Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Tara Bascilor organizeaza referendum pentru desprinderea de Spania

Mai mult ca oricand, dupa modelul Kosovo, regiunea spaniola Tara Bascilor doreste sa se desprinda de administratia spaniola si sa-si proclame independenta, dobandind astfel dreptul la autodeterminare fata de autoritatile de la Madrid

Parlamentul local din Tara Bascilor a adoptat vineri o propunere controversata a sefului Guvernului regional Juan Jose Ibarretxe ce prevede o consultare populara privind autodeterminarea acestei Comunitati autonome din nordul Spaniei, pe care Guvernul de la Madrid a promis sa o blocheze, considerand-o ilegala, informeaza AFP, EFE si El Pais, preluat Rompres.

Deputatii din Parlamentul de la Vitoria, capitala administrativa a Comunitatii autonome, au aprobat cu 34 voturi pentru, 33 impotriva si sapte abtineri acest text destinat "normalizarii" politice in Tara Bascilor.

"Am onoarea de a prezenta un proiect de lege care raspunde obiectivelor nobile de a obtine pacea si de a ajunge la un acord politic", a declarat nationalistul Ibarretxe inainte de vot. "A acorda cuvantul poporului pentru a-i cunoaste opinia si a actiona in consecinta, nu este doar un act de responsabilitate politica, ci si o functionare democratica normala", a mai spus seful Guvernului regional, a carui initiativa este destul de criticata.

Intelegere cu ETA

Textul prevede desfasurarea unei consultari a cetatenilor basci la 25 octombrie, in cadrul careia populatia sa fie intrebata, pe de o parte, daca aproba dialogul cu ETA - insa cu conditia ca organizatia sa-si exprime vointa de a pune capat violentei - si pe de alta parte, daca dau un vot afirmativ liberei decizii a tuturor bascilor.

"A da cuvantul poporului pentru a-i cunoaste opinia si a actiona in consecinta nu inseamna numai un act de responsabilitate politica, ci si o functionare democratica normala", a spus, potrivit AFP, seful Guvernului regional in contextul numeroaselor critici la adresa acestei initiative.

Prim-vicepresedintele Guvernului spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega, a anuntat ca Executivul de la Madrid va contesta in fata Curtii Constitutionale legea de convocare a consultarii aprobate de parlamentul regional, noteaza EFE.

Potrivit El Pais, xecutivul socialist va argumenta ca pasul facut de Ibarretxe contravine "cerintei constitutionale a autorizarii prealabile de catre stat".

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01343 sec.