Ziua Logo
  Nr. 4163 de miercuri, 20 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cum sa traiti 100 de ani

Visam sa traim cat mai mult, sa ne bucuram de nepoti, stranepoti, stra-stranepoti. Insa visele noastre se opresc la vreo 70 de ani, pentru ca poluarea, sedentarismul, regimul alimentar neadecvat isi spun cuvantul. Totusi, cateva comunitati izolate au descoperit secretul vietii indelungate. Ce ne pot invata acesti oameni despre un trai mai lung?

In conditiile in care speranta de viata a romanilor nu depaseste 70 de ani, locuitorii celor trei comunitati mai au de trait inca zeci de ani. In cele mai multe cazuri, ei inca lucreaza. Unii sunt chiar chirurgi.

Okinawa are o populatie de un milion de persoane. 900 dintre acestea au peste 100 de ani, de patru ori mai multe decat in Marea Britanie sau America. Si mai surprinzator, Ovodda este singura regiune din lume unde barbatii traiesc la fel de mult ca femeile.

Okinawa, Japonia

Un singur lucru, demonstrat stiintific, ii deosebeste pe oamenii din Okinawa de ceilalti locuitori ai planetei: ei imbatranesc mult mai incet decat noi. ''Certificatul de nastere poate spune ca au 70 de ani insa corpul lor arata ca la 50'', declara Bradley Willcox, unul dintre cercetatorii care studiaza extraordinarul fenomen.

''De vina'' pentru straea lor exceptionala este un hormon - DHEA, precurosor al estrogenului si testosteronului. Desi oamenii de stiinta nu cunosc rolul exact al acestui hormon, s-a descoperit ca nivelul DHEA din organism scade odata cu inaintarea in varsta. In cazul celor din Okinawa, hormonul ramane la cote inalte chiar si la 80-90 de ani.

Secretul sta in regimul lor alimentar. Locuitorii din Okinawa nu mananca pana lesina ci consuma pana se simt aproape plini. Intr-o zi normala, ei consuma aproape 1,200 de calorii, cu 20 de procente mai putin decat bratanicii. Cercetatorii sustin ca acest mod de a manca atentioneaza organismul ca urmeaza o perioada indelungata fara mancare, fortand intregul sistem sa functioneze mai incet.

Ovodda, Sardinia

Spre deosebite de oamenii din Okinawa, cei din Ovodda mananca pe saturate. Cu numai 1.700 de suflete, micul oras din Sardinia beneficiaza din plin de beneficiile dietei mediteraneene. Insa nu acest lucru ii face pe barbatii acestei comunitati sa traiasca la fel de mult ca femeile, lucru nemaintalnit in lume.

Dupa studii de zeci de ani, cercetatorii au emis o ipoteza surprinzatoare. Sute de ani, oamenii din Ovodda au trait izolati de restul lumii, casatoriile in familie fiind extrem de frecvente. ''Casatoriile intre rude nu reprezinta o regula insa este singura explicatie. Din punct de vedere genetic, cand membrii aceleiasi familii se casatoresc, exista riscul foarte ridicat al aparitiei unor boli genetice. Insa, in aceeasi masura, se poate intampla ca urmasii sa traiasca peste 100 de ani'', explica Luca Deiana, cercetator.

Pentru cei din Ovodda, incrucisarea a functionat in folosul lor, permitandu-le sa traiasca mai mult.

Loma Linda, Califormia

Locuitorii din Loma Linda traiesc mai mult decat oricare alti oameni din Statele Unite. Si asta nu din cauza genelor. Ei sunt Adventisti de Ziua a 7-a. Pentru oamenii de aici viata indelungata este o problema de credinta.

Partial, explicatia vine din faptul ca Adventistii nu beau, nu fumeaza si cei mai multi respecta cu strictete diete vegetariene.

Insa nu toti traiesc 100 de ani. ''Ne putem intreba daca exista o determinare spirituala a acestui fapt'', spune dr. Gary Fraser. ''Studiind acest fenomen timp de aproape 30 de ani putem spune ca oamenii care merg in mod regulat la biserica - de orice religie ar fi - traiesc mai mult. Nu exista nici urma de indoiala'', a adaugat el.

A.E.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Butelia ruseasca (2583 afisari)
 Kosovo, sau dictatul de la Washington (2462 afisari)
 Gazul si santajul (1725 afisari)
 Fila pierduta a istoriei (1711 afisari)
 Tatal regasit intr-o carte de bucate (1278 afisari)
 A cheltuit milioane de dolari ca sa arate ca mireasa lui Frankenstein (4494 afisari)
 Meduzele otravitoare sufoca Mediterana (2705 afisari)
 Jonathan Eyal, expert in securitate internationala: Politica UE in cazul Kosovo este o "prostie"  (2562 afisari)
 Dacia pregateste un Logan de teren (2438 afisari)
 Cum sa traiti 100 de ani (2338 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01450 sec.