Ziua Logo
  Nr. 3901 de miercuri, 11 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Semnale ingrijoratoare pentru mediul de afaceri

Romania se gaseste astazi intr-un moment delicat, marcat atat de o criza politica prelungita, cat si de amplificarea dezechilibrelor macroeconomice. Atmosfera de incertitudine si instabilitate care a fost creata prin acutizarea conflictului politic a provocat nemultumire in mediul de afaceri.

Eforturile depuse in ultimii ani pentru a crea un mediu economic stabil si credibil au fost anulate in doar cateva luni de scandaluri politice intre reprezentantii Puterii actuale.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti a avertizat, pentru a doua oara in numai cateva zile, ca situatia politica din Romania este un motiv de ingrijorare pentru oamenii de afaceri americani care doresc sa investeasca in tara noastra. Saptamana trecuta, ambasadorul Taubman atragea atentia ca tulburarile politice sunt de natura sa se rasfranga asupra mediului economic. Acest gen de avertismente trimit un semnal foarte puternic potentialilor investitori, astfel incat ele trebuie avute in vedere de catre oficialii de la Palatul Victoria.

Implicatiile diminuarii investitiilor straine pot fi foarte grave, in conditiile in care politicile economice promovate pana acum de Guvern au incurajat extinderea deficitelor externe si majorarea deficitului intern. Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania la nivelul lunii ianuarie este in scadere cu 29% fata de aceeasi luna a anului trecut. Majoritatea estimarilor sugereaza ca in 2007 investitiile straine in economia romaneasca nu vor mai atinge nivelul anului trecut. Gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin aportul investitiilor va fi cu mult sub nivelul de 70%, ceea ce va crea presiune asupra inflatiei si asupra monedei nationale. Desi Banca Nationala a prognozat o rata medie a inflatiei in 2007 de 4,3%, aceasta tinta va fi greu de atins, daca Guvernul nu va lua masuri pentru sustinerea procesului dezinflationist.

Instabilitatea politica nu este singurul factor care i-ar putea face pe oamenii de afaceri straini sa-si puna semne de intrebare cu privire la oportunitatea investitiilor in Romania. Coruptia continua sa ramana principala problema a Romaniei. Recent Coface, a situat tara noastra in clasa de risc A4, ceea ce indica un istoric mediocru al platilor, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza.

Investitorii sunt atrasi de mediile politice si economice stabile si previzibile. Scandalurile politice si instabilitatea economica sunt elemente de natura sa inhibe apetitul oamenilor de afaceri pentru investitii in Romania. Decizia de a comasa Ministerele Finantelor si Economiei intr-un mamut administrativ, greu de gestionat, avand in vedere si experienta inceputului anilor '90, nu pare sa fie cea mai buna solutie. Cu toate acestea, noul ministru al Finantelor si Economiei trebuie sa elaboreze o strategie mai coerenta, menita sa creeze stabilitate si predictibilitate.

Anul 2007 trebuia sa fie un an al clarificarilor strategice pe termen lung si al coordonarii resurselor financiare, umane si educationale cu aceste proiecte de durata. Cu toate acestea, devine evident ca in anul 2007, punerea in practica a dezideratelor de dezvoltare devine imposibila. Strategia post-aderare, desi ar fi trebuit elaborata cu mult timp in urma, a fost eclipsata total de certurile interne si de interesele partizane. In conditiile date, este greu de crezut ca anul 2007 va fi mai mult decat un an al promisiunilor.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sa fie chemati doctorii! (6191 afisari)
 Rival pentru Logan (5442 afisari)
 Furt comunisto-platformist (4090 afisari)
 Cum va fi lumea peste 30 de ani (3095 afisari)
  Foc de tabara cu dosare la PD (3036 afisari)
 Incurcate sunt caile suspendarii presedintelui (193 afisari)
 Viktor Iuscenko propune un plan de compromis in criza din Ucraina (129 afisari)
 "Tweety" cel violent, cu subsemnatul la Politie (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01197 sec.