Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Candidatii la scaunul de Patriarh, verificati de CNSAS

ULTIMA ORA

CNSAS va analiza toate dosarele membrilor Sfantului Sinod, pana la organizarea alegerilor pentru functia de partiarh. Anuntul a fost facut de Corneliu Turianu, membru al Colegiului, la sfarsitul sedintei de azi a CNSAS. Turianu a adaugat ca, tinand cont de faptul ca alegerile vor avea loc in perioada urmatoare, procedurile de verificare vor fi accelerate in cazul inaltilor prelati.

---

Forumul Civic Roman (FCR), alianta ce grupeaza 19 organizatii non-guvernamentale, a cerut Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa dea un verdict in cazul inaltilor ierarhi care conduc Biserica Ortodoxa Romana. ''Sprijinim Biserica, dar nu dorim ca, dupa alegerea noului Patriarh, in fruntea BOR sa ajunga o persoana care a facut pactul cu diavolul'', a precizat presedintele FCR, Adrian Stefan Iurascu. BOR a anuntat, printr-un comunicat, ca este in favoarea deschiderii dosarelor clericilor din arhiva fostei securitati. Pana acum prelatii au fost scutiti de controlul Colegiului, la insistentele Bisericii Ortodoxe, care a propus o verificare interna proprie.

Liderii asociatiei sustin ca in iulie anul trecut au inaintat CNSAS o lista cu 26 de nume de ierarhi de la varful Bisericii. De atunci, CNSAS nu a dat decat un singur verdict de necolaborare in legatura cu unul dintre acestia, reprezentantii FCR acuzand Colegiul ca ascunde dosarele inaltilor ierarhi si ca verificarea dosarelor acestora este tergiversata. ''Pana in prezent, Colegiul ne-a comunicat, printr-o adresa oficiala, ca s-a incheiat verificarea doar in cazul Preasfintitului Parinte Episcop-Vicar Vasile Fluieras, care nu a facut politie politica. In acest ritm, finalizarea cercetarii dosarelor pentru cei 26 de inalti ierarhi va fi incheiata peste 25 de ani'', a continuat Adrian Iurascu.

Pe lista depusa se afla mentionati, printre altii, Patriarhul Teoctist, mitropolitii Bartolomeu Anania, Daniel, Teofan si Teodosie. Pe de alta parte, membrii FCR au facut un apel catre viitorii candidati la scaunul de patriarh sa faca un pas inapoi daca au facut politie politica.

Pentru mai multe detalii accesati si:

''Patriarhul politic'' -

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-01&id=224687^

''Lista completa a Colegiului Electoral Bisericesc'' -

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-03&id=224781^

Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!

REACTII LA CALD

Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:

''Ridicarea la Cer a Patriarhului Teoctist deschide dosarele inaltilor ierarhi. In conditiile in care alegerile pentru scaunul de patriarh vor avea loc pe 9 septembrie, este greu de crezut ca CNSAS va reusi verificarea tuturor prelatilor''.

Adrian ENCULESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00477 sec.