Ziua Logo
  Nr. 4026 de miercuri, 5 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului

BOR considera ca in spatele actiunilor Consiliului si a informatiilor pe care membrii acestuia le plaseaza in mass-media se ascund sforarii anti-ortodocsi

De la inceputul lunii august, practic odata cu moartea Patriarhului Teoctist, a fost lansat un atac de anvergura impotriva institutiei care se bucura de cea mai mare incredere din partea natiunii, Biserica Ortodoxa Romana. Un atac care merge pe linia trasata de Comisia prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu - Raportul "final", punctul de start al campaniei anti-ortodoxe, in care sunt ponegriti la gramada Intaistatatorii Bisericii Ortodoxe. Printr-o luare de pozitie oficiala impotriva atitudinii unor membri ai CNSAS, Biserica a anuntat ca nu mai tolereaza astfel de atacuri.

Agentii acestei campanii de defaimare a Bisericii sunt aceeasi de dinainte de 1989, dezvaluie prelatii ortodocsi pentru ZIUA. Multi dintre cei care au incercat sa dea lovitura de Palat din ianuarie 1990 au asteptat timp de 17 ani pentru a prelua fraiele Bisericii nationale, marturisesc ierarhi apropiati regretatului Patriarh Teoctist. Astazi, legaturile lor cu protagonistii atacului ies la iveala prin intermediul unor jurnalisti serviti ilegal cu documente masluite si fragmente de informatii de pretinsi istorici si cercetatori din CNSAS, din Comisia Tismaneanu si din Arhivele Nationale. Persoanele in cauza au un singur numitor comun, releva oamenii Bisericii: sunt anti-ortodocsi. Printr-un comunicat de presa extrem de precis, Biserica Ortodoxa Romana afirma ca "este evident faptul ca aceasta campanie impotriva clericilor ortodocsi are ca scop umilirea Bisericii". "In consecinta, o astfel de atitudine a CNSAS, care poate fi considerata o forma de presiune la adresa Bisericii, explica de ce clericii ortodocsi nu raspund solicitarii CNSAS atata vreme cat exista suficiente motive de indoiala fata de capacitatea acestei institutii de a se pronunta in mod obiectiv asupra trecutului Bisericii din timpul comunismului", afirma BOR cu privire la decizia IPS Bartolomeu Anania de a nu se prezenta la "somatia" intempestiva. CNSAS ramane un for cu multe bube in cap, de la infiintare pana azi, daca ar fi sa cercetam dosarele reale ale unor fosti si actuali membri ai Colegiului, care sunt si cei mai vehementi "justitiari" anti-ortodoxie. "Ca fost detinut politic, refuz sa cred ca "invitatia" CNSAS, care, practic, il someaza pe un om cu numeroase raspunderi publice sa se prezinte de urgenta pentru "audiere" la data precisa si ora fixa, poarta in ea rezonanta sinistrelor vremi cand puteam fi scos din celula oricand, ziua sau noaptea, si purtat prin bezna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre anchetatorii Securitatii", declara Mitropolitul Clujului. In acest context complicat apar peste noapte si noi zvonuri privind posibilii candidati si jocurile de culise de pe Dealul Patriarhiei. Pentru sustinerea sa, Daniel al Moldovei, actualul loctiitor al Patriarhului, se spune ca ar fi promis multe. Cum ar fi: actualului Vicar Patriarhal Vicentiu Ploiesteanul i-ar fi promis Oltenia, amicului sau Laurentiu Streza, de la Sibiu, scaunul Moldovei, lui Serafim al Germaniei, scaunul lui Streza si lui Sofronie de la Oradea scaunul lui Bartolomeu, pentru care se doreste stingerea sa din viata cat mai curand, din moment ce se fac astfel de planuri. Nu se stie ce se va intampla cu preferatul Patriarhului Teoctist, IPS Teofan, un prelat profund induhovnicit.

Iesit ca un nou "iepuras" aruncat in calea lupilor din presa, dupa "propunerea Teofan", este si IPS Iosif, actualul Arhiepiscop si Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. IPS Iosif este un ierarh tanar si studios. Nascut la data de 19 februarie 1966, IPS Iosif a absolvit Facultatea de Teologie "Andrei Saguna" din Sibiu in 1993, urmand ulterior un program de doctorat in cadrul Institutului de Teologie Ortodoxa "Sfantul Serghie" din Paris. La 29 noiembrie 1997, Adunarea electorala a Arhiepiscopiei Europei Occidentale si Meridionale l-a ales Arhiepiscop. Zvonurile din ce in ce mai insistente parvenite redactiei vorbesc de o posibila lucratura profesionista de care vectorii anti-BOR din CNSAS si Comisia Tismaneanu nu sunt deloc straini.

