Ziua Logo
  Nr. 4711 de vineri, 11 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

EXCLUSIV ONLINE

Horia Roman Patapievici a gasit pentru "La Vanguardia" si o parte buna a oligarhilor romani: Nu omoara oameni! Inca!

In interviul pe care directorul Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, l-a acordat, pe 6 decembrie, publicatiei spaniole "La Vanguardia", al carei presedinte-editor este Javier Godo, Conde de Godo, se face vorbire nu doar despre caseta cu deja celebrul sex oral "acordat lui Mircea Geoana". Patapievici mai spune si ca oligarhii romani sunt mai buni decat cei din Bulgaria si Rusia, pentru ca nu sunt mafioti. Desi exercita o influenta nefasta, ai nostri se abtin de la comiterea unor acte extreme.

Va prezentam mai jos traducerea integrala a celebrului interviu si un rezumat al comentariilor postate la articolul cu pricina. "Romanii au avut de ales intre un comunist si un comunist declarat", "Nimic din ce spune Patapievici nu este adevarat", "Noi nu vrem intelectuali. Si cu atat mai putin pe Basescu"... Singura postare favorabila este si cea mai recenta: "Intelectualii stiu ce sa vorbeasca despre Romania. Mircea Geoana este o marioneta a comunistilor".

Intelectual de salon, al carui birou debordeaza de carti, seful foarte activului Institut Cultural Roman - pe care el il intelege ca pe o structura deschisa - este unul dintre ganditorii cei mai interesanti ai tarii si un sustinator fara rezerve al unui populist ca Traian Basescu.

Expert in fizica, filosof, erudit, Horia Roman Patapievici a stors postmodernitatea si multiculturalismul in "Omul recent" si se implineste o decada de cand isi descrie compatriotii in termeni escatologici. Herta Muller, calificata drept un om de dreapta si reactionara, intotdeauna polemica, cea care este acum castigatoarea Premiului Nobel pentru literatura, a declansat anul trecut un scandal in legatura cu invitarea a doi fosti colaboratori ai Securitatii la un curs in Germania (de catre ICR - n.red.). Patapievici, care a fost membru al Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (2000 - 2005), considera ca anumite chestiuni trebuie date uitarii.

In acelasi timp, Parlamentul i-a reprosat lui Patapievici aparitia unei zvastici intr-o expozitie de arta de la New York. Basescu i-a luat apararea si l-a mentinut in post.

- Exista o imagine a Romaniei vazuta ca o tara a emigrantilor, oligarhilor si a haosului politic?

H.R.P: Haos politic? Hmm... Avem oligarhi care exercita o influenta dezagreabila. Ca figura intelectuala publica, eu lupt impotriva lor. De aceea sunt unul dintre intelectualii lui Basescu. Dar acesti oligarhi nu sunt mafioti; se abtin de la a comite crime. In Rusia sau in Bulgaria, omoara oameni, in Romania - nu. Au un sentiment de retinere la acest moment de a comite acte extreme, ceea ce este un punct bun pentru romani...

- Cel al video-ului cu copilul a fost dezagreabil...

H.R.P: Murdar... Eu nu cred ca Basescu l-a lovit pe copil, cred ca doar l-a impins. Eroarea lui a fost ca nu a negat imediat. A fost un pic ca in cazul sexului oral si Bill Clinton... In mod cert, soarta a facut ca lui Basescu sa-i fie oferita o caseta in care Mircea Geoana primeste sex oral iar el a refuzat sa o utilizeze impotriva acestuia. Credeti-ma, este un om onest.

- O spuneti dvs. care sunteti unul dintre intelectualii sai?

H.R.P: Bine, este un stigmat. Imi displace sa fiu considerat intelectualul cuiva, sunt un intelectual liber, dar il sprijn pe presedinte in lupta sa impotriva oligarhilor, in lupta sa pentru a reforma Statul.

- Va referiti la reducerea numarului de parlamentari? Nu este acesta cumva un pericol ca presedintia sa devina puternica si sa reprezinte o carenta din punct de vedere democratic pentru o tara care este inca in tranzitie?

H.R.P: Problema este controlul mutual al puterilor si este o problema a Constitutiei - nu tine de un Parlament cu una sau doua Camere, ci e vorba de ceva mult mai important. Practic, avem acelasi numar de parlamentari ca si Statele Unite, care au 300 de milioane de locuitori. Nu sustin simplificarea pentru a favoriza autoritarismul, pentru ca un Cezar sa ne rezolve problemele. Iar parlamentarii din Romania nu respecta regulile. Vor doar sa acceada la privilegii iar eu sunt impotriva acestui lucru. Iar o societate moderna refuza privilegiile.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Patapievici despre caseta cu Geoana "primind un sex oral" (9684 afisari)
 Europenii il felicita, rusii il injura (6911 afisari)
 Balonul pensiilor de stat va exploda (4427 afisari)
 Vangheliade de strada (2236 afisari)
 Viata de dupa 6 decembrie (1879 afisari)
 De la "Dansez pentru tine", direct in pat. Afla numele concurentilor care s-au cuplat in concurs! (4452 afisari)
 UPDATE 14:50 Curtea Constitutionala a decis renumararea voturilor nule (2314 afisari)
 A lesinat... in direct! (VIDEO) (2260 afisari)
 Sex oral cu o fetita de patru ani! "Am cedat avansurilor ei", a declarat pedofilul! - VIDEO (2078 afisari)
 General FSB: Cadavrul lui Hitler a fost incinerat in 1970 la ordinul directorului KGB (1769 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01316 sec.