Ziua Logo
  Nr. 4717 de sambata, 19 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

La fiecare 15 tigari, ADN-ul sufera o mutatie

Fumatul contribuie enorm la modificarea codului genetic al unui om, conform unui studiu recent. Astfel, la fiecare 15 tigari fumate, ADN-ul sufera o mutatie, care, in timp, poate duce la cancer pulmonar. Oamenii de stiinta britanici, care au condus proiectul, au identificat nu mai putin de 23.000 de mutatii ce purtau semnele distincte ale daunelor cauzate de chimicalele din fumul de tabac. Mai mult, ei au descoperit ca toate tipurile de cancer sunt cauzate de greseli in codul genetic, mutatii ale ADN-ului care pot fi declansate si de factori inconjuratori, titreaza, vineri, "Mail Online".

Oamenii de stiinta din cadrul Institutului "Wellcome Trust Sanger", din Cambridgeshire, spera ca, astfel, sa identifice toate genele cancerului si sa dezvolte noi medicamente menite sa tinteasca exact mutatiile. Mai mult, ei au descoperit ca defectele genetice se intind de la schimbarile unei singure litere in codul genetic la stergerea sau rearanjarea a sute de mii de litere. Totusi, nici una dintre mutatii nu se evidentia ca fiind cauza primara a maladiei. Majoritatea erau mutatii trecatoare care influentau aparitia cancerului in combinatie cu altele.

"Informatiile pe care le extragem in urmatorii ani vor avea implicatii majore pentru tratament. Indentificarea genelor canceroase ne permite sa dezvoltam medicamente care au ca tinta o anumita mutatie", a declarat doctorul Peter Campbell, conducatorul studiului.

"Cancerul apare cand controlul asupra celulelor este pierdut, iar acestea cresc cum, cand si unde vor. Mutatiile in ADN sunt cauzate de fumul de tigara sunt mostenite si de generatiile noi de celule si, astfel, se pot produce daune constant", a adaugat doctorul Andy Futreal.

R.R.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Minus 20 de grade luni noapte (3740 afisari)
 Vot de incredere pentru Prostanac, bucurie deplina pentru Player Imparat (3047 afisari)
 Mai avem structura anti-KGB/FSB, domnule Traian Basescu? (2695 afisari)
 Ezotericul lui Basescu (2568 afisari)
 Cel mai iubit fiu al poporului (2259 afisari)
 Lady GaGa, complet goala in bratele lui Kanye West (FOTO) (4595 afisari)
 Pretentie maghiara aplaudata frenetic de secui la Targu Mures: ''Independenta totala a Transilvaniei sau alipirea de Ungaria!'' (4386 afisari)
 Botezatu: Monica Columbeanu a negociat reangajarea soferului Voicu in dormitor! (VIDEO) (3751 afisari)
 Brittany Murphy prezenta simptome specifice gripei, in momentul mortii  (2964 afisari)
 Monica Columbeanu, exploatata sexual de un proxenet bacauan care isi ameninta victimele cu batai crunte (2795 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00503 sec.