Ziua Logo
  Nr. 3916 de sambata, 28 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Soldatul sovietic face victime in Estonia

Mutarea unui monument sovietic a declansat celei mai violente manifestatii de strada din istoria Estoniei

Un estonian si-a pierdut viata in cursul noptii de joi, alti 44 au fost raniti si 300 au fost arestati in cursul unei serii de ciocniri violente care au fost declansate de mutarea monumentului soldatului sovietic eliberator din centrul capitalei estone.

Guvernul eston a anuntat vineri ca a transferat monumentul dedicat Armatei Rosii din centrul capitalei, pe timpul noptii, dupa o serie de proteste violente, soldate cu moartea unei persoane, relateaza Reuters. Politia a procedat joi noapte la dispersarea protestatarilor, in cadrul celor mai violente confruntari din acest stat. "Au transferat statuia si intregul monument", a declarat un purtator de cuvant, adaugand ca o comisie pentru situatii de criza s-a intrunit la ora 03.40, pentru a lua aceasta decizie. Statuia se afla in prezent sub supravegherea politiei.

Moscova acuza un "sacrilegiu"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca initiativa autoritatilor estone in ceea ce priveste transferul monumentului soldatului sovietic din centrul capitalei Tallinn este "un exemplu de sacrilegiu de neiertat". El a precizat ca decizia Guvernului de a transfera monumentul si un cimitir al soldatilor aflat in apropiere va avea consecinte grave pentru Estonia si pentru "organizatiile internationale care si-au deschis randurile unei tari care nu respecta valorile Uniunii Europene si intreaga cultura europena pe care se bazeaza ele".

In replica zeci de activisti ai organizatiei de tineret Rusia Tanara au dat foc la mai multe drapele estone in fata ambasadei acestei tari la Moscova, in semn de protest fata de transferul monumentului sovietic din centrul capitalei estone. Liderul acestei organizatii, Aleksandr Kalughin, a declarat ca legea demonstreaza prezenta unei tendinte clare antiruse in politica estona. "Transferul monumentelor si mormintelor este o incercare de rescriere a istoriei si un dans pe oasele soldatilor cazuti care au eliberat Europa, inclusiv Estonia, de nazism", a explicat el.

George Damian
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Comandantul jucator (4369 afisari)
 Iubeste un barbat mai tanar cu 50 de ani (3216 afisari)
 Tara unde traditia iti cere sa mori (2912 afisari)
 "Ma autosuspend temporar" (2792 afisari)
 Ofensiva anti-Basescu (2218 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00519 sec.