Ziua Logo
  Nr. 3797 de luni, 4 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dan PAVEL: Intre "political correctness" si "moral idiocy"

Initiativa scoaterii icoanelor din scolile de stat invoca ideologia drepturilor universale ale omului, dar este o dovada de "moral idiocy".

Acum 60 de ani, sub talpa lui Stalin, NKVD, GRU si a Armatei Rosii, se dicta interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, scoaterea din scoli a icoanelor, intemnitarea clerului ortodox, catolic, greco-catolic, protestant etc., dupa care au urmat decenii de persecutii ale statului ateu, care au culminat cu daramarea bisericilor, din ordinul dictatorului comunist Ceausescu. Nu intamplator, la Revolutia anticomunista s-a iesit la Universitate cu crucea si icoana. Recastigand libertatea credintei si libertatea de exprimare, cetatenii din Romania si-au exprimat constant increderea in Biserica. Cei care au luat in serios initiativa profesorului Moise (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dar si cateva organizatii ale societatii civile sau intelectuali civici) nu si-au dat seama (sau nu le pasa) ca ofenseaza sensibilitatea religioasa a majoritatii. In numele unei minoritati inventate, care nu a fost nici macar consultata vreodata, s-au facut "recomandari" cu ambitii coercitive, fara a se tine cont de singura reduta etica a moravurilor nationale.

Nu am pus la indoiala rationamentele abstracte universaliste ale drepturilor individuale. Dar tot asa le-am dat dreptate si neoconservatorilor americani, al caror rationament abstract si universal i-a impins sa-l inlature de la putere pe Saddam si sa impuna democratia in Irak. Si acolo s-a spus ca democratia e universala. Insa tot o dovada de "moral idiocy" a fost, din moment ce s-a ajuns la dezastrul razboiului civil, al atentatelor si crimelor zilnice, al mortilor civili etc. Si marea ideologie comunista a emanciparii universale era "politically correct" la modul absolut, dar a produs regimurile totalitare si cele mai multe crime (peste 100.000.000 de morti, estimare minimala din "Cartea neagra a comunismului"), Gulagul, a nenorocit natiuni, categorii si clase sociale, minoritati, indivizi. Ideologia comunista a fost suprema "moral idiocy" din istorie.

Reactia adevaratei societati civile fata de initiativa infimei parti a societatii civile bantuite de "moral idiocy" i-a surprins pe initiatorii si sprijinitorii aberantei recomandari. Toti liderii "bisericilor" din Romania (pe care "corectitudinea politica" oficiala le denumeste "culte"), crestine si noncrestine, s-au declarat impotriva respectivei recomandari, semn ca inteleg mai bine viata morala si religioasa a poporului, care nu mai vrea ateism, nici macar disimulat sub ideologia lui "political correctness." Ca icoanele sunt scoase de NKVD sau CNCD, pentru omul simplu tot un act malefic ramane.

Nu cred in teoriile unora cu privire la o conspiratie impotriva Romaniei si/sau a ortodoxiei. Sustinatorii recomandarii scoaterii icoanelor din clase (dar nu si a crucifixului!!!) nu sunt conspiratori, ci doar prosti sau inculti sau dogmatici. Dar cand se aduna mai multi prosti la un loc, pare o conspiratie. Conspiratiile prostilor au distrus sate, orase, state, imperii, natiuni, civilizatii, religii. Totusi, este bine ca s-a intamplat astfel, ca test al moravurilor. Nu CNCD trebuie schimbat (nu numai), ci legea pe baza careia functioneaza respectiva neo-Inchizitie. In final, nu Ministerul sau Parlamentul, ci fiecare comunitate ar trebui sa decida ce face cu icoanele, fiecare scoala in parte (prin consiliile parintilor sau adunarile elevilor).

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sorin ROSCA STANESCU: Presedinte in ofsaid (4312 afisari)
 Sabotarea PD (3713 afisari)
 Otrava perfecta din Rusia (2811 afisari)
 Flutur s-a transformat in Vultur (2626 afisari)
 "Caracatita Bold-Bucur" (2211 afisari)
 Dupa ABN Amro, si Leo Burnett se gandeste sa intre in lumea virtuala din Second Life (523 afisari)
 Doar sapte conservatori au demisionat dintr-o lovitura! (151 afisari)
 Cazul Litvinenko, in dezbaterea ministrilor Uniunii Europene (145 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00528 sec.