Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Esec la BRM

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a organizat, ieri, 22 februarie 2007 la sediul sau central din Bucuresti, prima sedinta de tranzactionare pe Piata energiei electrice.

In cadrul acesteia, brokerul initiator, Ennet Grup, a lansat ordine de cumparare pentru 10 MW in banda, in perioada 1 martie 2007 - 29 februarie 2008 (o cantitate de 87.840 Mwh), se arata intr-un comunicat al BRM. Desi a existat si un vanzator de energie, nu s-a incheiat un contract bursier. Inteltra (din Federatia Rusa), a depus singura oferta de vanzare, care a pornit de la valoarea de 184 lei/Mwh si a scazut pana la 179,5 lei/Mwh. Pretul initial de cumparare al Ennet a fost de 148 lei/Mwh, iar in urma negocierii directe cu vanzatorul a crescut cu 7%, pana la 159 lei/Mwh, astfel ca aceste doua societati nu s-au "inteles la pret" si nu s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare de energie. Inteltra are energie electrica de la termocentrala Mintia (Deva) careia ii vinde carbune (huila) si primeste in schimb si energie electrica.

"Retinerea manifestata de potentialii furnizori si producatori de energie electrica de a participa la aceasta prima sedinta de tranzactionare in ringul bursier al BRM poate avea, ca o prima cauza, interpretarea eronata a Ordinului 408/2006", se arata in comunicatul BRM. Reamintim, prin acest ordin, toti producatorii interni sunt obligati sa vanda energia disponibila prin bursa OPCOM. "Trebuie precizat ca BRM detine avizul favorabil emis de ANRE, care permite organizarea acestor tranzactii in ringul sau", se mai arata in comunicat. Demersul Bursei Romane de Marfuri privind tranzactionarea energiei electrice vine in sprijinul actorilor din piata, asigurand, prin mecanismele propuse, eficientizarea si transparentizarea procesului de liberalizare a pietei de energie electrica, se mai arata in comunicat.

Reamintim, intre BRM si OPCOM se da o adevarata lupta pentru tranzactiile cu electricitate. De remarcat, Romania vrea ca la Bucuresti sa se infiinteze o bursa regionala pe care sa se tranzactioneze energie. (G.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00517 sec.