Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Bancile, tentate de Finante

Ministerul Finantelor Publice a vandut ieri certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de 300 milioane de lei, randamentul mediu oferit fiind de 7,03%. Randamentul maxim acceptat s-a situat la 7,39%. Bancile comerciale participante la licitatie au depus cereri in valoare totala de 988 milioane de lei, de peste trei ori mai mari decat valoarea programata a emisiunii. La inceputul acestei luni, Finantele au vandut obligatiuni de stat pe termen de cinci ani de un miliard de lei, cu o treime mai putin decat valoarea programata de 1,5 miliarde de lei, la un randament mediu de 7,03% pe an, respingand cererile bancilor pentru obtinerea de castiguri mai mari. (G.R.P.)

Deficit in februarie

Executia bugetara dupa primele doua luni din acest an indica un nivel al cheltuielilor mai mare decat veniturile incasate, dupa ce in ianuarie s-a inregistrat un usor excedent, a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Datele preliminare indica un deficit bugetar atat in februarie, cat si cumulat pentru primele doua luni. Nu avem inca cifra exacta", a spus Vladescu. In ianuarie 2007, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,64% din PIB. Dupa primele 16 zile din februarie, incasarile la buget reprezentau 41% din programul pentru a doua luna a anului, veniturile fiind cu aproape 20% mai mici decat in februarie 2006. Anul trecut, firmele care efectuau operatiuni de import plateau TVA la organul vamal. In aceste conditii ar fi explicabila o performanta mai slaba a veniturilor, deoarece incasarea TVA este decalata cu cel putin 30-45 zile. (G.R.P.)

0,04% inflatie

Preturile de consum au fost aproape neschimbate in luna februarie, cu o usoara crestere in cazul serviciilor, astfel ca rata anualizata a inflatiei s-a incetinit la 3,81%, fata de 4,01% la finele lunii ianuarie, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Rata inflatiei a fost de 0,04% in februarie comparativ cu luna anterioara si de 3,81% fata de februarie 2006, dupa o crestere lunara de 0,2% in ianuarie. Avansul preturilor se incadreaza astfel in obiectivul Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an. Banca centrala tinteste o inflatie la sfarsit de an (decembrie 2007 fata de decembrie 2006) de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus. Cresterea preturilor fata de luna decembrie 2006 a ajuns la 0,24%, se arata intr-un comunicat al INS. (G.M.)

Sindicalistii vor actiuni Electrica

Sindicatele din energie intentioneaza sa achizitioneze actiuni la filialele neprivatizate ale companiei Electrica, a anuntat, ieri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), dupa o intalnire a presedintelui institutiei, Teodor Atanasiu, cu reprezentantii sindicatelor. Discutiile cu conducerea Federatiei Energia Mileniului II si a Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate Univers au avut loc la finele saptamanii trecute. "Reprezentantii sindicatelor si-au anuntat intentia de a achizitiona actiuni la societatile comerciale de distributie si furnizare de energie electrica, in conditiile Legii 169/2004 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului 31/2004 privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a societatilor comerciale filiale de distributie si furnizare a energiei electrice", se arata intr-un comunicat al AVAS. Institutia a preluat, la inceputul anului, filialele neprivatizate ale Electrica, respectiv Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, de la Ministerul Economiei si Comertului (MEC), odata cu transferul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din subordinea MEC la AVAS. (G.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00541 sec.