Ziua Logo
  Nr. 3793 de miercuri, 29 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

''Arma energetica'', in vizorul NATO

Astazi a inceput la Riga summitul NATO, fiind prima reuniune de acest nivel desfasurata pe teritoriul unui fost stat sovietic. Tot o premiera este ca membrii Aliantei urmeaza sa discute despre securitatea energetica, summitul din capitala Letoniei avand loc la putin timp dupa publicarea unui raport realizat de consilieri ai Aliantei care au avertizat asupra unor posibile demersuri ale Rusiei in vederea crearii unui ''cartel al gazelor'', din Alegeria pana in Asia Centrala. Senatorul american Richard Lugar a lansat chiar ideea ca NATO ar trebui sa considere un atac la adresa securitatii energetice la fel ca pe unul militar.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul american, Richard Lugar doreste ca securitatea energetica sa fie prioritara pe agenda NATO, lansand ideea ca Alianta sa treaca securitatea energetica printre misiunile sale.

De asemenea, senatorul Lugar a mentionat ca Iranul si Rusia sunt tari care utilizeaza o asa-numita arma energetica, relateaza BBC. ''Arma energetica poate parea mai putin mortala decat forta militara, dar intreruperea gazului pentru o tara europeana in mijlocul iernii poate duce la morti si pierderi economice de aceeasi amploare cu a unui atac militar. In asemenea cazuri, natiunile pot deveni disperate, sporind riscul razboaielor si al atacurilor teroriste'', a avertizat senatorul Lugar, cerandu-i Aliantei sa-si revizuiasca obligatiile fata de statele membre in cazul unei astfel de eventualitati.

Tema securitatii energetice va fi, probabil, abordata si de presedintele Traian Basescu care a mentionat in repetate randuri in ultimul timp aportul important pe care-l poate aduce Alianta in acest domeniu. Basescu a aratat ca, printre directiile in care ar trebui sa se transforme NATO in urmatorii 15 ani, situatia resurselor energetice se regaseste alaturi de lupta impotriva terorismului, aliatii fiind indemnati chiar sa adopte un document in acest sens.

Dezbaterea de la Riga pe tema sigurantei energetice are loc in contextul in care presa britanica a publicat, de curand, un studiu al expertilor NATO care avertizau asupra intentiilor Rusiei de a forma un cartel energetic impreuna cu tari arabe impotriva UE. Aflat in Romania, Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, a confirmat existenta raportului dar a precizat ca nu a discutat acest subiect cu oficiali ai Pactului Nord-Atlantic. Scheffer a subliniat insa faptul ca problema energetica este de interes tocmai pentru ca NATO doreste un flux liber al energiei.

Summitul NATO de la Riga este prima reuniune a Aliantei desfasurata pe teritoriul unui fost stat sovietic, fiind o ocazie unica pentru Letonia sa-si dovedeasca apartenenta la Occident. Summitul va reuni cele 26 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice, intre care si cele trei republici baltice ex-sovietice - Lituania, Letonia si Estonia, care au devenit membre in primavara lui 2004 (impreuna cu Romania). Din partea tarii noastre participa o delegatie condusa de presedintele Traian Basescu.

REACTII LA CALD:

Victor RONCEA, redactor sef Departament Politica Externa: ''Pe langa situatia razboiului fara de sfarsit din Afganistan - ca si cel din Irak, pentru care se incearca acum folosirea terminologiei de <<razboi civil>> - summitul NATO de la Riga primeste in piept o noua provocare. <<Intreruperea circulatiei resurselor vitale>> este una dintre amenintarile principale la adresa membrilor NATO pentru urmatorii 10-15 ani, conform unui document intern obtinut de Reuters. Asadar, potentiala problema a folosirii <<armei energetice>> de catre Rusia - dupa cum chiar analistii ZIUA avertizau in urma cu un an - va deveni subiectul fierbinte al zilei de azi, la propunerea venerabilului senator american Richard Lugar, seful Comisiei de Afaceri Externe a Senatului SUA, un as al politicilor strategice si de securitate''.

Adrian ENCULESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears fara chiloti (11391 afisari)
 Curat murdar tradare! (5146 afisari)
 Elena Udrea, avocat de milioane (3424 afisari)
 Abuz Plaza (3118 afisari)
 "In oglinda sunt eu" (2621 afisari)
 Romania, popas pentru un posibil spion rus arestat in Canada (497 afisari)
 Suie Paparude si Gojira, diseara, in B52 (159 afisari)
 Primele arestari in "dosarul privatizarilor" (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00598 sec.