"Se incearca tulburarea alegerii Patriarhului"

Purtatorul de cuvant al BOR, parintele Constantin Stoica, explica motivele campaniei anti-ortodoxe

In ultima perioada asistam la evolutia unei campanii concertate de terfelire a imaginii Bisericii Ortodoxe Romane, intr-o noua incercare de surpare a acestei institutii fundamentale a natiunii. Ce parere aveti?

Constatam faptul ca de mai bine de o luna de zile exista o campanie sustinuta si de unii membri ai Colegiului CNSAS - prin lansarea in mass-media a unei serii de acuzatii nedovedite pana in acest moment la adresa unor clerici ai Bisericii noastre trecuti la Domnul si care nu se mai pot apara -, dar in egala masura si la adresa ierarhiei ortodoxe din acest moment. Or acest lucru mi se pare cu totul si cu totul nefiresc, pentru ca in orice societate normala orice acuzatie care nu este probata se numeste calomnie. Dincolo de faptul ca toate acele materiale de presa si cel referitor la Mitropolitul Antonie si cel referitor la Patriarhul Iustin exista niste probleme cu incalcarea legislatiei in vigoare.

Intr-adevar, si CNSAS a incalcat legea si Dorin Dobrincu de la Arhivele Nationale (fost membru al Comisiei Tismananeanu), si Cristian Vasile (secretar al Comisiei Tismaneanu) care sustina ca a vazut un document intern al SRI si a relatat despre el incalcand Legea Sigurantei Nationale, si fara a oferi proba. Aveti de gand sa faceti ceva pe cale legala?

Familiile respectivelor personalitati se vor autosesiza, cea a Mitropolitului Antonie a facut deja acest lucru. Trist este faptul ca delatiuni demult demontate de istoricii acestei tari cum sunt cele doua la adresa Parintelui Patriarh Teoctist, iata am constatat cu surprindere ca in aceasta perioada ele au fost readuse in discutie. Si din aceasta perspectiva trebuie sa salutam declaratia domnului Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa, care cu foarta multa luciditate a apreciat ca aceste delatiuni ar trebui supuse analizei istorice, fapt care in cazul de fata s-a petrecut in urma cu mai bine de 7-8 ani de zile si imensa majoritate a istoricilor au ajuns la concluzia ca sunt simple delatiuni.

Ce se intampla cu acel Raport alcatuit de Biserica pentru a demonta minciunile din Raportul Tismaneanu?

Urma sa fie publicat la inceputul lunii august. Din nefericire Parintele Patriarh Teoctist s-a trecut la Domnul. Probabil ca in toamna acestui an va fi facut public dupa ce Biserica isi va alege noul Patriarh si lucrurile vor intra in normalitate.

Veti cere presedintelui Traian Basescu sa modifice acel capitol din Raport?

E prematur deocamdata... El va fi prezentat Sfantului Sinod si Sfantul Sinod va decide ce este de facut.

Totusi care credeti ca este miza acestui atac de care pomeneati?

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane considera ca in aceasta perioada premergatoare datei alegerii viitorului Patriarh se incearca sa se creeze o presiune, sa se tulbure alegerea noului Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. Si prin modalitatea de lucru a CNSAS si prin etica procedurala discutabila sa se lase aceasta impresie, ca verificarile clericilor la CNSAS sunt absolute legale. Dar aceasta se face in preajma alegerii noului Patriarh, ceea ce este si ilegal si imoral pentru ca CNSAS nu are dreptul sa se amestece in verificari in legatura cu alegerea noului Patriarh. Poate sa faca verificari privind clericii ortodocsi conform legii si cu etica procedurala care este una foarte exacta. Ori acest lucru constatam cu stupoare ca nu se intampla.

Apel catre Parintele Bartolomeu Anania

Inalt Preasfintia Voastra,

Pentru a continua lucrarea inceputa pe pamant de catre Prea Fericitului Adormit intru Domnul, Patriarhul Romaniei Teoctist, intru mantuirea neamului romanesc, autorii acestei scrisori, care este si un apel, Va cer cu respect si afectiune sa "candidati" la demnitatea de Patriarh al Romaniei.

