Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

FBI recruteaza agenti in lupta antiterorism

Peste unul din trei posturi ale unei sectii de elita a FBI-ului care incearca sa dea de urma teroristilor Al-Qaida este vacant, se indica intr-un document intern. Pentru a remedia aceasta criza de personal, FBI-ul depune eforturi de a recruta "voluntari" pentru posturile neocupate, informeaza cotidianul american The Washington Times, preluat de Rompres.

Sectia de contraterorism din cadrul FBI se ocupa de amenintarile din interior la adresa securitatii SUA, ofera informatii privind teroristii din afara tarii si incearca sa dea de urma teroristilor din lumea intreaga.

Beneficiind de o uriasa crestere a bugetului alocat dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, aceasta include unitatea ITOS I

(ITOS - International Terrorism Operations Sections ), care se ocupa de activitatea Al-Qaida pe teritoriul Statelor Unite si in afara acestora, si ITOS II, care se concentreaza asupra altor grupari teroriste internationale.

Bassem Youssef, seful unitatii de analiza a comunicatilor din cadrul sectiei de contraterorism a avertizat ca, din cauza lipsei masive si "nejustificate" de personal si a managerilor calificati la nivelul ITOS-urilor, FBI-ul nu poate apara Statele Unite in fata "unui alt atac catastrofal si direct al teroristilor din Orientul Mijlociu".

Posturi ocupate in proportie de 62%

Intr-o declaratie scrisa, adresata subcomisiei pentru infractionalitate, terorism si securitate interna din cadrul Camerei Reprezentatilor, Youssef avertiza ca posturile importante de supervizare din cadrul ITOS sunt ocupate in proportie de 62 la suta, fapt ce a fortat FBI-ul sa recruteze supervizori carora le lipseste background-ul si expertiza necesara.

"Esecul FBI-ului de a crea un cadru de experti in terorismul din Orientul Mijlociu, asa cum a promis dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, a dus la o criza de personal si la probleme de competenta la nivelul unora dintre cele mai importante posturi din FBI, care se ocupa de amenintarile teroriste venite din Orientul Mijlociu", a declarat Youssef, cerand ocuparea acestor locuri vacante cat mai repede posibil.

Pe de alta parte, directorul adjunct al FBI, John Miller, a respins cu o zi in urma acuzatiile aduse de Youssef, sustinand ca FBI-ul a depus eforturi importante pentru a construi o organizatie concentrata pe securitatea interna si ca acesta si-a schimbat prioritatile pentru a face din prevenirea unui alt atac terorist principala sa preocupare.

Pentru a infirma temerile formulate de Youssef, Milller a amintit ca in ultimii ani nu a mai existat niciun atac incununat de succes al Al-Qaida sau al organizatiilor teroriste afiliate ei pe teritoriul Statelor Unite si ca acest lucru se datoreaza eforturilor FBI de a dejuca mai multe comploturi. Directorul adjunct al FBI nu a raspuns insa problemei crizei de personal, mentionand doar ca FBI-ul este preocupat de acest fel de probleme.

FBI-ul dat in judecata de propriul angajat

De altfel, Youssef a dat in judecata FBI-ul pentru faptul ca acesta i-au refuzat intr-un mod "impropriu" avansarile in cadrul sectiei de contraterorism, acuzatie negata de oficialii FBI. In iulie 2006, Oficiul pentru Responsabilitate Profesionala din cadrul Ministerului Justitiei a justificat reactia FBI-ului fata de Youssef prin dezvaluirile improprii facute de acesta.

Youssef a condamnat politica FBI-ului de a promova agenti in pozitii importante de manageri "care nu inteleg limba araba" si "supra-dependenta" de translatori, fapt care "poate si chiar intarzie raspunsul la situatii importante".

In luna ianuarie, FBI a declarat ca detine 46 de agenti si 285 de lingvisti care vorbesc cel putin araba uzuala, personal pe care il considera "suficient" pentru munca pe care o are de facut, desi a continuat sa recruteze vorbitori de araba.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01367 sec.