Ziua Logo
  Nr. 3881 de vineri, 16 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cronica de film

The Queen (Regina)

Distributie: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell,

Imagine: Affonso Beato

Montaj: Lucia Zucchetti

Regie: Stephen Frears

In luna august a anului 1997, Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii se afla impreuna cu familia la resedinta de vara - castelul Balmor din Scotia. In timpul acesta, la Londra era instalat noul prim-ministru Tony Blair, cel mai tanar prim-ministru al Angliei, ales pentru viziunea sa modernista asupra statului Britanic. Printesa Diana era la Paris impreuna cu noul sau prieten, Dodi Al Fayed. In mare, ceea ce s-a intamplat in Anglia se cunoaste. Scenaristul Peter Morgan (cel care a lucrat si la Last king of Scotland) a adunat informatii din diferite surse private: angajatii de la Downing Street si Palatul Buckingham, secretari particulari sau invitati de la castelul Balmor.

Din fericire, Stephen Frears nu avut ca principal scop sa arate ce se ascunde in spatele usilor inchise. Regizorul britanic compune portretul celui mai puternic monarh din Europa intr-un moment de criza. Este poate al doilea moment crucial din viata reginei, primul ar fi anii '40 ai razboiului mondial. In acei ani, pericolul venea din exterior. Acum aparuse un nou gen de criza interna cu care monarhia britanica nu se mai intalnise. Natura acestei crize era una mediatica si nimic din eticheta regala nu prevedea cum sa se actioneze in acest caz. Brusc, viata printesei Diana devine doar o poveste si, ca in orice poveste, trebuie sa existe un personaj negativ iar rolul acesta ii revine reginei Elisabeth. Toata lumea avea ochii atintiti asupra felului in care regina va actiona care ezita prinsa intre datoria fata de regulile monarhiei si datoria fata de binele monarhiei. Din acest punct de vedere, Stephen Frears alege sa prezinte omul. Monarhul trebuie sa actioneze impotriva dorintelor sale si este nevoit sa organizeze o inmormantare princiara pentru printesa Diana contrar uzantelor regale. Miza filmului nu mai este obiectivitatea, ci mobilul actiunilor acelor personaje care sunt implicate in noul scandal. Si bineinteles in centru se afla regina. Pentru acest rol Helen Mirren a luat un binemeritat premiu Oscar.

In economia filmului este important si celalalt pol al puterii, si anume cel reprezentat de Tony Blaire. The Queen ne arata un premier foarte tanar, aflat la inceput de drum, care isi va prelua postul in timpul scandalului declansat de presa. Tony Blair nu este un neofit in ale politicii, dar momentul de criza poate fi vazut ca si momentul de initiere in tainele conducerii unuia dintre cele mai importante state. Filmul este si o reflectie asupra modului in care actioneaza puterea politica in raport cu mass-media.

Filmografie Stephen Frears :

Generoasa Doamna Henderson (2006)

Mrs. Henderson Presents

Regina (2006)

The Queen

Viata in Londra (2002)

Dirty Pretty Things

High Fidelity (2000)

Liam (2000)

Pericol nuclear (2000)

Dragoste de cowboy (1998)

Hi - Lo Country

Mary Reilly (1996)

The Snapper (1993)

Erou din intamplare (1992)

Hero

Escrocii (1990)

The Grifters

Legaturi periculoase (1988)

Dangerous Liaisons

Ciuliti-va urechile! (1987)

Prick Up Your Ears

My Beautiful Laundrette (1985)

Misiunea (1984)

The Hit

Vlad BASALICI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cat ne costa "Principalul" (3721 afisari)
 "300" vs 70 de milioane de iranieni (2394 afisari)
 Cine stie - castiga? (1876 afisari)
 Putin l-a certat pe Abramovici (1779 afisari)
 Povestea decretului pierdut (1433 afisari)
 Romani, vi se pregateste ceva (680 afisari)
 ''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay (233 afisari)
 Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi" (102 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01598 sec.