Ziua Logo
  Nr. 4264 de sambata, 21 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Se implinesc 67 de ani de la Operatiunea Barbarossa

Comunistii lui Voronin deplang eliberarea temporara a Basarabiei de sub jugul bolsevic

"Ostasi, Va ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre (...) Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru. OSTASI, Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte!", aceste cuvinte ii apartin maresalul Ion Antonescu, fiind adresate Armatei romane in noaptea de 22 iunie 1941, cand Romania a pornit razboiul impotriva Uniunii Sovietice.

Pe data de 26 iunie 1940, prima nota ultimativa a URSS, adresata Romaniei, solicita imperativ "rezolvarea imediata a chestiunii inapoierii Basarabiei catre Uniunea Sovietice". Cererile guvernului URSS catre guvernul regal al Romaniei cuprindeau doua puncte: 1) sa inapoieze cu orice pret Uniunii Sovietice Basarabia si 2) sa transmita Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele potrivit unei harti alaturate. La 27 iunie1940, respectand termenul cerut de nota ultimativa, guvernul Romaniei remite un raspuns in care se arata: "sa procedeze...la discutiunea amicala si de comun acord a tuturor propunerilor emanand de la guvernul sovietic". Data fiind aceasta situatie, guvernul sovietic revine cu o a doua nota, in care someaza guvernul Romaniei sa restituie Basarabia si nordul Bucovinei in termen de 4 zile (1 iulie - n.red), stipuland ca, pe 28 iunie, deci a doua zi, orasele Cernauti, Chisinau, Cetatea Alba sa fie deja ocupate de trupele sovietice. Aproape un an mai tarziu, Romania (alaturi de Germania) pornea un razboi de recuperare a teritoriilor smulse de bolsevicii lui Stalin (Operatiunea Barbarossa). Acesta este momentul pe care diriguitorii pro-moscoviti de sorginte comunista de la Chisinau il comemoreaza duminica.

Voronin, Lupu si Vrabie, nostalgicii "Tatucului Stalin"

Astfel, conducerea Republicii Moldova si cateva zeci de persoane, in special veterani rusi ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, au comemorat duminica, la Chisinau, inceperea conflagratiei mondiale pentru fosta Uniune Sovietica, la 22 iunie 1941, transmite Rompres. Majoritatea membrilor guvernului, deputati, reprezentanti ai administratiei publice centrale s-au adunat duminica dimineata la Complexul Memorial al Gloriei Militare "Eternitate" din Chisinau. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a venit insotit de seful legislativului, Marian Lupu, si ministrul Apararii, Vitalie Vrabie. Dintre reprezentantii conducerii de varf de la Chisinau, de la eveniment a lipsit doar premierul Zinaida Grecianii.

Voronin: "In aceasta zi, pentru noi, cetatenii sovietici, a inceput Marele razboi pentru apararea patriei"

Oficialii au fost intampinati cu fanfare militare si cantece din perioada sovietica. Ei au depus flori la "focul vesnic" si mormintele ostasilor necunoscuti. Intreaga ceremonie a durat circa 20 de minute.

Vladimir Voronin a declarat pentru presa ca aceasta zi are o semnificatie istorica deosebita. Pentru el si pentru toti cetatenii, nu doar ai Republicii Moldova ci si ai intregii planete. "In aceasta zi, pentru noi, Uniunea Sovietica, cetatenii sovietici, a inceput Marele razboi pentru apararea patriei", a mentionat el.

Presedintele moldovean a mai spus ca trebuie sa tinem minte aceasta zi si sa facem tot posibilul ca asemenea evenimente sa nu se mai repete. "Cu parere de rau observam ca incep a renaste ideile profasciste, nationaliste, ceea ce este o primejdie. Noi trebuie sa fim atenti si sa nu permitem sa se mai repete vreodata asa ceva", a conchis Voronin.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretele Capelei Sixtine (3185 afisari)
 Israelul a simulat atacarea Iranului (2670 afisari)
 Iliescu si Vanghelie isi scot ochii (1537 afisari)
 Masacrul de la Katyn (1513 afisari)
 Temutul Pietroi eliberat de judecatori (1291 afisari)
 Brad Pitt a chelit, Kate Winslet arata ca o epava (2979 afisari)
 Un OZN a atacat un elicopter al politiei galeze (2937 afisari)
 Victor Ponta si Daciana Sarbu, nunta social-democrata a anului (2329 afisari)
 A aparut calendarul meciurilor din UEFA Champions League: Steaua joaca pe 12/13 si 26/27 august (2056 afisari)
 Autostrada cu lingurita, dar pe trei benzi  (1731 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01491 sec.