Ziua Logo
  Nr. 4090 de luni, 19 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Olteanu si americanii. Standardele duble si anti-americanismul

Interpretarea declaratiilor lui Olteanu la adresa ambasadorului USA ca expresie a anti-americanismului sau ca gafa diplomatica reprezinta o aberatie si o dovada de slugarnicie. Nici Taubman, nici Guest la un moment dat, nu au inteles corect pro-americanismul din Romania. De fapt, ei nu inteleg Romania. In plus, sunt victimele standardelor duble ale politicii americane, care a condus mai ales dupa 9/11 la proliferarea antiamericanismului in lume.

Studii pertinente ale specialistilor americani in relatii internationale arata ca deficientele politicii administratiei americane din Afganistan, Irak, Balcani, America Latina sau Africa vin din neintelegerea sau interpretarea eronata a respectivelor tari, regiuni, continente si a lumii. Taubman este reprezentantul la Bucuresti al celei mai slabe administratii americane din ultima jumatate de secol, daca ne luam dupa sondajele de opinie din SUA si dupa opiniile expertilor americani. Daca si majoritatea calificata a americanilor care detesta actuala administratie este anti-americana, inseamna ca gandirea aberanta este corecta.

Ambasadorii americani se comporta in lume conform unor standarde duble. La Moscova, Paris, Beijing, Londra, Tel Aviv, Riyadh sau Caracas, ei nu ar fi indraznit niciodata sa procedeze precum Taubman la Bucuresti. Standardele duble nu lipsesc nici in Romania. Cand un diplomat roman din Italia si-a permis sa semneze un text, alaturi de alti ambasadori, adresat autoritatilor de acolo, in Romania a fost scandal. Cand presedintele Camerei Deputatilor il avertizeaza pe un simplu functionar diplomatic exilat la Bucuresti ca a sarit calul, explodeaza servilismul unei parti a presei, al partidelor si al unor organizatii nonguvernamentale fata de americani. Iar cel pus la punct nu este functionarul, care nu e nici macar diplomat de cariera, ci politicianul care a avut curaj sa-i atraga atentia ca-si depaseste atributiile.

Diplomatic, analitic, politic, Taubman nu a procedat corect. Daca era cu adevarat ingrijorat de calitatea legilor din Parlament - asa cum sant toti cetatenii din Romania care vor legi eficiente, corecte, drepte, democratice - ar fi organizat un workshop cu specialisti americani, europeni si romani. Greseala lui a fost si politica. Iar Olteanu a amendat-o, pentru ca a repetat critica subversiv-democratica pe care presedintele Basescu o aduce mereu Parlamentului, pentru ceea ce considera el ca a fost greseala unui singur vot, cel de suspendare. Daca Basescu nu prea intelege rolul si functiile Parlamentului in democratie, e treaba lui, dar daca Taubman a devenit avocatul luptei antidemocratice a lui Basescu cu Parlamentul, nu mai e doar treaba lui.

Nu am vazut o analiza pertinenta a incidentului, ci doar interventii furibunde, pro si contra. Reactiile politicienilor autohtoni fata de Olteanu au reflectat fidel liniile de forta ale luptelor politice interne, nu pozitionarea pro-/anti-americanism. Anumite publicatii au inghitit pe nemestecate argumentul ridicol al biroului de presa al Ambasadei SUA la Bucuresti, cum ca ambasadorul vorbeste in numele presedintelui, guvernului si poporului american. Cu alte cuvinte, orice delir verbal al respectivului trebuie acceptat necritic. Daca diplomatii americani exilati la Bucuresti mai fac figuri din astea, o sa creasca numarul romanilor care cer retragerea trupelor noastre din Irak. O sa creasca si anti-americanismul, la fel precum in restul Europei.

Dan PAVEL
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Aliati si licurici (3211 afisari)
 Fiica secreta a lui Evita (3072 afisari)
 Asasinarea lui JFK- teoria Pacepa (3068 afisari)
 Taxi mafia (2434 afisari)
 Olteanu si americanii. Standardele duble si anti-americanismul (2077 afisari)
 Presa rusa acuza Georgia ca foloseste "arma sonica" (3304 afisari)
 Regina Elisabeta a II-a si printul consort Philip si-au reinnoit juramintele (1173 afisari)
 Batut cu bestialitate, un cal a fost abandonat intr-un cartier din Capitala (1049 afisari)
 Dumitru Tinu a fost exhumat (594 afisari)
 Ungaria va gazdui baza NATO pentru transport aerian strategic (547 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00463 sec.