Ziua Logo
  Nr. 3793 de miercuri, 29 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Moneda nationala este la nivelul maxim fata de euro, din ultimele sase luni

Leul si-a schimbat norocul

Leul s-a apreciat ieri pana la 3,4692 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor 6 luni, iar fata de dolar s-a scumpit cu 0,60%, pana la 2,6380 lei/dolar. Euro nu a mai atins un nivel atat de scazut din 11 mai, cand cursul oficial era de 3,4659 lei/euro. Pentru moneda americana, nivelul de ieri este minimul atins de dolar din 24 ianuarie 2001, cand era cotat la 26.375 lei vechi/dolar, conform datelor BNR. Banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale. Oarecum in ciuda acestui trend de apreciere a monedei nationale, analistii Citigroup au anuntat ieri ca se asteapta la "o puternica reinflamare a inflatiei in Romania", anul viitor, primul dupa aderarea la Uniunea Europeana. Pe marginea acestor evolutii, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a acordat ieri un interviu pentru ziarul ZIUA.

Cum comentati aprecierea puternica a leului din ultima perioada?

Multi spun ca avem o toamna atipica in ceea ce priveste piata valutara, in sensul ca, in anii trecuti, cum venea toamna si se anunta frigul, leul se deprecia. Iata ca anul acesta a trecut vara, toamna, vin si Sarbatorile de iarna, iar leul nu numai ca nu se depreciaza, dar este chiar intr-o usoara apreciere in raport cu euro, dar si cu alte valute, cum ar fi dolarul.

Care credeti ca sunt motivele pentru aceasta evolutie?

As dori sa subliniez ca nu au dreptate aceia care spun ca avem o toamna atipica in privinta pietei valutare. Nu avem o toamna atipica, ci incepe o noua etapa, care va cunoaste, in foarte multe imprejurari, aprecieri continue ale leului. Practic, 1 ianuarie 2007 va marca o noua perioada de 7 ani. La 31 decembrie 2006, incheiem o perioada de 7 ani de pregatire a aderarii la Uniunea Europeana. Incepe o alta perioada de 7 ani, de pregatire a adoptarii monedei unice europene. Am avut 7 ani consecutivi de crestere economica, cu dezinflatie continua. In plus, incepem sa avem productivitate, somaj redus. Toate aceste realitati ale economiei influenteaza pozitiv piata valutara.

Pe de alta parte, tinand cont ca leul are nu numai valoare comerciala (care se masoara in raporturile de import si export), ci si una financiara (leul este prezent in schimburile financiare, are o prezenta activa pe piata financiara, e dependent in mare masura nu numai de ceea ce se intampla in economia romaneasca, ci si de intrarile si iesirile de capital din Romania). De la 1 septembrie, leul a devenit deplin convertibil, s-au incheiat toate etapele de liberalizare a contului de capital, astfel incat intrarile de capital sunt favorizate, iar acestea, alaturi de tranzactiile care se efectueaza pe piata financiara, dau o noua valoare leului sub aspect financiar. Vor fi, in continuare, etape grele pentru leu, dar s-a terminat cu acele lungi perioade de depreciere. Sub aspectul valorii reale (raportata la rata inflatiei) vom asista la aprecieri continue. Sigur, sub aspect nominal vor fi fluctuatii ale cursului, avand in vedere ca este o piata libera.

Cum stam cu inflatia?

Inflatia decembrie/decembrie, la care ne referim cand vorbim depre tintirea inflatiei, va fi anul acesta sub 5%, iar rata medie a inflatiei de 6,4%. Tinta BNR pentru anul 2007 este o inflatie de 4%, iar rata medie sub 6,4%. Alte prognoze facute de diverese institutii si banci au fost mai mari decat tinta stabilita de BNR, dar s-a vazut ca banca centrala a avut dreptate. Nu cred sa greseasca tocmai la anul, primul pentru Romania in Uniunea Europeana.

Gabi MOROIANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears fara chiloti (11391 afisari)
 Curat murdar tradare! (5146 afisari)
 Elena Udrea, avocat de milioane (3424 afisari)
 Abuz Plaza (3118 afisari)
 "In oglinda sunt eu" (2621 afisari)
 Romania, popas pentru un posibil spion rus arestat in Canada (497 afisari)
 Suie Paparude si Gojira, diseara, in B52 (159 afisari)
 Primele arestari in "dosarul privatizarilor" (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01434 sec.