Ziua Logo
  Nr. 4194 de joi, 27 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Membrii unui trib amazonian, ucisi de o echipa de televiziune

Timp de patru sute de ani, au trait fericiti si izolati de restul lumii in satul lor din Amazonia. Acum, membrii unui trib peruvian sunt atacati de unul dintre cei mai periculosi invadatori din Vest: gripa. Iar vina ii apartine unui om de televiziune britanic, care a adus boala in zona, scrie Daily Mail.

Avand in vedere ca nu intra in contact cu strainii, membrii tribului nu au nici cea mai mica rezistenta la bolile comune in Europa. Pana acum, patru oameni din tribul Matsigenka au murit, trei dintre ei fiind chiar copii. Potrivit unor oficiali ai guvernului, o epidemie de boli respiratorii a izbucnit dupa vizita, in zona, a unei echipe de la Discovery Channel. Unele sate au intrat de mult timp in contact cu lumea civilizata, dar altele, cum este si cazul satului Cumerjali, sunt foarte izolate. Studii recente asupra grupului au scos in evidenta faptul ca membrii tribului se tem cel mai mult de boli, in special de gripa, care, in cazul lor, este mortala.

Echipa de televiziune de la Cicada Production, care dorea sa realizeze un film pentru Discovery, neaga ca ar fi ajuns in satul Cumerjali, dar recunoaste ca un om se afla in zona, pentru a face cercetari. Potrivit permisului obtinut de la autoritati, britanicul avea voie sa viziteze comunitatea Yomybato, dar un locuitor din Cumerjali sustine ca a trecut si pe la ei. Dupa plecarea occidentalului, a izbucnit o epidemie de gripa in sat. Cazul a fost mediatizat de Survival International, o organizatie care se ocupa de problemele triburilor izolate din Amazonia.

Cunoscuti si sub denumirea de Matasiganga, Machiguenga sau Manaries, membrii tribului Matsigenka (mai putin de 8.000, dupa un recensamant recent) isi duc viata in sud-estul Peruului, la est de orasul antic Machu Pichu, in apropiere de granita cu Bolivia si Brazilia. Majoritatea locuiesc in Parcul National Manu, o rezervatie naturala de dimensiuni impresionante, care ocroteste o varietate spectaculoasa de plante si animale.

M.A.B.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Voronin (7526 afisari)
 Euro-manipulare contra Romaniei (2193 afisari)
 Calea scurta (2152 afisari)
 1918: despre popor si conducatori (1780 afisari)
 Basescu - mesaj catre Basarabia (1772 afisari)
 A murit George Pruteanu (5455 afisari)
 Katie Holmes, chinuita de casnicia cu Tom Cruise (2732 afisari)
 Summit-ul NATO: filaj la prostituate (2433 afisari)
 Sarkozy, eclipsat total de sotia sa Carla Bruni (2336 afisari)
 Fobia de dentist a dus la moartea unei fetite de opt ani (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01146 sec.