Ziua Logo
  Nr. 4666 de joi, 15 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

De ce l-a desemnat Basescu pe Croitoru, desi stie ca va cadea la votul de investitura: ca sa ramana Boc

Decizia lui Traian Basescu de a-l nominaliza pe Lucian Croitoru pentru functia de prim-ministru are in spate calculul presedintelui de a pastra Guvernul interimar Emil Boc la putere pana in ziua alegerilor prezidentiale. Basescu stia faptul ca Lucian Croitoru are sanse infime de a primi aprobarea Parlamentului, avand in vedere ca noua coalitie politica PSD - PNL - UDMR - minoritati, care il sustine cu fermitate pe Klaus Johannis pentru sefia Guvernului, detine aproape doua treimi din voturile Legislativului.

Mai mult decat atat, Traian Basescu era la curent si cu faptul ca Lucian Croitoru nu are sanse reale de a obtine acordul Parlamentului, deoarece Croitoru a ''picat'' recent la votul comisiilor de Buget-Finante ale Parlamentului, cand a candidat pentru postul de viceguvernator al BNR.

Ipoteza logica este aceea ca Traian Basescu si-a facut calculul urmator: Lucian Croitoru nu va putea trece Guvernul de votul Parlamentului, apoi seful statului va desemna un alt premier pe care opozitia il va respinge, iar Basescu va intra in alegerile prezidentiale cu Emil Boc premier interimar si cu Vasile Blaga ministru interimar de Interne, PDL controland astfel ministerul esential in administrarea alegerilor prezidentiale.

Potrivit Constitutiei, dupa desemnarea de catre presedinte, un prim-ministru are la dispozitie 10 zile pentru a-si forma o echipa si un program cu care sa vina in fata Parlamentului pentru a obtine votul de investitura.

Daca prim-ministrul desemnat nu obtine votul de incredere, atunci procedura se reia, iar seful statului desemneaza un alt candidat (il poate desemna pe acelasi) pentru postul de sef al Guvernului, care are si el la dispozitie 10 zile pentru a-si forma echipa si programul cu care sa vina in fata Parlamentului.

Imposibilitatea dizolvarii Parlamentului serveste presedintelui Basescu

Daca si acest candidat este respins, procedura poate fi reluata, Constitutia (art. 89) mentionand doar faptul ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile (in cazul de fata 15 decembrie, cu o saptamana dupa al doilea tur al prezidentialelor - n.red.) de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". In realitate insa, tot Constitutia interzice dizolvarea Parlamentului in ultimele sase luni din mandatul presedintelui.

Asadar, premierul desemnat poate fi respins vreme de 60 de zile ori de cate ori vine in Parlament sa ceara votul de incredere fara sa fie organizate alegeri anticipate.

In toata aceasta vreme, Guvernul care a fost demis prin motiune (Guvernul Boc 2) sau aflat la final de mandat contina sa fie in functie, avand insa atributii limitate.

Opozitia are de ales intre Guvernul Boc 2 si un nou premier favorabil lui Basescu

De remarcat deci faptul ca varianta dizolvarii Legislativului este imposibila in ultimele sase luni din mandatul sefului statului, astfel ca Opozitia parlamentara va fi nevoita sa valideze un nou Cabinet, daca doreste ca Guvernul Boc 2 sa plece pana la alegerile prezientiale.

Din lectura Constitutiei se poate intelege ca, in situatia actuala, Legislativul poate respinge oricate propuneri de Cabinet, iar presedintele poate face orice desemnare de premier, intrucat varianta dizolvarii Parlamentului nu exista.

In tot acest timp, Cabinetul Boc poate ramane interimar, cu atributii limitate. FMI-ul? Poate sa vina si mai la vara. Legea bugetului? De buget ne arde noua?

George COMAN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ce vrea Coalitia Grivco (4644 afisari)
 Autogol constitutional marca Basescu (3564 afisari)
 Johannis e cercetat penal pentru neglijenta in serviciu (2908 afisari)
 Basescu joaca sah, Geoana, Antonescu si Bela - pacalici (2699 afisari)
 Alta Flota musamalizata (2299 afisari)
 Sex total pentru o sticla de lapte si o bucata de paine (4628 afisari)
 Senzatii tari, live: A intrat goala-goluta intr-un studio de televiziune, chiar in timpul emisiei! (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (4118 afisari)
 Sexy si goale, vedetele de 40 de ani pozeaza fara inhibitii (FOTO) (3227 afisari)
 Sex in lift si alte chestii... rusinoase! - VIDEO (2890 afisari)
 Cea mai mare bigama din lume, data in vileag de sotul cu numarul 801 (2171 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01181 sec.