Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

Marea plajealaCu 316 milioane de euro ne asiguram Litoralul * Lucrarile ar dura pana in 2020Romania ar trebui sa investeasca peste 300 de euro pentru a-si salva plajele, este concluzia unui studiu realizat de expertii Agentiei Japoneze de Cooperare Internationala (JICA) si cei romani. JICA a elaborat, la solicitarea Guvernului Romaniei, studiul privind protectia si reabilitarea partii sudice a tarmului romanesc al Marii Negre (Midia - Vama Veche).
Studiul a inceput in luna mai 2005. Expertii JICA au atras atentia ca proiectul este de mare anvergura, astfel ca a fost necesara intocmirea unui raport de mediu (Strategic Environmental Assesment - SEA ), ce va fi supus dezbaterii publice pe 29 martie.
Studiul JICA a avut in vedere identificarea cauzelor care au dus la eroziunea costiera si a stabilit o ierarhie a prioritatilor de reamenajare a plajelor. Astfel, s-a constatat o eroziune acuta in sectorul Mamaia Sud; in multe dintre sub-sectoarele analizate (n.r. - au fost identificate sapte sectoare si 20 de subsectoare) plaja s-a ingustat; exista pericolul caderii stancilor din cauza instabilitatii geotehnice; calitatea apei la mal este deteriorata si din cauza reziduurilor din apele menajere. La acestea se adauga procesul natural de retragere a malului din cauza valurilor.
Prin studiu, JICA a propus o strategie de protectie a plajelor, care, in mare masura, este aceeasi cu cea promovata pe plan european. Astfel, JICA propune innisiparea zonelor sensibile si construirea unei linii de spargatoare de valuri subacavatice (n.r. - jetele). La acestea se adauga instalarea unor diguri langa maluri pentru dirijarea cursului de transport al aluviunilor.
Nisip de imprumut
JICA a ajuns la concluzia ca tot acest proiect necesita investitii de 316 milioane de euro, pana in 2020, dar, dupa finalizarea lucrarilor, 30 de ani plajele sunt protejate. Proiectul include lucrari de reabilitare a 1500 m diguri pentru disiparea energiei valurilor (15 milioane de euro); realizarea a 6700 m diguri transversale pentru retinerea nisipului transportat de-a lungul litoralului (74 milioane de euro); realizarea a 4100 m recifi artificiali (65 milioane de euro). De asemenea, se vor realiza lucrari de innisipare, valoarea estimata fiind de 82 de milioane de euro, prin transportul unei cantitati de 3.200.000 mc de nisip. Pentru dezafectarea unor lucrari existente, valoarea estimata a cheltuielilor este de 13 milioane de euro. Costul net al acestor lucrari este evaluat la 249 milioane de euro.
Mamaia si Eforie, cele mai afectate
Studiul JICA a luat in calcul mai multe elemente pentru stabilirea prioritatilor: importanta protectiei costiere, utilizarea plajelor, fezabilitatea economica a proiectului implementat si nevoile de promovare a dezvoltarii regionale. In urma analizei, s-a constatat ca cea mai expusa eroziunii este zona Mamaia Sud, iar plaja cea mai utilizata este cea de la Eforie Nord. Ierarhia investitiilor propuse se continua cu Mamaia Centru, Tomis Centru si Eforie Sud.. Pentru Mamaia si Eforie Nord, zonele cu cele mai mari probleme, ar fi nevoie de aproximativ 40 milioae de euro, principalele lucrari urmand a fi cele de innisipare a unor zone si de construire si refacere a unor diguri care sa anihileze curentii marini ce spala nisipul. Pentru costul estimat de 11,53 milioane de euro in Mamaia si 28,72 milioane de euro in Eforie, in patru ani sectoarele de plaja indicate vor fi largite cu zeci de metri de nisip, adus in principal din Cochirleni, de pe Dunare. Solutia propusa de japonezi presupune ca, dupa primii doi ani de lucrari, plaja din Mamaia sa fie mai larga cu 50 de metri, iar in urmatorii doi cea din Eforie sa aiba chiar 80 de metri in plus.
n Luminita MOROIANU
|