Am pus intre semnele citarii cuvantul "candidati" intrucat inalt Preasfintia Voastra nu a candidat niciodata la vreun scaun arhieresc. stim cu totii ca in iarna anului 1993 Ardealul ortodox, implicit Sfantul Sinod, V-au chemat sa primiti a fi Arhiepiscop al Clujului. Problema era sa nu refuzati alegerea. Va aflati pe atunci la Varatec, cand Adunarea Nationala Bisericeasca V-a ales Arhiereu al Clujului. Asa cum stim, pe atunci nu exista o candidatura publica la vrednicia de ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Doisprezece ani mai tarziu, acelasi Ardeal ortodox Va chema in fruntea nou infiintatei Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Ati acceptat demnitatea de Mitropolit dupa ce ati fost Mitropolit de facto al Transilvaniei, vreme de aproape un deceniu, data fiind boala care se abatuse asupra Mitropolitului Antonie.

Noi, cei care semnam acest apel, Va rugam sa primiti a "candida" si de data aceasta la demnitatea de Patriarh al Romaniei. Asa cum in anul 1993, respectiv in anul 2005, Va vroia Ardealul ortodox - clerul si poporul Lui Dumnezeu din Transilvania -, de data aceasta afirmam cu toata raspunderea ca tara Va vrea Patriarh. Pentru a Va folosi propriile cuvinte, putem spune ca tara il vrea din nou "sub drapel pe batranul ostas". Marturisim ca exista un curent national pro-Anania in vederea Patriarhatului.

Vrem sa avem in fruntea Sinodului Sfintei noastre Biserici pe calugarul intrat in manastire la varsta de 19 ani, pe conducatorul grevei studentesti din 1946 de la Cluj, pe luptatorul anticomunist care a purtat la glezne lanturile Aiudului si ale altor inchisori, pe ucenicul inteleptului Patriarh Iustinian, pe episcopul care a petrecut 10 ani intre credinciosii Episcopiei Ortodoxe Romane din America - cei care pusesera Sfantului Sinod conditia imperioasa sa li se trimita un fost detinut politic - si, nu in ultimul rand, pe teologul care a dat o noua editie diortosita si adnotata a Sfintei Scripturi, respectiv pe scriitorul cu o vasta si valoroasa opera literara.

Inalt Preasfintia Voastra, Va rugam, sa luati apelul nostru ca pe o chemare imperioasa, de dimensiuni nationale, si s-o acceptati asa cum ati primit odinioara chemarea Ardealului.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Marcel Petrisor - fost detinut politic, scriitor; Bucuresti

