Ziua Logo
  Nr. 3702 de marti, 15 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Eminescu interzis de Jandarmerie

Jandarmeria Romana a interzis plasarea pe stadioane a banner-ului "Basarabia, pamant romanesc" din cadrul unei campanii dedicate limbii romane pe ambele maluri ale Prutului

Citatul eminescian "Basarabia, pamant romanesc" a fost interzis pe stadioane de Jandarmeria Romana, conform organizatorilor campaniei de informare promovata de pagina electronica www.romanism.net. Intentia acestei campanii este de a sparge zidul informational existent intre romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Printre aderentii la aceasta campanie au fost si suporterii mai multor echipe de fotbal, care au decis sa faca bannere cu citatul din Eminescu. Jandarmii care asigurau ordinea la mai multe meciuri de fotbal au apreciat ca mesajul "Basarabia, pamant romanesc" incita "la ura nationala si rasiala" (inregistrarea este disponibila la adresa de Internet www.romanism.net/abuzuri.htm, fiind facuta la meciul Steaua- U Craiova). Banerele cu sloganul amintit au fost interzise la meciurile Rapid-Steaua (supercupa Romaniei), Steaua - Craiova si, ultimul caz, National - Politehnica Iasi. Suporterilor echipelor Rapid, Steaua, U Craiova si FC National le-au fost interzis accesul cu aceste bannere, iar la solicitarea de a primi explicatii, nu au primit decat unele absurde, ca cel de mai sus, precum si refuzul jandarmilor de a se legitima. Mai mult, chiar si tricourile cu "Basarabia pamant romanesc" au atras atentia oamenilor in uniforma, cativa suporteri fiind rugati sa se dezbrace.

Jandarmeria ne-a informat ca masura interzicerii banerelor "Basarabia pamant romanesc" a fost luata la solicitarea observatorilor meciului FC National-Politehnica Iasi, Dumitru Mihalache si Ion Constantinescu care au apreciat ca banerele respctive nu au legatura cu meciul de fotbal.

In Romania cenzura este interzisa

Decizia Jandarmeriei romane de a interzice banerele cu "Basarabia, pamant romanesc" constituie o incalcare a libertatii de exprimare intr-un moment in care, inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fiecare gest oficial este monitorizat indeaproape, apreciaza Asociatia Civic Media intr-un Protest adresat conducerii Jandarmeriei Romane. Romania este semnatara a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, iar jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului prevede ca libertatea de exprimare trebuie sa fie exercitata fara nici o ingerinta din partea autoritatilor publice, libertatea de informare fiind incompatibila cu existenta oricarui sistem de autorizare sau cenzura. Civic Media aminteste ca, in august 2004, cu sprijinul conducerii de atunci a respectatei institutii a fost derulata campania "Solidaritate pentru Tighina - Donati pentru copiii romani din Transnistria", in acelasi spirit al campaniei "Basarabia, pamant romanesc". Campania de informare "Basarabia, pamant romanesc" este realizata in parteneriat civic de catre Asociatia "21 Decembrie 1989", Alianta Civica, Grupul Independent pentru Democratie, Asociatia Civic Media si Grupul de Actiune "Noii Golani", rezultatele acesteia sunt disponibile pe site-ul www.romanism.net. Campania se va incheia oficial pe 31 august, Ziua Limbii Romane, cu un concert desfasurat in Piata Universitatii, urmand a fi reluata si la Chisinau.

Altii au voie

Pe de alta parte, manifestarile cu adevarat incitatoare de la alte evenimente sportive raman nesanctionate. Pe 20 februarie anul acesta a existat o reactie din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) care a alcatuit un dosar cu privire la evenimentele de la un meci de hochei desfasurat la Miercurea Ciuc, intre echipa locala "Sport Club" si formatia bucuresteana "Steaua". Spectatorii din tribuna i-au instigat pe jucatorii favoriti sa-i loveasca pe sportivii stelisti, pe care i-au numit "tigani".

Ultima din aceasta serie de iesiri intolerante s-a petrecut la Sfantu Gheorghe pe 7 august cu prilejul meciului de handbal feminin intre echipele Rulmentul Brasov si Ferencvaros.

Formatia din Ungaria a fost sustinuta de publicul local, aproape toti spectatorii, peste 1.500, fiind cetateni romani de etnie maghiara. Acestia le-au huiduit si le-au jignit pe handbalistele de la Rulmentul, intonand totodata imnul Ungariei. Cand suporterii echipei Rulmentul au intonat imnul Romaniei au fost huiduiti copios. "Daca venea alta echipa, cred ca era linsata. Pe noi ne cunosteau, ca am mai jucat in campionat la Sf. Gheorghe", a declarat Sorin Tarca, directorul sportiv de la Rulmentul pentru Gazeta Sporturilor.

George DAMIAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vin patru bombe de la SIE (4944 afisari)
 Lavinia Sandru: Mona Musca a fost sacrificata de Cotroceni (4838 afisari)
 Reteaua muribunzilor (3747 afisari)
 Operatiune de compromitere a dreptei? (3588 afisari)
 N.C. MUNTEANU: Reabilitarea Securitatii (2833 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00410 sec.