Ziua Logo
  Nr. 3881 de vineri, 16 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

50 de ani de la moartea lui Brancusi

"As vrea ca lucrarile mele sa se ridice in parcuri si gradini publice, sa se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre si monumente nascute din pamant, nimeni sa nu stie ce sunt si cine le-a facut - dar toata lumea sa simta necesitatea si prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii..." - Constantin Brancusi.

Azi, cand se implineste semicentenarul de la disparitia marelui artist, peste operele sale, amplasate, asa cum si-a dorit, in "parcuri si gradini publice" (Targu Jiu, ansamblu intrat in patrimoniul european, de altfel) pluteste ignoranta, iar degradarea iese tot mai mult la suprafata.

Intre 19 februarie (data nasterii - 1876) si 16 martie (data decesului - 1957), memoria lui Brancusi a fost si este invocata intr-un fel sau altul - ceremonii, lansari, expozitii, articole etc. - insa unui geniu precum Mesterul de la Hobita ar trebui sa-i rezervam macar un gand in fiecare zi...

La Paris va avea loc maine o slujba de pomenire - atat la biserica parohiei ortodoxe, cat si la mormantul lui Brancusi din Montparnasse - la care vor participa Mitropolitul Teofan al Olteniei, Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala si 100 de localnici din Hobita, iar saptamana viitoare Institutul Cultural Roman va lansa albumul "Brancusi Geneza".

Cititi pe larg in editia de maine articolul semnat de Luana DUSCHKA!

REACTII LA CALD

Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura:

"In Romania a devenit un obicei ca marile personalitati, precum Brancusi, sa fie <<observate>> doar in preajma unor aniversari, in rest este lasat praful sa se astearna. De multe ori si la propriu, si la figurat. Iar incredibila creatie lasata in paragina la Tg Jiu este o dovada evidenta a faptului ca, din pacate, elogiile din <<ceasuri aniversare>> nu sunt suficiente pentru a salva o opera de arta."

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cat ne costa "Principalul" (3721 afisari)
 "300" vs 70 de milioane de iranieni (2394 afisari)
 Cine stie - castiga? (1876 afisari)
 Putin l-a certat pe Abramovici (1779 afisari)
 Povestea decretului pierdut (1433 afisari)
 Romani, vi se pregateste ceva (680 afisari)
 ''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay (233 afisari)
 Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi" (102 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00584 sec.