Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Munaf e retinut la Bagdad

Ambasada SUA a informat ca Mohammad Munaf detine "informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak" si din aceasta cauza nu i s-a permis sa vina in Romania alaturi de cei trei ziaristi. Astfel, s-a luat hotararea ca Munaf sa ramana la Bagdad pentru continuarea interogarilor, "fiind retinut de fortele multinationale in Bagdad. Dl. Munaf va ramane in custodia acestora pentru interviuri suplimentare", se arata in comunicatul Ambasadei Americii la Bucuresti.

Romania nu putea ridica pretentii

Faptul ca Ambasada SUA a folosit termenul de retinut in privinta lui Munaf poate fi interpretat in mai multe feluri si spune multe. In primul rand, Mohammad Munaf are cetatenie americana si irakiana, nefiind cetatean roman. In aceste conditii, tara noastra nu putea ridica nici un fel de pretentii asupra persoanei acestuia. De asemenea, se cunoaste foarte bine diplomatia si retinerea americanilor in astfel de cazuri, iar faptul ca intr-un comunicat oficial se spune ca Munaf este retinut pentru continuarea interogatoriilor pentru ca detine informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak, poate conduce la ideea ca este o "piesa" importanta pentru americani si ca informatiile pe care el le detine sunt extrem de valoroase. Dar ce ar putea sa stie Munaf? Este putin probabil ca informatiile la care fac referire americanii sa le fi aflat in cele aproape doua luni cat a stat in captivitate. Exclus ca rapitorii sa-i fi povestit acestuia, sa-i fi furnizat date despre o operatiune de mare amploare, despre atacuri teroriste care ar urma sa aiba loc impotriva fortelor coalitiei din Irak. Mergand pe firul logic, informatiile pe care le-ar detine calauza ziaristilor romani dateaza dinaintea sosirii acestuia in Irak.

Transferuri de bani in Siria

Munaf are afaceri in Romania, este prieten si partener de afaceri cu Omar Hayssam, el suportand o parte din costurile deplasarii jurnalistilor, facilitand intalnirile acestora cu oficialii irakieni, inclusiv cu premierul interimar irakian Iyad Allaui, fiindu-le translator.

Potrivit unor surse din serviciile secrete, Hayssam, impreuna cu asociatul sau Mohammad Munaf, ar fi infiintat mai multe companii in Statele Unite, cu ajutorul carora au derulat operatiuni comerciale cu societati din Romania si Siria. Parchetul General, prin Directia de Combatere a Crimei Organizate si Terorismului, ancheteaza transferurile de bani facute de Omar Hayssam din Romania, unele dintre acestea fiind suspecte ca ar fi alimentat conturi ale unor organizatii teroriste, via Damasc. Asemenea informatii au fost furnizate de-a lungul timpului de serviciile secrete romanesti. Autoritatile americane sunt extrem de interesate de circuitul financiar al banilor din firmele patronate de Omar Hayssam si Mohammad Munaf. Aceasta ar putea fi o explicatie a retinerii lui Munaf la Bagdad de fortele coalitiei.

Cercetat si in Romania

Munaf este cercetat in Romania pentru infractiuni economico-financiare intr-un dosar alaturi de Omar Hayssam, impotriva sa fiind inceputa urmarirea penala. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat la Realitatea TV ca "nu trebuie facuta o legatura intre componenta economica a investigatiilor derulate de procurori in care apare si numele lui Mohammad Munaf si cea a rapirii", si a negat existenta unui mandat de arestare pe numele acestuia. Omar Hayssam, partenerul de afaceri al lui Munaf, a fost retinut in baza ordonantei din 6 aprilie, pentru infractiuni economice si apoi arestat preventiv in dosarul 275P/2003, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fapte care au dus la un prejudiciu de aproximativ 1,8 milioane de euro. In acest caz, Omar Hayssam este acuzat ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminala la care a aderat si Mohammad Munaf. In ultimul timp, Hayssam, aflat in imposibilitate de miscare, deoarece avea interdictie de parasire a Romaniei, lasase pe umerii lui Munaf coordonarea multora dintre "afacerile" sale mai putin curate, deoarece acesta avea libertate de miscare, avand in vedere ca nu se incepuse inca urmarirea penala impotriva sa. S-a vehiculat ideea ca Hayssam si-ar fi transferat o parte din afaceri pe numele lui Munaf, in cazul in care ar fi fost arestat, ceea ce s-a si intamplat. A circulat informatia potrivit careia nu Munaf, ci Hayssam a fost cel care le-a aranjat ziaristilor contactele cu persoane influente din guvernul irakian, in scopul de a-si consolida si el contactele de afaceri si ca rapirea ar fi avut scopul de a-l scapa de problemele pe care le are cu legea in Romania.

Traian Basescu declara duminica seara ca un procuror si doi ofiteri de investigatii se afla la Bagdad, dar "nu pentru cetatenii romani". Procurorul si ofiterii anchetatori se afla la Bagdad pentru investigarea - in colaborare cu Ministerul de Interne irakian - a modului in care au fost rapiti si detinuti cei trei romani si cetateanul american, a mai spus Basescu. El a precizat ca, in cadrul cooperarii si al informatiilor transmise, autoritatile irakiene au facut arestari in unele grupuri. Avand in vedere ca Munaf nu este cetatean roman, el ar putea fi motivul pentru care anchetatorii romani s-au deplasat in Irak.

Bogdan GALCA

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01159 sec.