Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Politia politica statala inca mai exista

Autoritatile tac malc in fata dezvaluirilor din ZIUA si Jurnalul National privind infiintarea in 1998 a unui grup de politie politica despre care nu exista nici un indiciu ca s-ar fi desfiintat

In data de 6 iulie 2007, ziarul ZIUA a publicat in premiera un protocol incheiat in decembrie 1998 intre Ministerele Justitiei, Internelor, SRI, SIE, Ministerul Public si cel al Finantelor, prin care s-au pus bazele unei grupari de politie politica - intitulata pompos Grupul Operativ Central (GOC). Ulterior, in 2000, s-a emis si un plan de masuri al GOC (vezi facsimil). Acest grup ultra-secret, infiintat in timpul regimului Constantinescu, a fost puternic finantat pentru a fi folosit in scopul declarat al combaterii criminalitatii organizate si coruptiei.

In grup au fost capacitati numerosi ofiteri ai serviciilor secrete si magistrati (unii inrolati in ascuns in anumite servicii secrete) cu misiunea de a realiza "trimestrial sau la ordin", in mod legendat (n.red - sub acoperire) supravegherea, filajul, "surprinderea si inregistrarea audio video a conduitei functionarului public in exercitiul functiunii". Conform protocolului publicat de ZIUA, "pentru asigurarea dovedirii faptelor si a inregistrarii probelor vor fi utilizate, cu autorizarea procurorului, mijloace tehnice de fixare si interceptare a comunicatiilor, din dosarea UM 0962 sau atrase de la SRI si SIE, se vor realiza legende, jocuri si combinatii operative, efectuarea de acte premergatoare si luarea de masuri procedurale. Aceste activitati se vor desfasura cu caracter de continuitate pe tot parcursul anului 2000 si vor fi analizate lunar la sediul Grupului Operativ Central de reprezentantii institutiilor implicate in actiune". Acest protocol a insemnat in practica oficializarea politiei secrete, prin care oricine, de la ministru, parlamentar, magistrat, politist sau functionar de orice rang sa poata fi filat, si ascultat, in "scop preventiv", informatiile astfel obtinute putand fi apoi folosite pentru santaj, intimidare sau discreditare.

Grupul nu s-a desfiintat

Alaturi de ziarul ZIUA, si "Jurnalul National" a continuat cu dezvaluiri pe acelasi subiect, ultima ancheta fiind publicata chiar ieri, insa institutiile statului - ministerele enumerate si serviciile secrete implicate - nu au avut nici o reactie, fapt ce demonstreaza ca acest grup operativ functioneaza in continuare in mare secret. Faptul ca nici o institutie nu a declarat ca protocolul din 1998 a fost anulat, dovedeste ca respectivul grup functioneaza mai departe, luand decizia filarii si interceptarii mai-marilor zilei, fara mandat judecatoresc, conform celor stipulate in clauzele sale. Insistentele jurnalistilor de a afla detalii despre operativitatea acestui grup s-au lovit de tacerea autoritatilor. Iar cei implicati, ale caror nume apar in Protocol, se prefac ca sunt loviti de amnezie sau bagatelizeaza amanuntele importante si sustin ca nu mai stiu nimic.

Printre cei care apar in protocol se numara semnatarii: Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei, Mircea Criste, fost Procuror General al Romaniei, Gavril Dejeu, fost ministru al Internelor, Costin Georgescu, fost sef al SRI, Catalin Harnagea, fost sef al SIE, si Decebal Traian Remes, fost ministru al Finantelor. Daca cei enumerati mai sus au fost semnatarii Protocolului, in cuprinsul acestuia sunt enumerati cei care l-au format si condus: Mircea Zarie, actual adjunct al sefului DNA; chestorul Virgil Ardelean, fost sef al DGIPI (fosta UM 0962, fosta UM 0215) in prezent sef de directie la MIRA; fostul secretar de stat la Interne Liviu Popescu si generalii Nicolae Berechet, Anghel Andreescu, Oprea Nicolae si Ionel Craciun. Poate cea mai surprinzatoare declaratie fata de acest protocol a fost cea data ziarului ZIUA de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, care a sustinut ca nu stie nimic despre acest protocol. Procurorul Mircea Zarie a declarat ziarului ZIUA ca s-au instumentat dosarele grele pe baza datelor adunate de grup, iar chestorul Nicolae Berechet de la Interne ne-a declarat ca acest grup ar functiona in continuare. Cu toatea cestea, repetam, nici o institutie a statului nu a reactionat la dezvaluirile presei, preferand sa mentina sub tacere acest grup operativ cu atributii tipice de politie politica, cata vreme exclude orice control al autoritatii judecatoresti si lasa la latitudinea unor servicii secrete si procurori aserviti monitorizarea, filajul si interceptarea, in scop de prevenire, a activitatii oricarui functionar de stat sau demnitar.

Magistratii acoperiti nu au fost deconspirati

Nu mai este pentru nimeni un secret ca destui procurori, in special de la DIICOT si DNA, lucreaza cu marfa oferita de serviciile secrete si ca, in multe cazuri, procedeaza abuziv. Instantele de judecata au sanctionat deja o serie de ilegalitati comise de anumiti procurori in anumite dosare cu impact politico-judiciar major, anuland acte de procedura si inregistrari audio-video efectuate fara mandat. Desi prin legile reformei Justitiei, toti magistratii au fost obligati sa dea declaratii ca nu lucreaza sub acoperire pentru vreun serviciu secret, sub sanctiunea indepartarii din Magistratura in caz de depistare a unui magistrat-ofiter acoperit, pana in prezent nu exista nici un caz de magistrat verificat pe acest aspect. Declaratiile lor zac la CSM, institutie care nu s-a invrednicit cu nici o verificare. ZIUA cere insistent ministerelor Justitiei, Internelor, Finantelor, dar si Ministerului Public si servicilor secrete SRI, SIE si DGIPI (UM 0962) sa informeze opinia publica in ce fel actioneaza in prezent Grupul Operativ Central, cine il finanteaza si ce rezultate ofera in schimbul banilor pe care ii cheltuie.

Razvan SAVALIUC
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03663 sec.