Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Analiza: Uniunea Europeana, un pitic geopolitic

Paradoxul pozitiei Uniunii Europene (UE) in lume este ca e in acelasi timp un pitic si un urias: un gigant, pentru ca a atins unul din varfurile civilizatiei umane - perspectiva nula a unui razboi intre statele europene - si are un enorm succes in ceea ce priveste cooperarea regionala; un pitic din punct de vedere politic, pentru ca, desi are o economie comparabila cu cea a SUA, raspunde greu la mediul geopolitic in permanenta schimbare.

Aceasta combinatie de urmare "slugarnica" a americanilor (cu exceptia deciziei de a merge la razboi in Irak), de reticenta in ceea ce priveste initiativele strategice absolut urgente (cum ar fi cazul Orientului Mijlociu) si de lipsa de vointa strategica pentru a finaliza runda de discutii de la Doha privind comertul mondial au facut, alaturi de alte esecuri asemanatoare, ca amprenta Europei pe scena lumii sa paleasca in mod constant, noteaza cotidianul Financial Times.

Un alt paradox legat de UE este acela ca, desi privind din afara cetatenii sai traiesc intr-o oaza de securitate, din interior ei se simt din ce in ce mai amenintati, ceea ce face sa nu putem compara Europa cu o uriasa Elvetie, asa cum a sugerat Ghideon Rachman in articolul "Lipsa de relevanta, optiunea logica a Europei", publicat la 20 mai, in Financial Times. Si asta pentru ca, in timp ce Elvetia se simte in siguranta deoarece este inconjurata de Europa, europenii nu pot sa se simta decat in nesiguranta dat fiind ca sunt inconjurati de un arc de instabilitate care se intinde din nordul Africii pana in Orientul Mijlociu si din Balcani in Caucaz.

Pentru a inrautati situatia, obsesia straveche crestina privind amenintarea Islamului a devenit din ce in ce mai acuta, in conditiile in care islamofobia a atins noi culmi in culturile europene.

Dat fiind abilitatea de 500 de ani a Europei de a domina lumea, este remarcabil cat de prost raspunde aceasta la noile provocari geostrategice.

Majoritatea liderilor europeni pe probleme de geopolitica cred ca Europa poate lasa asigurarea securitatii sale pe mana americanilor, ignorand adevarul simplu ca pe termen lung o astfel de optiune diminueaza de fapt securitatea Europei.

Europa trebuie sa aiba in vedere faptul ca politica unilaterala a SUA in disputa dintre israelieni si palestinieni si invadarea Irakului au atras mania a 1,2 de miliarde de musulmani. In acest context, in timp ce SUA sunt protejate de Oceanul Atlantic, Europa simte direct amenintarea islamica, atat ca urmare a proximitatii geografice cat si a propriei sale populatii musulmane consistente.

Potrivit FT, UE ar avea alte optiuni strategice pentru a beneficia de siguranta, una din acestea fiind imbunatatirea relatiilor cu Asia, inceputa in 1996 prin crearea ASEM (Asia-Europe Meeting), care ar fi putut crea un echilibru triunghiular al puterii intre SUA, Europa si Asia de Est, dar abandonata de UE la momentul crizei financiare asiatice.

Europa a uitat lectiile lui Machiavelli si urmareste ostentativ politici "morale" in Asia, dupa cum au demonstrat-o recent cancelarul german Angela Merkel si Nicolas Sarkozy prin semnalarea intentiei de a boicota deschiderea Jocurilor Olimpice.

Modernizarea Asiei

Ironia este ca Asia face mai multe decat SUA pentru a imbunatati securitatea pe termen lung a Europei. Marsul asiatic catre modernitate, inceput in Japonia, se extinde acum in China si India si va ajunge in lumea islamica prin Asia de Vest. Cand acest mars va intra in lumea islamica, Europa va fi inconjurata de state moderne musulmane.

Daca Merkel si Sarkozy ar putea gandi strategic si pe termen lung, ei ar trebui sa participe entuziasti si sa se bucure de succesul Jocurilor Olimpice. Atunci cand lumea islamica va fi intr-un final modernizata, Europa se poate intoarce la statutul de Elvetie gigantica.

Autorul acestei analize, Kishore Mahbubani, este decanul Scolii de Politica Publica "Lee Kuan Yew" din cadrul Universitatii Nationale din Singapore. Viitoarea sa lucrare "Noua emisfera asiatica" dezvolta aceste teme cuprinse in acest articol.

M.N.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00483 sec.