Ziua Logo
  Nr. 4665 de miercuri, 14 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Bogdan Aurescu spune ca noul scut antiracheta propus de Statele Unite acopera intreg teritoriul Romaniei

Secretarul de Stat MAE Bogdan Aurescu a declarat miercuri ca noua formula de scut antiracheta anuntata de SUA este importanta pentru ca ofera, fata de varianta anterioara, o acoperire corespunzatoare a intregului teritoriu al Romaniei fata de amenintarea a unor eventuale atacuri cu racheta, informeaza NewsIn.

"Noua formula de scut antiracheta anuntata de administratia americana, ca evaluarea preliminara a autoritatilor romane, este importanta pentru ca ofera, fata de varianta anterioara, o acoperire corespunzatoare a intregului teritoriu al Romaniei fata de amenintarea a unor eventuale atacuri cu racheta", a declarat secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.

Vorbind despre scutul antiracheta, oficialul MAE a evidentiat ca aceasta este o tema sustinuta cu prioritate de Romania si in interiorul NATO.

"Exista un proces de reflectie in curs, care se desfasoara deja in cadrul Aliantei. Summitul de la Strasbourg-Kehl a trasat anumite sarcini unor grupuri de lucru, care sunt in curs de a elabora un document care va fi prezentat in decembrie. Evident, vor trebui luat in considerare adaptarile necesare ale proiectului NATO privind scutul antiracheta determinate de anuntul recent al administratiei americane", a punctat Aurescu.

"Este prea devreme pentru a ne pronunta pe fond cu privire la aceasta chestiune. Ceea ce este insa extrem de important si ceea ce Romania a sustinut intotdeauna este ca orice sistem de aparare antiracheta al NATO sa acopere in mod corespunzator intreg teritoriul aliat", a atras atentia secretarul de stat.

De altfel, una dintre asteptarile si prioritatile Romaniei din punctul de vedere al dezvoltarii unui nou concept strategic al NATO este ca acesta sa reflecte in mod corespunzator importanta securitatii energetice si a apararii antiracheta. "Din punctul de vedere al Romaniei este importanta definirea noilor sarcini si a noilor misiuni ale NATO, si aici ma refer la securitatea energetica si la sistemul de aparare antiracheta al NATO", a spus, in acest sens, Aurescu.

Secretarul de stat a sintetizat, in acest context, principalele prioritati ale Romaniei pentru elaborarea acestui nou concept strategic al NATO. "Din punctul de vedere al Romaniei este extrem de important ca elementele de echilibru - Romania vede in NATO o 'alianta a echilibrelor' - sa fie reflectate in mod adecvat in noul concept strategic. De asemenea, un alt element de noutate este greutatea mai mare care sa fie acordata problematicii si securitati regionale si, in conexiune cu aceasta securitatii energetice. Securitatea energetica este o tema care se regaseste din ce in ce mai mult pe agenda dezbaterii interaliate si speram ca Romania, impreuna cu alti aliati, sa isi aduca o contributie de fond cu privire la includerea in noul concept a problematicii securitatii energetice si a modului in care alianta ar putea sa contribuie la aceasta problematica.

In ceea ce priveste conceptul de "alianta a echilibrelor", Aurescu a explicat ca exista o serie de echilibre care trebuie pastrate. In primul rand, pentru Romania este important "echilibrul transtatlantic", manifestat printr-o distributie echilibrata a responsabilitatilor, contributiilor si resurselor intre aliatii nord-americani si cei europeni. in plus, acest echilibru mai presupune si o mai buna sincronizare a ritmurilor de modernizare a capabilitatilor americane cu cele europene. Romania mai are in vedere echilibrul intre aliati, echilibrul in perceptia riscurilor de securitate sau echilibrul intre responsabilitatile si obiectivele aliantei.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Boc 2 a cazut! Traiasca Boc 3! (4674 afisari)
 S-au lepadat de Andronescu (3132 afisari)
 Boc a pierdut, Basescu a invins (2788 afisari)
 Toti in Opozitie cu tara (2194 afisari)
 Nume de premier vanturate la Cotroceni (2083 afisari)
 Romania este in "Hallituspula", zic finlandezii (3011 afisari)
 O tanara sare din masina condusa de iubit si este calcata! (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE) (2685 afisari)
 De la lacrima, la santaj si panica: Traian Basescu interpreteaza iar Constitutia dupa cum doreste si acuza partidele ca au adus tara in imposibilitate de a plati pensiile si salariile (2002 afisari)
 UPDATE ORA 13.00 - Geoana, dupa discutia cu Johannis: Ar fi o investitie buna din care toti romanii ar avea de castigat (1861 afisari)
 SURSE: Traian Basescu va anunta partidele ca propunerea sa de premier este Lucian Croitoru  (1730 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01290 sec.