Ziua Logo
  Nr. 3314 de joi, 5 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Vernisaj si evocare la MLR

"Florile de suflet" ale plasticianului Eugen Macinic vor fi expuse, incepand de azi, orele 17.00, la Galeriile Muzeului National al Literaturii Romane din Bucuresti. Absolvent al Scolii de Arta din Sebes (Alba), sectia pictura-grafica, in 1982, Eugen Macinic a urmat studii particulare cu profesori clujeni si oradeni. A obtinut premii in cadrul Festivalului International "Lucian Blaga" de la Sebes, avand in palmares 13 expozitii personale in tara si una in Germania. Lucrarile sale se afla in colectii particulare din Europa, Statele Unite si Canada. Va vernisa Horia Cucerzean.

In Rotonda aceluiasi muzeu, de la orele 18.30, va avea loc, sub motto-ul "N-am fost decat un nor de poezie...", o evocare George Tarnea. Isi vor aminti de poet Cezar Ivanescu, Olga Delia Mateescu, Fanus Neagu, Florin Piersic, Eugen Negrici, Horatiu Malaele, Alexandru Ciocalteu, Eusebiu Stefanescu, Aurelian Titu Dumitrescu, Ducu Bertzi, Mihai Pelin, Marcel Dragomir, Mihai Stefanescu, Alexandru Mica. (L.D.)

"Up late" la Galateca

"Din punct de vedere istoric, arta abstracta americana era identificata inainte de '89 cu decadenta imperialista. Informatia patrundea cu greu si era cenzurata in tara. Romania a ratat dialogul cu o serie de experimente decisive in arta contemporana de dupa razboi. Pe langa abstractiunea americana, am ratat intalnirea cu minimalismul, conceptualismul si ecourile lor. Acum suntem nevoiti sa recuperam. Un exemplu ce vine sa rezolve interesant aceasta dilema este Stefan Triffa cu expozitia sa de la Galeria Galateca din Bucuresti, produsa de Galeria H'art", considera curatorul acestuia, Dan Popescu. "Triffa a plecat la New York la inceputul anilor '80 si s-a format ca artist acolo. Din '90 vine in mod regulat in Romania. Are o existenta psihopompa, penduland periculos intre doua lumi. Pictura sa preia in mod sincer nuante din cele doua lumi". "Up late", expozitia personala vernisata ieri (4 mai) la Galateca, e definitia efortului artistului Triffa: pictura terminata tarziu, "dupa nenumarate incercari de combinatorica cromatica pura", mai spune curatorul. Expozitia va fi deschisa pana pe 13 mai si poate fi vizitata intre orele 11.00-19.00. (L.D.)

Proverbele romanilor

Reeditarea cunoscutei lucrari a lui Iuliu A. Zanne, "Proverbele romanilor din Romania, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria si Macedonia", recent aparuta la Editura Scara, in ingrijirea lui Mugur Vasiliu, se lanseaza azi, la ora 18.00, la libraria bucuresteana Carturesti. Cercetare folcloristica fundamentala, lucrarea lui Iuliu A. Zanne impresioneaza la retiparire si prin conditiile grafice: e o eleganta editie anastatica (reproducere prin scanare a editiei originale), in nu mai putin de 10 volume. (I.C.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Politia scolii (639 afisari)
 Centre de Informare si Consiliere pentru Cetateni (499 afisari)
 Banditul din Banie (305 afisari)
 Napoleon a murit de cancer la stomac (241 afisari)
 S-a descoperit cea mai frumoasa mumie din Egipt (228 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00785 sec.