Ziua Logo
  Nr. 4717 de sambata, 19 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Consiliul National Secuiesc a adoptat o proclamatie privind autonomia Tinutului Secuiesc, cu argumente din legislatia UE

Conferinta Consiliului National Secuiesc (CNS), ale carei lucrari s-au desfasurat sambata la Targu Mures, a adoptat o Proclamatie de autonomie a Tinutului Secuiesc, in care sunt aduse argumente pentru realizarea acesteia prevederi din legislatia europeana, transmite NewsIn.

''Poporul secuiesc are dreptul la autonomie. Secuii de mai multe sute de ani au avut traditie de libertate ca sa isi rezolve problemele interne ale comunitatii pe baza unei legislatii proprii potrivit dreptului international civil si politic, care spune ca fiecare cetatean este nevoit sa respecte si sa faca tot posibilul pentru respectarea drepturilor europene civile si politice'', se arata in prefata Proclamatiei.

Documentul aduce ca argument si prevederi ale legislatiei europene. ''Aceasta legislatie europeana spune: 1.fiecare popor are dreptul la autonomie. Pe baza acestui drept popoarele isi definesc liber sistemele politice, dezvoltarea culturala, economica si a societatii. 2.scopul este ca fiecare popor, pe baza reciprocitatii economice si respectand cele definite de aceasta lege internationala sa isi exploateze singur bogatiile naturale proprii si, in niciun caz, unui popor nu i se pot lua cele necesare pentru a se autosustine'', scrie documentul.

''Pornind de la aceste drepturi cu privire la dreptul la autonomie pentru popoarele care traiesc de mai multe sute de ani pe un teritoriu si care nu au un stat al lor, au dreptul la autonomie si au dreptul pentru a face tot posibilul pentru a-si atinge acest scop. Poporul din Tinutul Secuiesc si-a exercitat vointa ca are nevoie de autonomia Tinutului Secuiesc ca un cadru legislativ -administrativ posibil'', mai sustine CNS.

Dupa acest preambul urmeaza textul elaborat de CNS.

"Proclamatie. Poporul secuiesc, fiind comunitatea teritoriala, istorica si culturala din Tinutul Secuiesc, pastrand traditiile specifice ale poporului maghiar si regionale proprii, impreuna cu regiunile din zona, doreste sa apeleze la legislatia ONU cu privire la dreptul la libertate si autonomie ale popoarelor. Aceasta este baza Statutului de Autonomie al CNS si pe baza acesteia cerem respectarea democratiei si a libertatilor si drepturilor omului, sa fie adoptata o lege care sa proclame administratia locala Autonomia Tinutului Secuiesc, care poate fi o modalitate indreptatita, ca traditiile democratice de aici sa fie respectate, iar locuitorii din regiune sa simta ca traiesc intr-un stat si intr-o comunitate democratica. La referendum, membrii comunitatii noastre si-au exercitat dorinta de a promova aceasta idee si considera o necesitate care nu poate fi nici schimbata, nici ignorata. In satisfacerea acestei obligatii asupra fiecarui membru din comunitate, pe baza acestui drept, va avea o responsabilitate legala cu statul personal din societate", arata textul adoptat la lucrarile Conferintei CNS.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Minus 20 de grade luni noapte (3740 afisari)
 Vot de incredere pentru Prostanac, bucurie deplina pentru Player Imparat (3047 afisari)
 Mai avem structura anti-KGB/FSB, domnule Traian Basescu? (2695 afisari)
 Ezotericul lui Basescu (2568 afisari)
 Cel mai iubit fiu al poporului (2259 afisari)
 Lady GaGa, complet goala in bratele lui Kanye West (FOTO) (4595 afisari)
 Pretentie maghiara aplaudata frenetic de secui la Targu Mures: ''Independenta totala a Transilvaniei sau alipirea de Ungaria!'' (4386 afisari)
 Botezatu: Monica Columbeanu a negociat reangajarea soferului Voicu in dormitor! (VIDEO) (3751 afisari)
 Brittany Murphy prezenta simptome specifice gripei, in momentul mortii  (2964 afisari)
 Monica Columbeanu, exploatata sexual de un proxenet bacauan care isi ameninta victimele cu batai crunte (2795 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00496 sec.