Ziua Logo
  Nr. 4596 de sambata, 25 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Turkmenistanul va da in judecata Azerbaidjanul pentru trei zacaminte de hidrocarburi din M. Caspica

Romania intentiona sa participe la exploatarea zacamintelor din Turkmenistan si sa furnizeze acestei tari echipament de extractie

Turkmenistranul va da in judecata Azerbaidjanul, daca nu se va ajunge la un consens asupra a trei zacaminte de hidrocarburi disputate de la Marea Caspica, a declarat vineri presedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov, citat de postul national de televiziune, informeaza AFP, potrivit NewsIn. "Il insarcinez pe ministrul de externe, Rasid Meredov, sa contacteze experti internationali eminenti pentru a studia legalitatea pretentiilor Azerbaidjanului asupra zacamintelor disputate (...) si apoi sa supuna documentele pregatite examinarii Curtii Internationale de arbitraj", a spus presedintele turkmen. "In pofida tuturor eforturilor partii turkmene, nu s-a ajuns la un consens asupra apartenentei zacamintelor situate in partea centrala a Caspicii, pe teritoriul disputat de Turkmenistan si Azerbaidjan", a spus el.

Berdimuhamedov a acuzat Azerbaidjanul ca a inceput unilateral explorarea a doua dintre cele trei zacaminte disputate. Potrivit lui, zacamintele sunt situate "pe teritoriu turkmen si apartin Turkmenistanului". Cele doua tari isi disputa zacamintele de hidrocarburi respective de mai multi ani.

Cele cinci tari riverane Marii Caspice (Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan, Rusia si Iran) nu au ajuns inca la un acord de trasare a frontierelor in Marea Caspica, dupa dezmebrarea Uniunii Sovietice in 1991. Atat Turkmenistanul, cat si Azerbaijanul sunt potentiali furnizori de gaz pentru proiectul energetic european Nabucco, destinat sa reduca dependenta UE de Rusia si la care Romania este partener. Turkmenistanul nu si-a luat nici un angajament in clar in privinta Nabucco, dar presedintele roman Traian Basescu, care a fost saptamana aceasta in vizita la Ashabad, se declarase optimist. Basescu exprimase de asemenea intentia Romaniei de a participa la exploatarea zacamintelor din Turkmenistan si de a furniza acestei tari echipament de extractie.

Fosta republica sovietica, Turkmenistanul se afla intre Marea Caspica, Afganistan, Iran, Kazahstan si Uzbekistan si detine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume. Fiind foarte dependent de retelele gaz ale Rusiei, Turkmenistanul vinde marea parte a gazului sau catre Rusia, dar intre cele doua tari au aparut recent tensiuni. La 10 iulie, presedintele Gurbanguli Berdimuhamedov a anuntat ca Turkmenistanul este dispus sa se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, si sa aprovizioneze conducta cu gaz.

ZIUA Online
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sergiu Andon, unealta Securitatii (2935 afisari)
 Justitia, averea si imunitatea (2227 afisari)
 Basescu, termina cu smecheriile! (1632 afisari)
 Trafic de rinichi prin sinagogi (1348 afisari)
 Comunistii pregatesc o noua frauda la Chisinau (1098 afisari)
 Sexy-sotia mogulului Formulei 1, Flavio Briatore, arata incredibil in costum de baie (FOTO) (1987 afisari)
 Dama de companie a premierului Berlusconi, topless intr-un pictorial incendiar (FOTO) (1957 afisari)
 O familie de evrei acuza un granicer german ca le-a scuipat in pasapoarte (1911 afisari)
 Kendra Wilkinson, cu sanii goi inainte de a spune "Da" - FOTO (1762 afisari)
 Hillary Clinton: "Oricare natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica are dreptul de a alege carei aliante vrea sa i se alature" (1409 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01313 sec.