Ziua Logo
  Nr. 3314 de joi, 5 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Napoleon a murit de cancer la stomac

Cercetatorii confirma varianta decesului din cauze naturale

Napoleon a murit de cancer la stomac si nu pentru ca ar fi fost otravit, confirma un studiu al cercetatorilor elvetieni, care se bazeaza pe variatiile de greutate ale fostului imparat, transmite AFP, citata de Mediafax. Partizanii tezei otravirii sustin ca Napoleon avea o greutate anormal de mare pentru un bolnav de cancer la stomac. Comparand insa cele noua perechi de pantaloni purtati de imparat inainte si dupa sejurul sau in exil pe Sfanta Elena, autorii studiului au putut sa determine ca Napoleon a pierdut 11 kilograme in cele cinci luni de dinaintea mortii. In ziua mortii sale, pe 5 mai 1821, Napoleon avea 75,7 kilograme la o inaltime de 1,67.

Potrivit studiului, este de necontestat faptul ca Napoleon a suferit de o "tumoare maligna" gastrica inca din toamna anului 1820. Starea sa s-a alterat progresiv pana in mai 1821 si o hemoragie in partea superioara a tubului digestiv a complicat cancerul. Cat despre prezenta arsenicului in parul sau, principalul indiciu pentru ipoteza otravirii, oamenii de stiinta elvetieni o explica prin obiceiul fabricantilor de vin de la acea vreme de a-si curata butoaiele cu arsenic. Napoleon, se stie, era mare amator de vin. Studiul a fost condus de Alessandro Lugli, specialist in anatomo-patologie la spitalul universitar din orasul Bale El a colaborat cu Institutul de Istoria Medicinei de la Universitatea din Zürich si cu medicii elvetieni Andrea Kopp si Milo Horcic.

Cand Napoleon a decedat la varsta de 51 de ani, la aproape sase ani de la infrangerea de la Waterloo, medicul sau personal a mentionat in raportul sau de autopsie o tumoare maligna la stomac. Concluzia a fost insa pusa sub semnul intrebarii in 1961, cand cercetatorii au descoperit o concentratie anormal de mare de arsenic in parul imparatului. In plus, spuneau ei, greutatea lui Napoleon inainte de moarte era incompatibila cu un cancer de stomac. Alessandro Lugli si colaboratorii sai au decis sa reconstituie variatiile de greutate ale lui Napoleon. Masurarea a noua pantaloni pe care Napoleon i-a purtat intre 1804 si 1821 arata ca imparatul a trecut de la 67,8 kg in 1804 la 82,6 kg in 1815, culminand cu 90,7 kg in 1820 si ca in cele cinci luni de dinaintea mortii a slabit 11 kilograme.

O alta teza privind moartea lui Napoleon, avansata anul trecut de un specialist in medicina legala de la San Francisco, Steven Karch, arata ca Napoleon ar fi murit din cauza neglijentei medicilor sai. Pentru a-i calma durerile de stomac, acestia ii faceau spalaturi, care ar fi provocat o deficienta de potasiu si tulburari cardiace mortale. (D.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Politia scolii (639 afisari)
 Centre de Informare si Consiliere pentru Cetateni (499 afisari)
 Banditul din Banie (305 afisari)
 Napoleon a murit de cancer la stomac (241 afisari)
 S-a descoperit cea mai frumoasa mumie din Egipt (228 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01043 sec.