Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Oficiul Natiunilor Unite: Romania, pe primul loc la numarul femeilor victime ale traficului de persoane din Europa de Sud-Est

Un raport al Oficiului Natiunilor Unite de lupta impotriva drogurilor si a crimei (ONUDC), publicat joi, prezinta un fapt ingrijorator: Romania se afla pe primul loc, intre statele Europei de Sud-Est, in ce priveste numarul femeilor victime ale traficului de persoane. Potrivit raportului, citat de Rompres, ONUDC a analizat situatia a zece state din regiune - de la Croatia pana la Republica Moldova -, iar in Romania au fost identificate 2.285 de victime numai in 2006, de aproape zece ori mai multe decat in toate celelalte tari la un loc. Dintre aceste victime, 64 la suta au fost traficate pentru a fi exploatate sexual, 56 la suta fiind femei cu varste intre 14 si 25 de ani. Daca statisticile demografice si infractionale sunt corecte, probabilitatea ca o fata din Romania sa devina victima a traficului de persoane sunt de 1 la 6, considera expertii ONUCD. Pe de alta parte insa, aceste cifre sunt dificil de pus de acord cu cele colectate in regiune sau in statele occidentale. Incercand sa gaseasca o explicatie, ONUCD considera ca, fie cifrele nu pot fi comparate din anumite motive, fie celelalte state sud-est-europene nu depisteaza amploarea reala a fenomenului, ori problema se concentreaza cu adevarat in Romania.

Aderarea la UE, mana cereasca pentru prostituatele romance si bulgaroaice

Conform Agentiei romane de combatere a traficului de persoane, majoritatea victimelor identificate in 2006 si 2007 au avut ca destinatie Spania si Italia. Pe de alta parte, statistica Politiei italiene arata ca romancele reprezinta o treime dintre victimele asociate cu traficul de persoane, intre 2004 si 2006 numarul lor fiind de 138. Potrivit Europol, principalele destinatii din Europa pentru victimele traficate sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda si Spania. Numarul victimelor si traficantilor din Europa de Sud-Est retinuti in tarile occidentale este insa redus. Si mai surprinzator este faptul ca cele mai multe victime ale acestui trafic provin din Romania si din Bulgaria, state care au aderat in 2007 la Uniunea Europeana, si nu din Albania si Republica Moldova, tari sarace asociate adesea in trecut cu traficul de persoane. O posibila explicatie este faptul ca, atat timp cat este in vigoare, regimul de vize constituie un obstacol real in calea libertatii de miscare, iar eliminarea acestei bariere inseamna ca inclusiv prostituatele pot trece frontiera mult mai usor. Pe de alta parte, eliminarea obligativitatii vizelor ar putea fi o binecuvantare pentru persoanele din aceasta categorie care vor sa lucreze ilegal in UE. De aceea, este posibil ca romancele si bulgaroaicele consemnate in statistici sa fie considerate in mod eronat victime ale traficului de fiinte umane.

P.C.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00484 sec.