Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.

Marius Oprea: SRI a facut ani de zile trafic cu dosareServiciul Roman de Informatii nu recunoaste existenta Fondul PI * "Este in linia SRI acest comunicat de presa. Nu este prima data in ultimii ani, cand SRI neaga informatii care ar putea sa-i afecteze interesele", declara OpreaSRI a negat ieri informatiile aparute in ziarul ZIUA, referitoare la existenta unui fond secret PI. (Persoane Importante). Intr-un comunicat remis ieri, SRI isi arata disponibilitatea totala pentru transmiterea integrala a documentelor create de Securitate catre CNSAS, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare. Comunicatul SRI vine in replica la dezvaluirile incendiare pe care istoricul Marius Oprea le-a facut in cadrul unui articol publicat in numarul de ieri al ziarului ZIUA. Istoricul a vorbit despre existenta unui fond de documentare P.I., care cuprindea "informatorii din ierarhiile inalte, informatori care raportau direct capilor Securitatii" si care a fost gestionat de Aurel Rogojanu, fostul sef de cabinet al lui Iulian Vlad, actual sef de directie in cadrul SRI. Mai mult, Marius Oprea a spus ca fondul documentar "PI" nu a fost niciodata predat CNSAS.
SRI dezminte insa vehement. "Nici o reglementare interna a Securitatii nu mentioneaza existenta unui fond secret PI (Persoane Importante) creat din documentele furnizate de 'informatorii din ierarhiile inalte, care raportau direct capilor Securitatii'", se arata in comunicatul remis ieri.
Pe de alta parte, SRI apreciaza drept regretabil faptul ca "cercetatori care au studiat ani de zile in arhiva gestionata de SRI documente create de Securitate dezinformeaza opinia publica lansand afirmatii fara suport real, referitoare la existenta unui pretins <<fond secret>>". In textul SRI se mai arata ca aceasta institutie a transmis Colegiului CNSAS, inca din anul 2000, un documentar care cuprindea, printre altele, Ordinul Ministrului de Interne referitor la gestionarea pe fonduri arhivistice a documentelor create de Securitate.
SRI nu recunoaste informatiile
"Este in linia SRI acest comunicat de presa. Nu este prima data in ultimii ani, cand SRI neaga informatii care ar putea sa-i afecteze interesele. Cei de la SRI au facut ani de zile trafic cu dosare. Daca ar recunoaste insa acum, si-ar pierde puterea de influenta asupra acestor VIP-uri", ne-a declarat istoricul Marius Oprea, in replica la comunicatul SRI. "Este vorba de un stil de a emite comunicate, care nu spun nimic, intr-o desavarsita limba de lemn", a adaugat istoricul. Acesta a mai spus ca este posibil ca SRI sa-si schimbe totusi punctul de vedere, asa cum a facut-o si in alte cazuri. "Dupa atentatele din 2001, am publicat informatii privind existenta unei retele arabe in Romania. Initial, SRI a negat, apoi si-a schimbat punctul de vedere", a aratat Oprea. O alta dovada de inconsecventa a SRI este, in opinia istoricului, si adeverinta pe care el a primit-o de la aceasta institutie in 1997, care atesta faptul ca a fost anchetat de organele Securitatii. "In 2000, am cerut dosarul meu de la SRI, prin CNSAS, si am constatat ca, de fapt, eu nu figuram in arhive. Acesta situatie este un indiciu care arata ca au gestionat arhiva dupa bunul plac", a adaugat Oprea. Referindu-se la fondul documentar PI, istoricul a dat ca exemplu dosarul lui Aristide Buhoiu. "In 1993, Buhoiu a primit un dosar cadou de la un ofiter de Securitate. Acest dosar face parte din fondul PI si contine foarte multe referiri la actiunile de influentare pozitiva pe care Corneliu Vadim Tudor le facea asupra acestui ziarist", a relatat Oprea. (V.D.)
|