Ziua Logo
  Nr. 3940 de luni, 28 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Armata pe faras

Lipsa de preocupare a ministrilor liberali ai Apararii si jocurile din interiorul serviciului secret militar pun in pericol siguranta Romaniei

Dupa un mandat dezastruos al liberalului Teodor Atanasiu la conducerea Armatei, situatia din Ministerul Apararii continua sa fie confuza din punct de vedere al problemelor din interiorul serviciilor secrete militare si al politicii privind inzestrarea. Actualul ministru, Teodor Melescanu, chiar daca a fost cea mai fericita solutie a PNL pentru portofoliul Armatei, nu pare preocupat de anumite jocuri care se fac la nivelul conducerii Statului Major General si in DGIA. O armata in care au fost semnalate o serie de nereguli privind activitatea ofiterilor de informatii este afectata pe termen lung in privinta misiunilor primite, in special cele derulate in colaborare cu partenerii externi.

Ziarul ZIUA prezinta in numarul de astazi o analiza a fondurilor de care dispune Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA), unul din cele mai puternice servicii secrete din Romania, si scandalurile in care a fost implicat acesta in ultima perioada. DGIA este serviciu de informatii departamental aflat in compunerea Ministerului Apararii. Avand o componenta externa si una interna, are aproape aceleasi atributii ca SRI si SIE la un loc. Directia este compusa, practic, din doua servicii secrete: Directia Informatii Militare (DIM), care are atributii in plan extern, si Directia Contrainformatii si Securitate Militara (DCSM), cu atributii in interiorul tarii. Cele doua sunt conduse de generalul maior Francisc Radici. El a ocupat, dupa 1990, diverse functii in serviciile de informatii ale Armatei si, pentru o scurta perioada, in Serviciul de Protectie si Paza.

Melescanu are probleme

Interesant este si faptul ca de la venirea sa in fruntea Ministerului Apararii, Melescanu nu s-a implicat prea mult in solutionarea problemelor care au aparut in SMG si care mai sunt in interiorul DGIA. Chiar daca Vasile Paun, omul care a implicat serviciile secrete ale Armatei in cele mai multe scandaluri a fost inlaturat din functie, in interiorul DGIA mai exista persoane susceptibile ca ar putea fi atrase in jocuri politice.

Ministrul Apararii se confrunta si cu alte probleme grave care pot afecta in scurt timp activitatea armatei. Pe 29 martie a.c., in CSAT se stabilea ca, daca in termen de 30 de zile nu este posibila incheierea contractului cu BAE System in conditii acceptabile pentru partea romana pentru asigurarea serviciilor de mentenanta pentru cele doua fregate achizitionate din Marea Britanie, se va organiza o licitatie internationala. A trecut mai bine de o luna si Ministerul Apararii nu a facut nimic. Teodor Melescanu nu a rezolvat nici problemele legate de achizitia celor sapte aeronave de transport mediu-curier, contract care este estimat la circa 300 de milioane de euro. In conditiile in care Ministerul a demarat anul acesta cea mai importanta etapa privind dotarea Armatei cu tehnica moderna este curios faptul ca liberalii nu si-au numit inca un secretar de stat la Departamentul pentru Armamente care va avea de gestionat in urmatorii zece ani contracte estimate la peste 12 miliarde de euro.

