Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Albania ar putea gazdui centrale nucleare italiene

Albania este dispusa sa primeasca pe teritoriul sau centrale nucleare italiene, deoarece in Italia acestea sunt interzise, afirma premierul albanez Sali Berisha - informeaza agentia spaniola de presa EFE, preluat de Rompres.

Intr-un interviu publicat joi de cotidianul Corriere della Sera, Sali Berisha isi exprima hotararea de "a nu ii exclude pe albanezi de la acest mare potential constituit de energia nucleara", desi lipseste "un cadru normativ".

Imediat ce va exista acest cadru normativ, "ideal ar fi sa ajungem la un acord cu tarile vecine, Italia fiind prima", a mai spus premierul Berisha. Impreuna cu guvernul de la Roma se va finanta o instalatie nucleara care sa fie construita in Albania si, "daca nu va fi posibil, ne vom adresa sectorului privat pentru a studia piata balcanica si italiana", a adaugat premierul.

Albania "este deschisa energiei nucleare, deschisa oricui", a spus seful guvernului albanez. El a precizat ca inca nu a vorbit cu executivul italian, "pentru ca guvernul anterior (condus de Romano Prodi) era unul antinuclear, dar cu (guvernul lui Silvio) Berlusconi se schimba totul".

"Un grup italian" s-a deplasat in Albania pentru a examina "posibilitatea" de a construi o centrala nucleara in aceasta tara, dar inca nu s-a decis locul, "stim doar ca se va face", a subliniat Sali Berisha.

Albania "ofera toate garantiile pentru a produce (energie) nucleara sigura. Vom avea cele mai bune sisteme de a patra generatie. Nimeni nu va avea de ce sa se teama in Mediterana", a asigurat seful executivului albanez.

Ministrul italian pentru dezvoltare economica, Claudio Scajola, a anuntat saptamana trecuta ca in cursul actualei legislaturi se va pune "prima piatra pentru construirea unui grup de centrale nucleare de noua generatie".

In Italia nu se produce energie nucleara din 1987, cand italienii s-a pronuntat prin referendum - dupa accidentul nuclear de la Cernobal, acum in Ucraina - impotriva prezentei centralelor de acest tip pe teritoriul tarii iar cele care existau au fost inchise.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00459 sec.