Ziua Logo
  Nr. 3988 de luni, 23 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Bogdan Olteanu: Legea va fi revotata

Contre pe cresterea salariilor diplomatilor

Schimbul de mesaje oficiale prin intermediul scrisorilor continua sa fie la moda. De data aceasta este vorba de o scrisoare de sustinere, prin care, expeditorul ei, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, il asigura pe seful Diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, ca Parlamentul va revota Legea privind salarizarea personalului diplomatic. "Presedintele Camerei Deputatilor considera ca propunerea sustinuta de ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, de marire a retributiei personalului diplomatic, este o necesitate, salariile diplomatilor romani fiind cu mult mai mici decat ale omologilor lor din alte tari". Legea in cauza a fost trimisa de presedintele Traian Basescu Parlamentului, spre reexaminare, joia trecuta, seful statului sustinand ca nu exista surse de finantare pentru aceste cresteri salariale. In acest sens, Olteanu a considerat atitudinea presedintelui Basescu fata de diplomatia romaneasca "regretabila, pentru ca nu sprijina eforturile pentru asigurarea unui nivel onorabil al reprezentarii Romaniei in lume". Legea in cauza are ca obiect de reglementare acordarea unor cresteri salariale prin marirea coeficientilor de multiplicare la calculul salariului, acordat personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si celui de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele consulare romanesti din strainatate.

Bogdan Olteanu i-a trimis astazi o scrisoare ministrului Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, prin intermediul careia ii da asigurari ca Parlamentul va revota Legea privind salarizarea personalului diplomatic. "Presedintele Camerei Deputatilor considera ca propunerea sustinuta de ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, de marire a retributiei personalului diplomatic, este o necesitate, salariile diplomatilor romani fiind cu mult mai mici decat ale omologilor lor din alte tari", se arata in document.

Olteanu si-a exprimat regretul fata de gestul sefului statului de a refuza promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a MAE si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate.

Basescu a retrimis Legea in Parlament

Seful statului a trimis, joi, Parlamentului, pentru reexaminare, legea privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a MAE si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate. Motivul invocat de presedintele Basescu este ca acest act normativ "creeaza drepturi salariale diferite fata de restul functionarilor statului si accentueaza diferentele existente in sistemul de salarizare a personalului bugetar".

"Tinand cont si de punctul de vedere negativ al Guvernului fata de aceasta initiativa legislativa, consider ca este nevoie de o lege privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor din institutiile publice, si nu de legi sectoriale pentru diferite categorii de functionari ai statului", se arata in cererea de reexaminare transmis legislativului de Traian Basescu.

Presedintele i-a trimis pe initiatorii acestei legi la Constitutie, care prevede ca "nici-o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare", si ca "in cazurile in care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a caror aplicare atrage micsorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie sa se prevada si mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau cresterea cheltuielilor".

Totodata, presedintele a atras atentia asupra faptului ca Legea 495/2004 a fost modificata pana acum de mai multe ori, ultima modificare survenind prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2007, devenita Legea nr. 218/2007 din 2 iulie 2007.

Majorari salariale pentru diplomati de 10 procente

Ultima modificare a legii a acordat majorari salariale, in sensul cresterii cu 10 la suta a valorii sectoriale de referinta pentru debutanti, acordarea unui spor de 10 la suta pentru conditii vatamatoare create de campurile electromagnetice de inalta frecventa, precum si alte cresteri salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Externe, conform Rompres.

Legea trimisa spre promulgare are ca obiect de reglementare acordarea unor cresteri salariale prin marirea coeficientilor de multiplicare la calculul salariului, acordat personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele consulare romanesti din strainatate.

REACTII LA CALD

Margarita GEICA, redactor sef adjunct:

"Eu, una, sunt de parere ca salariile celor din Ministerul de Externe ar trebui marite. Asemeni si cele ale presedintelui Romaniei, primului-ministru si ministrilor. Pentru cei care traiesc dintr-un venit de 500 de lei pe luna, 7.000 de lei li se pare o suma astronomica. Numai ca, suntem prea corupti, ca sa ne mai prefacem populisti".

Cristina STEFAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Grila de start (5088 afisari)
 Victoria PD (3395 afisari)
 Sah prin corespondenta (2522 afisari)
 Ben Laden are probleme cu nora (2500 afisari)
 Voronin acuza iar Romania (2047 afisari)
 Basescu zice ca Melescanu si Tariceanu au propus sa-i cumpere aeronava (457 afisari)
 Contre pe cresterea salariilor diplomatilor (272 afisari)
 Canicula a ''secat'' apa minerala (236 afisari)
 Avertizare COD ROSU pentru cinci judete si Capitala (188 afisari)
 George Michael a dat 3,5 milioane de lire sterline pentru o vaca moarta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01563 sec.