Ofiteri DGIA infiltrati in toate mediile

Niciodata reprezentantii MAp nu au prezentat oficial cati oameni sunt pe statele de plata ale DGIA. Neoficial, se vehiculeaza cifra de 3500 de oameni care sunt atat cadre militare active, cat si ofiteri acoperiti in diverse medii. Anul acesta, DGIA are aprobat un buget de aproximativ 65 de milioane de euro (aproximativ 3,25% din bugetul alocat Ministerului Apararii), urmand ca peste trei ani sa depaseasca 90 de milioane de euro. Chiar daca i-am solicitat prin intermediul consilierului de presa sa ne spuna ce parere are despre bugetul alocat DGIA, Teodor Melescanu nu a dat curs cererii noastre. Fiind un serviciu de informatii departamental, DGIA nu are o lege proprie de functionare. Atributiile acestui serviciu secret sunt stabilite printr-un singur articol din Legea nr. 346 din 21 iulie 2006. Potrivit articolului 13 din aceasta lege, "Directia Generala de Informatii a Apararii asigura obtinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea si valorificarea informatiilor si datelor referitoare la factorii de risc si amenintarile interne si externe, militare si nonmilitare, care pot afecta securitatea nationala in domeniul militar, coordoneaza aplicarea masurilor contrainformative si cooperarea atat cu serviciile/structurile departamentale nationale si de informatii, cat si cu cele ale statelor membre ale aliantelor, coalitiilor si organizatiilor internationale la care Romania este parte si asigura securitatea informatiilor clasificate nationale, NATO si Uniunea Europeana la nivelul Ministerului Apararii. Personalul DGIA isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a securitatii nationale in domeniul militar. Pentru culegerea de informatii in teatrele de operatii si pentru lupta impotriva terorismului, Directia Generala de Informatii a Apararii poate avea in subordine structuri combatante. Directia Generala de Informatii a Apararii este condusa de un director general, cadru militar in activitate. Directorul general este numit de catre ministrul Apararii, cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Functia de director general este asimilata functiei de secretar de stat. Unele categorii de tehnica si bunuri specifice se achizitioneaza, in conditiile legii, prin structuri specializate proprii, de la parteneri interni sau externi".

Din enuntul de mai sus, rezulta ca DGIA nu se supune direct nici unui control parlamentar.

Spionii Armatei misuna in zone fierbinti

In privinta fondurilor de care dispune DGIA trebuie mentionat faptul ca bugetul nu se imparte in mod egal intre cele doua servicii: DIM si DCSM. Activitatea personalului DIM se desfasoara cu precadere in exteriorul Romaniei si este executata de atasatii militari si celulele de informatii Romanian National Intelligence Cell (RONIC) pe care MAp le are in teatrele de operatii din Irak, Afganistan si Balcani. In vreme ce conducerea DGIA se ocupa de propriile interese si a avut drept activitate spionarea ziaristilor, in Irak si Afganistan, romanii exceleaza in actiuni de spionaj tip Human Intelligence (HUMINT) si intr-o mai mica masura in cele de tip Imagery Intelligence (IMINT)

si SIGINT.

Romania se numara printre putinele state membre ale NATO in masura sa organizeze, sa pregateasca si sa disloce in teatre de operatii structuri de informatii militare complexe care includ capabilitati de culegere HUMINT, SIGINT, UAV etc. si de analiza multisursa si, de asemenea, sa asigure sprijinul logistic specializat (comunicatiile specifice, mentenanta mijloacelor tehnice, pregatirea si rotirea personalului etc.). In luna august 2003 s-a infiintat Detasamentul Special Irak, avand in compunere o structura specializata SIGINT, ale carei misiuni de culegere erau axate pe aspecte, cum ar fi: mediul politic intern si extern; liderii zonali si motivatiile acestora; factori economici, culturali si religiosi; relatiile etnice; organismele si institutiile ce actioneaza in zona; forte de politie si paramilitare; grupari teroriste si diferite alte organizatii. In septembrie 2005, Celula de Conducere a Informatiilor dislocata in Kandahar a fost completata cu o componenta SIGINT pentru culegerea de informatii prin monitorizarea comunicatiilor radio ale gruparilor teroriste dispuse pe teritoriul acestei tari si in tarile vecine. Misiuni similare, cu caracter temporar, cu structuri SIGINT mobile, au fost executate, dupa anul 1968, pe anumite directii si din zone favorabile executarii monitorizarii radio pe teritoriul national, in diferite situatii de tensiune si criza, indeosebi pe timpul conflictelor din Orientul Apropiat, din spatiul transnistrean si din spatiul ex-iugoslav. n

Implicarea NSA

Mai nou, DGIA a demarat o ampla colaborare cu agentiile americane de spionaj si a fost racordata la sistemul de spionaj al NSA care opereaza reteaua SIGINT.

