Ziua Logo
  Nr. 3583 de sambata, 25 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"Ceruri si gradini" la Roma

"Recursul autentic atat la modernitate, cat si la traditia spirituala" este intentia - ne marturiseste artista Doina Mihailescu - expozitiei "Ceruri si gradini", prezentata recent la Accademia di Romania. Explozie de sensibilitate si mistica ortodoxa in zgomotul unei urbe occidentale precum Cetatea Eterna, expozitia si-a invitat vizitatorii - romani si nu numai - la reculegere si cunoastere contemplativa. Au expus doi pictori diferiti ca varsta, formatie profesionala (scoala timisoreana a lui Stefan Bertalan si cea bucuresteana a lui Horea Pastina) si abordare tematica, unul in maturitatea exprimarii artistice - Doina Mihailescu - si celalalt in tineretea creatiei - George Mircea.

Intr-o betie de alburi, bejuri si rosuri, expozitia a propus ochilor si sensibilitatii privitorilor icoane moderne cu chipul Mantuitorului, ascuns si revelat totodata in frumusetea creatiei, insotite de leit-motivul crucii. Intensitatile mistice ale inzestratei artiste s-au impletit armonios cu naturile moarte infatisand mere, flori si pasari ale tanarului pictor. Expozitia "itineranta" s-a aflat la Roma in a patra sa etapa. Dupa fazele Bacau, Pisa si Venetia, tablourile vor lua calea Parisului, in 2007, si a Berlinului, in 2008.

Adresandu-se inteligentei contemplative si, in egala masura, sensibilitatii umane obisnute, gestul artistic isi propune sa "reintemeieze" - afirma Doina Mihailescu - "acel dialog cu privitorul care conduce la comunicarea autentica, profunda, fata catre fata, ca realitate tantrica". In viziunea criticului de arta Oliv Mircea, evenimentul reprezinta, in acelasi timp, o "provocare pe care doua persoane care vin dintr-un orizont al cunoasterii contemplative impregnat de spiritualitatea rasaritului european o lanseaza, cu instrumentele pictorului, lumii occidentale". Totul supus aprecierii rafinatului public italian.

Claudia STANILA, Roma
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pretul gazelor va fi din 2009 ca in UE (2963 afisari)
 Crimele Bucurestiului comunist (550 afisari)
 Conducerea IAS Samburesti raspunde anchetei noastre (315 afisari)
 Aurul, bogatia otravita a tarilor sarace (94 afisari)
 La noapte trecem la ora de vara (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00415 sec.