fostului ministru al integrarii, Hildegard Puwak (foto), pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, deturnare de fonduri si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene. Acest demers al procurorilor vine la numai trei zile dupa ce o instanta l-a condamnat pe sotul fostului ministru al Integrarii la doi ani si jumatate de inchisoare. Mihai Puwak este acuzat ca ar fi prejudiciat bugetul Comunitatii Europene cu 32.000 de euro.

Din probele administrate de procurorii DNA a rezultat ca la data de 28 februarie 2002 a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila intre Centrul National pentru Programul de Formare Profesionala "Leonardo Da Vinci" si societatea

"P & I International" SRL, reprezentata legal de catre Mihai Puwak, asociat si administrator al societatii. "Conform contractului, a fost alocata suma de 40.200 de euro pentru realizarea proiectului <<Formarea tinerilor absolventi in domeniul ingineriei urbane>>, care avea ca scop principal realizarea unui stagiu de plasament/schimb in strainatate cu o durata de opt saptamani, incepand cu 9 martie pana la 2 mai 2002, la care sa participe 15 stagiari, absolventi in specialitatea urbanism si angajati ai firmei trimitatoare", arata DNA. Potrivit proiectului, formarea profesionala a celor 15 stagiari trebuia realizata in colaborare cu parteneri din Germania, fiind indicata initial firma "Haka GmbH", care insa a comunicat renuntarea la parteneriat. In acest context, in cadrul proiectului a aparut o alta entitate juridica intitulata Deberom, in numele careia contractul a fost semnat de Alida Stalek. Potrivit Mediafax, fiind ruda cu Puwak, Alida Stalek nu avea dreptul, conform clauzelor contractuale, de a participa la un astfel de proiect. Mai mult, s-a stabilit ca acest contract s-a semnat cu o entitate juridica inexistenta in acel moment.

Semnaturi falsificate

Anchetatorii au stabilit ca in realitate cei 15 "stagiari" nu erau angajati ai firmei, ci fosti colegi de facultate ai lui Mihai Puwak, iar proiectul nu si-a atins scopul pentru care a fost finantat. "In cadrul derularii acestui proiect, inculpatul Puwak Mihai a falsificat pe parcursul lunii ianuarie 2002 semnaturile olografe a 15 persoane ale caror nume se gaseau pe documentul intitulat "lista nominala cu stagiarii selectionati sa participe la proiect" si a depus acest inscris falsificat la Centrul National "Leonardo Da Vinci" in februarie 2002, in vederea dovedirii criteriilor de eligibilitate si perfectarea contractului", se arata in rechizitoriul DNA. Procurorii anticoruptie il acuza pe Mihai Puwak ca a schimbat destinatia legala a sumei de 32.160 de euro alocata din resursele bugetare ale Comunitatii Europene de catre Centrul National "Leonardo Da Vinci" din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, pe care a utilizat-o in mod nelegal, pentru plata unor cheltuieli personale si datorii ale societatii "P & I International" SRL care nu aveau absolut nici o legatura cu implementarea proiectului. Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 32.160 de euro, reprezentand avans si plata intermediara acordata societatii "P & I International" SRL. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumei de 32.160 de euro, aflata in contul bancar al lui Mihai Puwak. Dosarul a fost trimis pentru solutionare la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti.

Tatal, condamnat

In 12 iulie 2007, intr-un dosar separat, procurorii DNA l-au trimis in judecata si pe Iosif Mihai Puwak, sotul lui Hildegard Puwak, in calitate de asociat si administrator al firmei S.C. Geroconstruct SRL. Potrivit procurorilor DNA, Iosif Mihai Puwak, printr-un mecanism desfasurat pe un tipar infractional similar, a prejudiciat bugetul programului comunitar "Leonardo da Vinci" cu suma de 32.160 euro. Instanta Judecatoriei Sectorului 4 l-a condamnat, saptamana trecuta, pe Iosif Puwak la doi ani si jumatate de inchisoare, pentru deturnare de fonduri si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul comunitatilor europene. Sentinta va fi insa atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti.

Andrei GHICIUSCA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Organul in flagrant (5672 afisari)
 Dezinteresul national (3724 afisari)
 Gaura neagra a mafiilor din Balcani (2612 afisari)
 PD - L(ichele) (1965 afisari)
 Tariceanu nu o vrea pe Norica (1839 afisari)
 Eros Ramazzotti, indragostit de top modelul Madalina Ghenea (2781 afisari)
 Actrita Jodie Foster recunoaste ca e lesbiana (2560 afisari)
 Spartanii nu isi ucideau copiii aruncandu-i in prapastie (2556 afisari)
 Basescu l-a invitat pe Tariceanu sa imparta avionul spre Lisabona (1141 afisari)
 Un lider politic de la Chisinau sustine ca are dovezi ca Voronin e cetatean rus (1080 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01360 sec.