Ziua Logo
  Nr. 3606 de vineri, 21 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Deputatul Cutean trimis in judecata de DNA

Curtea de Conturi a Romaniei a depistat faptul ca Emilian Cutean, in calitate de fost sef al SSPR, a transferat ilegal in conturile asociatiei sale de revolutionari trei miliarde de lei * Banii au fost folositi in interese personale, Asociatia Club 22 fiind in fapt domiciliul personal al parlamentarului

Deputatul PSD de Alba, Emilian Vasile Cutean, presedintele Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor din Decembrie1989, a fost trimis ieri in judecata de Directia Nationala Anticoruptie, prin rechizitoriu, pentru acte de coruptie si abuz in serviciu, exercitate in numele fostei functii pe care a detinut-o in vechea guvernare, aceea de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR). Alaturi de Cutean a fost trimisa in judecata pentru aceleasi fapte si Mihaela Daniela Zbarcea, director al Directiei buget finante, programe si resurse umane din cadrul SSPR. Concret, deputatul, ajutat de directoarea Zbarcea, au fost depistati ca au deturnat mai multe miliarde de lei din fondurile SSPR, in mod ilegal, catre Asociatia Club 22, al carei presedinte este acelasi Emilian Cutean, pentru ca imediat cel din urma sa foloseasca banii in folosul personal si al asociatiei sale in care deruleaza o serie de activitati profitabile. Curtea de Conturi a Romaniei a depistat jaful din fondurile bugetare si a intocmit un raport in care a inventariat toate ilegalitatile comise. Din probatoriul administrat de procurorii DNA a rezultat ca la finele lunii decembrie 2004, cand Emilian Cutean tocmai pierduse calitatea de secretar de stat, in urma alegerilor generale care au eliminat PSD de la guvernare, a dispus plata sumei de trei miliarde de lei din fondurile SSPR, in contul Asociatiei Club 22, pe care o pastoreste din 1990 si pe care a transformat-o in fief personal, avand aici domiciliul personal, un bar si alte acareturi. Plata s-a facut in conditiile in care nu exista nici o ratiune si nici un act normativ care sa justifice o asemenea operatiune financiara. Din banii plasati in conturile asociatiei sale, al carei sediu se afla in cartierul rezidential Primaverii din Capitala, Emilian Cutean, profitand de faptul ca era si singurul cu drept de semnatura pentru contul bancar al asociatiei, a extras 945 de milioane de lei, cu care si-a platit chiria restanta pentru imobilul rezidential. Restul de peste doua miliarde de lei a fost folosit de Cutean pentru constituirea unui depozit bancar menit sa aduca o dobanda mai consistenta.

Fiecare pasare pe limba ei piere

"Ingineria financiara" s-a produs pe fondul unor solicitari ale aceluiasi Cutean, care ceruse de la bugetul de stat ajutoare consistente pentru "rezolvarea problemelor sociale ale revolutionarilor", care in viziunea sa reprezentau autoturisme pentru raniti, materiale sanitare, tabere de vacanta pentru copiii revolutionarilor si altele, inclusiv masa festiva pentru aniversarea a 15 ani de la Revolutia din decembrie 1989. Complicele lui Cutean in operatiune a fost directoarea Mihaela Daniela Zbarcea din SSPR, care in calitatea sa de responsabil cu gestionarea banilor publici l-a ajutat pe fostul secretar de stat sa-si duca planul pana la capat.

Rechizitoriul DNA a fost trimis spre judecata Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, competenta sa solutioneze infractiunile demnitarilor.

Fost cascador si revolutionar controversat

Deputatul PSD Emilian Cutean a avut o ascensiune remarcabila pentru conditia sa de fost cascador si revolutionar controversat. Daca in primii ani dupa Revolutie se ocupa de diverse afaceri marunte derulate prin sediul asociatiei sale, transformat la un moment dat in depozit de bunuri de larg consum, si era acuzat in presa de fosta sotie ca si-a abandonat fiica minora, acesta a saltat brusc la rangul de secretar de stat in Guvernul Nastase. Sub guvernarea sa ca sef la SSPR, s-a depistat ca din arhivele oficiale au disparut mii de dosare de revolutionar (mai ales dintre cele ale impostorilor Revolutiei facute cu zecile de mii in timpul celui de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu), astfel incat in prezent numerosi revolutionari autentici trebuie sa-si refaca dosarele pierdute pentru a beneficia de drepturile conferite prin legea de recunostinta. Cutean a fost amenintat recent cu moartea de un numeros grup de revolutionari postat in fata sediului central al PSD, care nu l-au scos din "bandit" si "hot" si chiar au incercat sa-l linseze. (R.S.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Scornicestiul fara Ceausescu! (1341 afisari)
 A aparut revista Spy (1289 afisari)
 Ingropaciunea crestineasca a lui Petru Groza (971 afisari)
 "D'ale Carnavalului", primul "Film de colectie" (963 afisari)
 Groparii lui Panait (405 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01263 sec.