Ziua Logo
  Nr. 3764 de joi, 26 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

RomTelecom acuza ANRC ca favorizeaza celularele

Compania afirma ca decizia Autoritatii de amanare a reducerii tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili ii provoaca pagube de sase milioane de euro

RomTelecom considera ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) face o eroare grava prin intarzierea reducerii tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili si "se descalifica iremediabil acceptand acum un argument pe care l-a respins, in mod corect, in urma cu trei luni", potrivit unui comunicat al operatorului, citat de NewsIn.

ANRC a deschis, saptamana trecuta, perioada de consultare publica pentru intarzierea cu o luna a celei de-a doua etape a reducerii tarifelor de interconectare practicate de operatorii dominanti de telefonie mobila (Vodafone si Orange) pe motiv ca media tarifelor de interconectare la nivel european este cu mult peste tarifele de interconectare din Romania. Initiativa de saptamana trecuta vine dupa ce ANRC a impus, in aceasta vara, reducerea tarifelor de interconectare pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefoniei mobile, care sunt obligati sa le micsoreze gradual, cu 11,3% in fiecare din cele patru etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

In replica, RomTelecom afirma ca activitatea de reglementare este discriminatorie si ca operatorii mobili sunt favorizati. Potrivit reprezentantilor companiei, amanarea reducerii tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili ar provoca principalului operator de telefonie fixa pagube de aproximativ sase milioane de euro.

"ANRC are obligatia legala sa fie impartiala fata de toti operatorii si consideram absolut scandaloasa diferenta de tratament deja aplicat de ANRC intre RomTelecom (ale carei tarife de interconectare au fost reduse de la 1 ianuarie 2006, in doua trepte, pe parcursul unui singur an de zile) si, respectiv, fata de cei doi operatori de telefonie mobila (ale caror tarife au fost reduse mai tarziu, respectiv de la 1 septembrie 2006 si in patru trepte, pe parcursul a 2 ani si 4 luni de zile", a declarat, pentru NewsIn, Catalin Dima, director juridic in cadrul RomTelecom.

Vodafone: O decizie normala

Pe de alta parte, Vodafone Romania considera ca propunerea ANRC de a mentine tarifele actuale de interconectare este o actiune fireasca, de aliniere la standardele europene, si ca ideea "favorizarii" operatorilor mobili este hazardata si nesustinuta de cifre. Prin amanarea reducerii tarifelor, ANRC incearca sa nu creasca si mai mult diferentele deja existente intre tarifele operatorilor de telefonie mobila din Romania si cele ale operatorilor de pe pietele europene, se arata intr-un comunicat al operatorului de telefonie mobila, Vodafone. Potrivit sursei citate, tarifele de interconectare pentru operatorii de telefonie fixa sunt de doua ori mai mari fata de media europeana (tariful RomTelecom este de 2,27 eurocenti, fata de 1 eurocent, media europeana), in timp ce, in cazul operatorilor mobili, tarifele sunt de aproape doua ori mai mici. Potrivit Vodafone, scaderile anterioare ale ratelor de interconectare ale operatorilor mobili nu au generat, in mod automat, o micsorare a tarifelor cu amanuntul, de care sa beneficieze utilizatorii finali ai RomTelecom. Vodafone Romania este al doilea mare jucator pe piata de telefonie mobila, cu peste 6,7 milioane de clienti la jumatatea anului. (G.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mancarea ucigasa (11628 afisari)
 Clanurile Justitiei (III) (5637 afisari)
 Pariul castigat (2237 afisari)
 Iliescu: PSD trebuie condus de un lider carismatic si capabil (1951 afisari)
 George DAMIAN: A treia spalare a doctorului Antohi (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01289 sec.