Ziua Logo
  Nr. 3977 de marti, 10 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Poezie si castrare

O tabara literara in creierii Maramuresului. Invitati din toata tara, plus scriitori locali. Mancare si bautura din belsug, muze rurale coborand de pe dealuri. Reguli destul de stricte: cine n-a scris nimic toata ziua, nu are voie sa consume nimic toata seara. Nu se discuta politica. Vazuti de aici, Traian Basescu pare un tip onest, Tariceanu unul simpatic, iar comisarul Frattini - rezerva de fundas la Parma. Si intr-o seara a citit un poet din imprejurimi. Talentat ca poet si, din cate mi-au spus ceilalti, exceptional ca medic veterinar. Cautat, solicitat de toate satele de pe Valea Lapusului. Nu pentru poezie, desigur. A citit un poem lung, intitulat "Faptura", si-si lasase mobilul pe masa. Care, bineinteles, a sunat. Poetul l-a luat, l-a dus la ureche, a ascultat cateva clipe, apoi a spus: "Nu, nu asa. Trageti-l de picioare si masati iapa." S-a scuzat fata de noi: "O iapa care naste greu. Manzul e asezat invers." Apoi si-a reluat lectura. Cateva splendide metafore si din nou telefonul. "Nu, nu juganesc in seara asta." (Adica nu castrez, nota mea, I.G.). Si tot asa:

2 - 3 strofe si zbarnaitul "Nokiei". "Faptura" sa poetica era sistematic bruiata de fapturile mai prozaice din grajduri, stani, cotete, ce-si cereau si ele, imperativ, dreptul la atentie, la existenta. La sfarsitul lecturii, l-am intrebat de ce nu si-a inchis telefonul. "Pentru ca daca n-as raspunde la orice ora din zi si din noapte, n-as mai avea credibilitate ca medic veterinar. Si atunci nici nu mi-as putea sponsoriza volumele de poezie".

Evident, comentatorii din tabara au lasat balta poezia si intreg interesul serii si al noptii spre: "A iesit nevatamat manzul?", "Scroafa cati purcei a fatat? Traiesc toti?" etc. etc.

Greu sa fii, in tranzitie, si poet, si veterinar...

Ioan GROSAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Potentul Jack (3490 afisari)
 Afacerea Bordei este nula (2447 afisari)
 Violata si aruncata intr-o fantana (2161 afisari)
 Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune (2139 afisari)
 Asul din maneca Boeing (2017 afisari)
 Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos (175 afisari)
 Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online (159 afisari)
 Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii (156 afisari)
 Bacalaureat 2007 (127 afisari)
 Vadim a primit un Palat de la RAAPPS (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00480 sec.