Ziua Logo
  Nr. 3812 de joi, 21 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului

Liga Pro Europa promoveaza in prezent o campanie de completare a unui set de chestionare de catre elevii din mai multe judete, Ministerul Educatiei si Cercetarii cunoscand destul de putine date referitor la ce se intampla in scolile din Romania.

In scolile din judetele Timis, Harghita, Cluj, Mures, Satu-Mare, Tulcea, Dolj, Buzau si Iasi elevii si profesorii cursurilor de religie sunt pusi sa completeze un chestionar stabilit de Liga Pro Europa, care strange astfel informatii din scoli fara ca MEdC sa stie cui ii vor folosi aceste informatii. Conducatoarea Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, este in prezent cercetata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pentru colaborarea sa cu fosta Securitate din perioada comunista. Introducerea acestor chestionare in scolile din judetele amintite mai sus s-a facut cu aprobarea fostului secretar de stat pentru minoritati, Iosef Koto, data in 7.06.2006, dupa cum informeaza cotidianul "Gandul". Reprezentantii MEdC nu ne-au putut oferi ieri detalii legate de aceasta problema.

Responsabil pentru completarea acestor chestionare in judetul Buzau este tocmai profesorul de filosofie Emil Moise (foto), cel care a cerut de curand eliminarea icoanelor din scoli. In luna august, Moise a cerut presedintelui CNCD sa dispuna "anularea situatiei discriminatorii create prin prezenta obstinanta a simbolurilor religioase in holurile, cancelariile si salile de clasa - in afara orei facultative de Religie - ale Liceului de arta Margareta Sterian din Buzau", unde invata fiica sa, Teodora Moise, cat si in toate unitatile publice de invatamant din judetul Buzau. Reprezentantii CNCD au raspuns, in 21 noiembrie, petitiei profesorului buzioan, recomandand Ministerului Educatiei si Cercetarii sa elaboreze o norma interna prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scolile romanesti. MEdC a decis ca in aceasta problema sarcina reglementarii ii revine Parlamentului Romaniei.

Elevilor le sunt adresate o serie de intrebari a caror formulare sau al caror vocabular sunt de natura sa induca in eroare elevii. Un eventual sondaj sau studiu realizat pe baza acestor chestionare nu poate fi cotat ca unul stiintific atata vreme cat repondetii au fost manipulati prin intermediul intrebarilor sau pur si simplu nu au inteles despre ce este vorba in respectivele intrebari. Astfel elevii trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari: "Studiezi religia, ai manual sau de ce religie apartii?", "Te rogi la ora de religie si ce rugaciuni ai invatat?", "Care religii sunt bune si care sunt rele?", "Daca ai putea interzice o religie in Romania, care ar fi aceea?", "La orele de religie inveti sa fii tolerant fata de crestini, evrei, femei, atei, musulmani, catolici, homosexuali, protestanti?". De asemenea, este greu de crezut ca un copil de opt ani cunoaste sensul unor cuvinte ca: "obiectiv", "curaj civic", "solidaritate" etc. (chestionarele prezentate pe www.ziua.ro)

O alta serie de intrebari tendentioase este adresata profesorilor: "Sunteti de acord cu afirmatiile urmatoare: manualele de biologie nu ar trebui sa promoveze Darwinismul sau ar trebui sa prezinte echidistant teoria creationista?", "Manualele de religie ar trebui sa combata perceptele altor culte?", "Martorii lui Iehova nu ar trebui sa aiba acces la educatia religioasa din scoli?".

George DAMIAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Mossad (6151 afisari)
 PSD si PC petrec iar impreuna (2573 afisari)
 Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului (2190 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (II) (2070 afisari)
 Tismaneanu pus la colt de Biserica (1911 afisari)
 Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept" (384 afisari)
 Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie (370 afisari)
 Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj (185 afisari)
 Marie Antoinette (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14036 sec.