Ziua Logo
  Nr. 3984 de miercuri, 18 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Fenomenul Sibiu

Daca doriti sa vedeti cum un oras din Romania, ce-i drept din zona apuseana, din Transilvania, poate arata aproape la fel ca unul din Austria, merita sa va deplasati pana la Sibiu. Aici veti vedea cu ochii dumneavoastra un adevarat miracol sasesco-europeano-romanesc care a refacut "blazonul" vechiului Harmanstadt.

Pietele, caile de acces, curtile interioare, fatadele cladirilor, mobilierul urban, vitrinele din zona istorica, monumentele sunt complet renovate si restaurate. De la hotel Bulevard pe zona exclusiv pietonala Balcescu, pe langa imparatul Romanilor ajungi in Piata Mare, care gazduieste frecvent manifestari cu 25.000 de spectatori! De la pavaj si pana la fatade si curti interioare, totul are un aer de civilizatie apuseana veche. Daca o iei spre Pasajul Scarilor esti obligat sa treci printre cladirea monumentala neo-baroca a Primariei, restaurata splendid, si grandiosul Palat baroc ce a apartinut baronului Samuel von Brukental, acum muzeu. In fata, ramanand in dreapta liceul german Teutch si Catedrala Evanghelica ce domina Piata Huet, ajungi la actualul Muzeu de Istorie - Casa Altemberger, dupa numele intaiului proprietar, fost primar al Sibiului la sfarsitul secolului XV. Dar poate cel mai frumos loc din Sibiu ramane piata Mica, ce face parte din ansamblul celor trei piete incantatoare ale Sibiului. Aceasta este giuvaierul fermecat al celei mai mari rezervatii de arhitectura veche din Europa. Aici, intre cladirea Primariei - pasajul Turn si celebrul pod al Minciunilor te invarti uluit intre cladiri locuite de secol XV-XVI care au fost restaurate, multe dintre ele nu doar in exterior, ci si in interior. Casa Luxemburg sau Casa Artelor sunt doar doua dintre minunile arhitectonice ale acestui loc. De aici trebuie sa coborati scara Siengerlingen pentru a ajunge din orasul de sus, locuit odata doar de sasi, in orasul de jos, unde pe actuala strada 1 Mai, ce margineste cele doua zone istorice ale Sibiului, se gasea locul de promenada al celor care aveau voie sa urce in "orasul sasilor" doar la munca. Peste tot sunt zeci de terase cochete, cu o servire incredibila, care seara sunt pline ochi. Ce este, de asemenea, de remarcat la Sibiu e modul in care esteticul a reusit sa transforme mentalitatile celor care locuiesc in acest oras sau chiar in imprejurimi. Practic, schimbarile de la nivel arhitectural si cultural au reusit sa transforme comportamentele celor care acum se plimba din nou seara de seara "pe centru" dand plini de solicitudine informatii despre orasul lor! Este extrem de interesant cum, dupa sute de ani, cele doua civilizatii care s-au dezvoltat complet diferit in zona, fara a genera conflicte, s-au contopit complet, dand nastere unui adevarat efect de magnet. Sibiul actual este probabil si rezultatul confluentei celor doua civilizatii, cea a pietrei, saseasca, si cea a lemnului, din zona "marginimii", romaneasca. Este indiscutabil ca in acest moment Sibiul poate reprezenta un model pentru multe orase ale Romaniei.

Rolul primordial in ceea ce a devenit astazi Sibiul ii revine cu siguranta primarului Klaus Johannis si echipei excelente pe care a adunat-o in jurul sau. Arhitectul-sef Guttman, directorul Teatrului din Sibiu - Constantin Chiriac, directorul programului "Sibiu - Capitala culturala europeana 2007" - Cristian Radu si presedintele CJ - "celalalt sas", Martin Botesch.

Acesti oameni au marele merit ca au gandit dezvoltarea orasului nu doar ca un "centru de profit" generat de afluenta investitiilor atrase in ultimii ani, ci si ca un magnet cultural-turistic.

P.S. Ar fi bine ca edilii din tara sa faca un scurt popas in aceasta vara la Sibiu. Recomandarea suna inclusiv pentru "Videanu si echipa", care reusesc sa tina in continuare centrul istoric al Bucurestiului intr-o degradare dureroasa.

Rares BOGDAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Hahalera? Pe cand "zdreanta, care esti, zdreanta"? (3182 afisari)
 Elena Udrea si canicula romaneasca (2527 afisari)
 Goana dupa aurul din Bulgaria continua (2466 afisari)
 Norul mortii (2187 afisari)
 Razbunarea ca necesitate sexuala inteleasa (2119 afisari)
 Basescu a promulgat legea pensiilor (337 afisari)
 Doua bombardiere provoaca noi tensiuni in relatiile ruso-britanice (169 afisari)
 Osama ben Laden pregateste agenti pentru SUA (167 afisari)
 Tragedie aviatica in Brazilia (127 afisari)
 Pericolul unei poluari in Romania din cauza norului toxic din Ucraina s-a stins (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00458 sec.