Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Inflatia prinde curaj

BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza pentru acest an, de la 3,7% la 3,9% * Cresterea accelerata a salariilor ramane principalul pericol pentru procesul de diminuare a inflatiei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%, si in scadere cu 0,5 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, de la 4,2% la 3,7%, a declarat, ieri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu (foto).

"Am revizuit prognoza in usoara crestere pentru acest an, pe baza elementelor certe de care dispunem, fara a include riscurile. La primele sase luni, rata inflatiei a depasit cu 0,5 puncte prognoza noastra anterioara", a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului semestrial asupra inflatiei. El a aratat ca factorii care au determinat amplificarea inflatiei peste asteptari sunt evolutiile preturilor volatile (legume, fructe), a celor administrate si a preturilor internationale ale petrolului, cele din urma compensate intr-o anumita masura de aprecierea monedei nationale.

Revizuirea descrescatoare pentru 2008 a avut la baza calendarul anuntat de Guvern privind ajustarile mai reduse la preturile administrate, mentinerea conditiilor monetare relativ restrictive, cu efect asupra inflatiei de baza si deviatia negativa a PIB fata de PIB potential, acompaniate de o reducere a cererii agregate. Principalul pericol in procesul de dezinflatie ramane in continuare politica de venituri in general si, in special, majorarile de salarii. Isarescu a aratat ca, in perioada urmatoare, politica fiscala indica posibilitatea unor dezvoltari nefavorabile mai degraba decat a unor evolutii restrictive.

Riscuri electorale

Atat in privinta salariilor, cat si a politicilor fiscale, Isarescu a aratat ca exista riscuri semnificative avand in vedere ca urmeaza mai multe procese electorale si, deci, presiuni pe cheltuielile publice. Intre riscuri figureaza si eventuale modificari la nivelul impozitelor indirecte. "O dezbatere publica atenta este binevenita, e bine sa calmam aceasta euforie in domeniul cheltuielilor publice", a afirmat Isarescu. Totusi, la nivel de incertitudini, Isarescu a trecut pe primul loc evolutia cursului de schimb, aratand totodata ca in prima perioada a anului moneda nationala s-a apreciat peste anticipatiile BNR. "Vom avea sensibilitatea pietelor emergente. Vom fi la intalnirea a doua placi tectonice, cea europeana si cea a pietelor emergente", a mai spus guvernatorul BNR. Intrebat despre eventualele interventii ale bancii centrale pe piata valutara, guvernatorul BNR a refuzat sa comenteze, reamintind ca nici Banca Centrala Europeana nu face declaratii privind eventuale operatiuni de acest gen. Totusi, la precedentul raport asupra inflatiei, BNR a reafirmat ca din septembrie 2005 nu a avut nici o interventie pe piata valutara.

Nu doar seceta scumpeste painea

Cresterea preturilor la paine are printre cauze si procesul de aliniere al preturilor cu nivelul mediu din Uniunea Europeana, nefiind un efect exclusiv al secetei din Romania, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "S-a facut atata valva, dar cred ca nu doar seceta este de vina. Este un proces de aliniere la preturile din UE. Nu poate painea sa ramana de 4-5 ori mai ieftina decat in UE", a explicat Isarescu. El a aratat ca piata agroalimentara va suferi unele ajustari, care se vor resimti pana in primavara anului viitor.

Florin BARBUTA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00480 sec.