In acest sens, CSAT a adoptat mai multe hotarari secrete prin care se aproba realizarea sistemului de Monitorizare a Comunicatiilor prin Satelit-MONSAT si achizitionarea si instalarea pe teritoriul Romaniei a unor echipamente speciale pentru reteaua SIGINT a NSA. Achizitionarea, de catre Romania, a echipamentelor destinate MONSAT s-a facut direct de la Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA). Sistemul a fost cumparat cu sprijinul financiar al Guvernului american. In cursul anului 2006, CSAT a adoptat o alta hotarare strict secreta privind instalarea pe teritoriul Romaniei a unor echipamente SIGINT apartinand Serviciului de Informatii si Securitate a Apararii din Olanda. Din cate se poate observa, pe partea externa, DGIA aloca fonduri uriase pentru procurare de tehnica ultraperformanta destinata spionajului la nivel mondial in colaborare cu aliatii. n

Pacatele DGIA

Din informatiile pe care le detinem, U.M. 02630, indicativul centralei DGIA aflata pe Bulevardul Vasile Milea din Bucuresti, a investit sume importante si pentru achizitionarea de aparatura specifica pentru spionaj. Sunt de notorietate scandalurile in care contraspionajul militar a fost implicat in ultimii ani, unele din ele cu vadita influenta politica la cel mai inalt nivel.

Sub mandatul lui Atanasiu, fostul ministru al Apararii, si in perioada cat Vasile Paun era director la Directia Siguranta Militara si director adjunct la DGIA, serviciile secrete ale Armatei au fost acuzate ca au facut politie politica. Acest lucru a fost dovedit cu ocazia audierilor ministrului Apararii in comisiile parlamentare de aparare. La vremea respectiva, Mihai Stanisoara dezvaluia faptul ca a existat un document care ii mandata pe ofiterii de contrainformatii ai Armatei sa exercite lobby pe langa parlamentari, oameni de afaceri si ziaristi pentru sustinerea unor initiative ale ministrului Atanasiu. n

Operatiunea Meduza

Pe langa aceasta actiune de lobby, serviciile secrete ale Armatei au mai participat la o actiune de politie politica (Operatiunea Meduza-n.r.), ordonata de Vasile Paun cu privire la cosmetizarea imaginii lui Atanasiu pe pagina de Internet a cotidianului ZIUA cu ocazia realizarii, in anul 2005, a catalogului ministrilor.

Apogeul actiunilor de politie politica desfasurate de anumite persoane din DGIA, cu girul ministrului Apararii, a fost atins anul trecut. Atunci, un ziarist de la ZIUA a fost supus unor actiuni de intimidare, amenintare si santaj de catre Vasile Paun, directorul adjunct al DGIA la vremea respectiva, dupa ce jurnalistul publicase telegrama trimisa atasatilor militari prin care Atanasiu anunta ca MApN a decis ca trupele romane din Irak sa fie retrase.

Scandalul CD cu secrete a facut de r as contraspionajul

O alta bila neagra pentru serviciile secrete ale Armatei a constituit-o scandalul CD-ul cu secrete militare. Atunci, contrainformatiile militare au fost prinse pe picior gresit nereusind sa stopeze o scurgere de informatii militare secrete care a afectat grav credibilitatea Romaniei in fata aliatilor din Irak si Afganistan. Scandalul scurgerilor de informatii din MAp a izbucnit pe 7 februarie 2006, cand ziarul ZIUA a anuntat ca a primit un CD cu date despre amplasarea trupelor romanesti in Afganistan si Irak. Ulterior, mai multi ziaristi de la ZIUA au fost chemati la Parchet sa dea declaratii in dosarul penal intocmit de procurori. Mai multe calculatoare din redactia noastra au facut obiectul unei perchezitii IT efectuate de SRI si reprezentantii DIICOT. In afara unor sanctiuni in interiorul Armatei, nici un cap nu a cazut. Despre ancheta pe care DIICOT a declansat-o in acest caz nu s-a mai auzit nimic.

Pagina realizata de Doru DRAGOMIR
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Onoarea tarii, spalata (4055 afisari)
 Armata pe faras (3494 afisari)
 Tavalugul Omar (3297 afisari)
 Se naste o lume noua (3135 afisari)
 Pentru cine face partie Traian Basescu? (2722 afisari)
 Romania, succes rasunator la Cannes (459 afisari)
 Democratii ameninta cu motiunea de cenzura, PSD promite guvern stabil in 10 zile (161 afisari)
 "Sepuku" la Ministerul Agriculturii (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01601 sec.