Dumitru Steanta - fost detinut politic, scriitor; Craiova

Gabriel Constantinescu - fost detinut politic, scriitor; Sibiu

Demostene Andronescu - fost detinut politic, istoric, poet; Bucuresti

Raul Volcinschi - fost detinut politic, prof. univ.; Cluj

Grigore Nastase - prof. dr., fost detinut politic; Seatle - SUA

Ileana Samoila - fost detinut politic; Bucuresti

Gheorghe Jijie - fost detinut politic; Bucuresti

Ovidiu Vasilescu - fost detinut politic, poet; New York - SUA

Iulian Constantin - fost detinut politic; Bucuresti

Dinu Iorgulescu - fost detinut politic; Medias-Sibiu

Nicolae Zarna - fost detinut politic; Bucuresti

Gheorghe Bobia - fost detinut politic; Bucuresti

Mircea Bulgarea - fost detinut politic; Bucuresti

Niculae Bardac - fost detinut politic; Bucuresti

Vasile Boroneant - fost detinut politic, prof. dr. ; Bucuresti

Mihai Nour - fost detinut politic; Bucuresti

Ion Negoita - fost detinut politic; Bucuresti

Niculai Avram - fost detinut politic; Bucuresti

Vasile Afilie - fost detinut politic; Bucuresti

Mihai Teodorescu - fost detinut politic; Bucuresti

Pr. Alexandru Capota - fost detinut politic; Galati

Mihai Dionisie - fost detinut politic; Bucuresti

Constantin Vlase - fost detinut politic; Bucuresti

Alexandru Chebag - fost detinut politic; Bucuresti

Emil Secarescu - fost detinut politic; Bucuresti

Livia Neacsu - fost detinut politic; Bucuresti

Jaques Vasile Iamandi - fost detinut politic; Bucuresti

Petru C. Baciu - fost detinut politic, scriitor; Bacau

Petru Velescu - fost detinut politic; Bacau

Dan Lucinescu - fost detinut politic, scriitor; Bucuresti

Dan Puric - artist; Bucuresti

Ovidiu Iuliu Moldovan - actor; Bucuresti

Paul Barbaneagra - regizor; Paris - Franta

Razvan Codrescu - scriitor; Bucuresti

Ovidiu Hurduzeu - scriitor; California - SUA

Dan Ciachir - scriitor; Bucuresti

Mircea Platon - scriitor, Ohio - SUA

Luca Pitu - scriitor; Iasi

Andrei Vartic - scriitor; Chisinau - Republica Moldova

Victor Nitelea - scriitor; Bucuresti

Claudiu Tarziu - jurnalist; Bucuresti

Cristian Curte - jurnalist; Bucuresti

Viorel Patrichi - jurnalist; Bucuresti

Lucian Popescu - publicist; Bucuresti

Marcel Radut Seliste - teolog si publicist; Craiova

Adrian Cherhat - profesor si publicist; Bistrita-Nasaud

Marian Nita - profesor cercetator, publicist; Craiova

Antonio Aroneasa - profesor, publicist; Brasov

Emilia Corbu - istoric, publicist; Slobozia

Pompiliu Demetrescu - realizator de emisiuni la Radio Sud; Craiova

George Roncea - jurnalist, Civic Net - Piata Universitatii; Bucuresti

Victor Roncea - jurnalist, Asociatia Civic Media; Bucuresti

Virgil Constantin Coltoiu - medic; Oradea

Magda Stancuti - prof. univ.; Bucuresti

Adrian Pascu - prof. dr., Bucuresti

Alexandru Constantinescu - matematician; Bucuresti

Vasilica Croitoru - prof. univ.; Bucuresti

Dorin Ilie - cineast; Paris - Franta

Marius Baditescu - prof. dr.; Tirgoviste

Mihai Stanescu - prof. univ., Strasbourg

Catalin Maghiar - profesor; Galati

Antonie Popescu - avocat; Bucuresti

Ion Anton - jurist; Bucuresti

Cristina Sorban - analist; Bucuresti

Mihai Boicu - cercetator; Fairfax, Virgina, SUA.

Iulian Lita - teolog; Constanta

Mihai Sin - scriitor; Bistrita-Nasaud

George Strunga - economist; Galati

Leonard Vancu - inginer; Constanta

Alexandru Blaga - inginer; Constanta

Florinel Andrei - inginer; Bucuresti

Mihaela Frigioi - medic, Constanta

Veronica Diaconu - profesor Tg. Neamt - Neamt

Mihai Diaconu - inginer; Tg. Neamt - Neamt

Octavian Carp - profesor; Tg. Neamt - Neamt

Bogdan Blaga - ofiter mecanic maritim; Constanta

Liliana Blaga - profesor; Constanta

Ionel Rusei - inginer; Bacau

Cristian Crudu - medic; Iasi

Ana-Maria Neamtu - medic; Botosani

Daniel Mazilu - profesor; Tecuci-Galati

Mihai Ghyka - inginer; Bucuresti

Adrian Botez - scriitor; Adjud - Vrancea

Marius Atanasiu - inginer; Ia?i

Richard Constantinescu - medic, asistent universitar; Ia?i

Biatrice Enoiu - jurist; Ia?i

Dionisie Duma - scriitor; Tecuci - Gala?i

Costic? Oanc? - profesor; Corod - Gala?i

Doru Parascan - profesor; Tecuci - Gala?i

Valentina Parascan - profesor; Tecuci - Gala?i

Horatiu Buzatu - arhitect; Craiova

Emilia Ivan - contabil; Barlad - Vaslui

Andreea Diana Ivan - psiholog; Paris - Franta

Daniel Focsa - istoric; Bucuresti

Dragos Doran - inginer; Chicago - SUA

Mihail Albisteanu - profesor; Iasi

Virgil Constantin Coltoiu - medic; Oradea

Marcel Bouros - negustor; Constanta

Zoea Radulescu - presedintele Fundatiei Luptatorilor din Rezistenta Armata Anticomunista; Bucuresti

George Alexe - Director de Studii al Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Romaneasca din New York

Nicu Butnaru - inginer, secretar general Asociatia ROST; Bucuresti

Eugen Popescu - Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni; Bucuresti

Dana Soros - Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni; Bucuresti

Florin Palas - vice-presedinte, Centrul Rezistentei Anticomuniste;

Florin Postolochi - presedinte, Asociatia 15 Noiembrie 1987; Brasov

Elena Andronache - Grupul Independent pentru Democratie; Bucuresti

Andreea Bandoiu - director, Centrul de Ingrijiri Paleative ''Sf. Irina''; Bucuresti

Gabriela Moroianu, jurnalist, Bucuresti

Vladimir Alexe - publicist.

Victor RONCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secret periculos (4117 afisari)
 CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului (3868 afisari)
 Opriti diversiunea! (3639 afisari)
 Inaugurare a la Ceausescu (1926 afisari)
 Traian Basescu si agentul sau electoral (1424 afisari)
 Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum (340 afisari)
 Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo (171 afisari)
 Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei (155 afisari)
 SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor (96 afisari)
 Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00636 sec.