Ziua Logo
  Nr. 3994 de luni, 30 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Berlinul este dezbinat

Germania ezita in privinta deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari

Crestin-democratii si Oficiul federal pentru somaj din Germania considera, la unison, ca este prea devreme ca piata germana a muncii sa se deschida total pentru Romania si Bulgaria. Potrivit unui anunt facut de purtatorul de cuvant al Guvernului de la Berlin, Ulrich Wilhelm, Consiliul de ministri va discuta problema la sfarsitul lunii august, insa singura speranta a esticilor par sa fie conservatorii germani. Acestia considera ca, rata somajului fiind la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani, o deschidere anticipata a pietei muncii ar putea fi totusi binevenita.

Frank-Jrgen Weise, presedintele Oficiului federal pentru somaj, a declarat pentru cotidianul ''Berliner Zeitung'' ca ''avand in vedere somerii de care noi trebuie sa ne ingrijim in cadrul agentiei, trebuie sa insist ca imigrarea fortei de munca sa fie permisa cat se poate de restrictiv. Agentiile pentru ocuparea fortei de munca trebuie sa gaseasca locuri de munca pentru persoanele care cauta o slujba si ma deranjeaza cand, in paralel, ni se face concurenta''. Desi Weise a recunoscut faptul ca dezbaterea legata de deschiderea anticipata a pietei germane a muncii este legitima, el a apreciat ca aceasta trebuie limitata la acele sectoare unde se constata efectiv o lipsa a fortei de munca. El a atras totodata atentia ca, dat fiind riscul unui aflux de muncitori slab calificati in Germania, eventualul acces al muncitorilor est-europeni va trebui, chiar si in acest caz, controlat indeaproape. Invocand riscurile de ''dumping salarial'', Berlinul ar putea fi intr-adevar tentat sa prelungeasca termenul deschiderii pietei interne pentru cetatenii bulgari si romani pana in 2011, relateaza Rompres.

Potrivit postului de televiziune ''The Money Channel'', Germania a impus restrictii pe piata, pana in 2009, dar ar putea sa le prelungeasca pana in 2011, daca poate dovedi ca deschiderea pietei muncii i-ar crea probleme.

Amanarea deschiderii pietei muncii pentru muncitorii din est este dorita si de crestin-democratii germani. Liderul acestora, Volker Kauder, a avertizat intr-un interviu publicat in revista ''Bild'', citat de RP Online, asupra consecintelor nedorite pe care le-ar putea avea asupra economiei germane angajarea de forta de munca ieftina din Romania si Bulgaria. ''Nu poti sa te plangi, pe de-o parte, de salarii de dumping iar, pe de alta, sa aduci in stil mare in Germania mana de lucru ieftina din Romania si Bulgaria, care ar dori sa munceasca in schimbul unor salarii mici''. ''De aceea'', a concluzionat Kauder, ''ma pronunt pentru amanarea deschiderii depline a pietei noastre a muncii pentru 2011''.

Crestin-democratii germani se opun deschiderii

Seful fractiunii crestin-democratilor si socialilor germani, la guvernare in Bundestag, Volker Kauder, a cerut amanarea cu inca doi ani a deschiderii pietei muncii pentru muncitorii din est, avertizand asupra consecintelor pe care le-ar avea asupra economiei germane angajarea de forta de munca ieftina din Romania si Bulgaria, informeaza revista germana Der Spiegel.

Desi o parte a social-democratilor (SPD) a solicitat introducerea unei circulatii libere model a fortei de munca pe piata germana, temerile legate de forta de munca ieftina din est se inmultesc odata cu apropierea preconizatei date a deschiderii pietei de munca germane - anul 2009.

eful agentiei germane pentru munca (Bundesagentur fuer Arbeit), Frank Juergen Weise, a opinat ca punerea in aplicare a solicitarii SPD 'ar fi un semnal eronat!' si a declarat ca nu intelege propunerea social-democratilor. 'Nu poti pe de-o parte sa te plangi de salarii de dumping iar pe de alta sa aduci in stil mare in Germania mana de lucru ieftina din Romania si Bulgaria, care ar dori sa munceasca aici pentru salarii mici', a declarat el pentru ziarul Bild.

Germania a decis in 2004, la aderarea Poloniei si a celorlalte state din est, sa limiteze circulatia libera a fortei de munca mai intai pentru doi ani, prelungind anul trecut aceasta perioada pentru inca trei ani. In 2009, guvernul federal ar putea sa mai prelungeasca aceste limitari pentru inca doi ani, pana in 2011. Inclusiv agentia germana pentru munca se situeaza pe pozitii critice in ce priveste deschiderea prematura a pietei germane a muncii, din motive de lipsa de specialisti, pentru muncitorii din Europa de Est. Seful BA, Frank Juergen Weise, a declarat ziarului Berliner Zeitung: 'Avand in vedere somerii de care noi trebuie sa ne ingrijim in cadrul agentiei, trebuie sa insist ca imigrarea fortei de munca sa fie permisa cat se poate de restrictiv. Agentiile pentru ocuparea fortei de munca trebuie sa gaseasca de munca oamenilor si atunci ma deranjeaza daca in acelasi timp se aduce in tara concurenta'.

Problema va fi abordata la sfarsitul lunii august in consiliul de ministri, a anuntat purtatorul de cuvant Ulrich Wilhelm, recunoscand ca guvernul de coalitie /social-democrati si conservatori/ nu are pana in prezent o pozitie comuna pe aceasta tema.

REACTII LA CALD

George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:

''Limitarea accesului fortei de munca romanesti in Germania nu va fi atat de eficace pe cat cred parlamentarii germani. Deja romanii lucreaza in numar mare in Germania in mai multe domenii: instalatii, constructii, abatoare - existand mai multe moduri de a ocoli parerile unor parlamentari. Germania se confrunta cuun deficit de forta de munca in aceste domenii - iar o cerere va fi intotdeauna acoperita de o oferta''.

Alina OLTEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Beslan: inregistrarea video care acuza Moscova (4111 afisari)
 Desertul Romania (3088 afisari)
 Un nou chix al diplomatiei romanesti (2923 afisari)
 Bani picati din cer (2847 afisari)
 Abramovici e zgarcit (2687 afisari)
 Moartea Patriarhului (819 afisari)
 Florian Pittis, internat in stare grava la Institutul Oncologic (566 afisari)
 A murit Ingmar Bergman (137 afisari)
 Germania ezita in privinta deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari (91 afisari)
 PD trage de timp in cazurile Murgeanu si Marinescu (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00524 sec.