Ziua Logo
  Nr. 4718 de marti, 22 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Procesele nu vor mai fi suspendate chiar daca o cauza a fost reclamata la CCR

Camera Deputatilor a adoptat tacit marti doua proiecte legislative. Acestea urmaresc modificarea Legii de functionare a Curtii Constitutionale din Romania astfel ca procesele sa nu mai fie suspendate in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, noteaza, marti, NewsIn.

Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a anuntat marti, in plenul Camerei Deputatilor, adoptarea tacita, fiind depasit termenul pentru dezbatere si vot final, a unei propuneri legislative initiate de senatorul UDMT Gyorgy Frunda. Principala prevedere era eliminarea suspendarii de drept a judecarii cauzei in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, decizia cu privire la suspendare ramanand la aprecierea judecatorului.

Potrivit formei propuse de Frunda, alineatul 5 al articolului 29 din Legea de functionare a CCR se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Prin incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale, instanta poate dispune motivat, din oficiu sau la cererea partii interesate, suspendarea judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate. Incheierea prin care s-a dispus suspendarea judecarii cauzei sau cea prin care s-a respins cererea de suspendare este supusa recursului in termen de 48 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei in lipsa. recursul se judeca fara citarea partilor la instanta ierarhic superioara, in termen de 7 zile de la comunicare".

Senatorul UDMR arata, in motivarea demersului legislativ, ca in actuala lege a CCR exceptia de neconstitutionalitate are un regim legal diferit fata de celelalte exceptii procesuale, iar procedura de solutionare a acestei exceptii beneficiaza de o reglementare speciala, cu caracter derogatoriu de la dreptul comun, dar ca in derluarea acestei proceduri speciale au aparut insa aspecte de ordin practic negative, nedorite de legiuitor, in special referitor la aplicarea dispozitiilor legii privind suspendarea automata a cauzei la instanta de fond ca urmare a formularii acestei exceptii.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Republica lui Traian Basescu (3860 afisari)
 Basescu s-a intors cu pofta de schimbare (2870 afisari)
 Procurorii militari, salvatorii criminalilor din decembrie (2547 afisari)
 Alba-neagra cu F-16 second-hand (1726 afisari)
 Cu Baconschi inainte (1144 afisari)
 Mircea Badea, gol și cu pene in Piața Victoriei: Boc, trezește-te! Să faci o autostradă și mai mare (VIDEO) (8563 afisari)
 L'Express: Revolutia romana, o lovitura de stat data de armata (2860 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, aproape goala pe Broadway (2687 afisari)
 Hrebenciuc catre Baconschi: Ce a vrut Papa Ioan Paul al II-lea sa spuna prin ''Romania este Gradina Maicii Domnului''? (2601 afisari)
 A murit handbalista Victorita Dumitrescu (2073 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01819 sec.