Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Musca ramane parlamentar, dar poate fi acuzata de fals in declaratii

Mona Musca a facut politie politica

Curtea de Apel Bucuresti a respins, azi, contestatia depusa de catre deputatul PLD Mona Musca, astfel incat verdictul de politie politica dat pe 19 septembrie 2006, de Colegiul CNSAS, ramane valabil, relateaza NewsIn. Nici Mona Musca si nici avocatul sau, Valeriu Stoica, nu au fost prezenti in instanta. Decizia instantei este definitiva.

Valeriu Stoica considera decizia Curtii de Apel ca pe o "solutie nedreapta". "Din respect pentru justitie nu vreau sa merg mai departe cu comentariul, desi consider ca aceasta decizie nu este justa", a declarat acesta pentru Realitatea TV. Intrebat totusi daca, odata cu decizia irevocabila a instantei, falsul in declaratii al Monei Musca devine incompatibil cu statul ei de parlamentar, sau cu legea, Valeriu Stoica a explicat ca Mona Musca e pasibila de a fi acuzata ca a incalcat legea doar daca, din acest moment, declara, pentru un eventual mandat parlamentar viitor, ca nu a facut politie politica.

Cazimir Ionescu, membru CNSAS, considera ca legea nu prevede in mod expres daca un deputat in situatia Monei Musca isi pierde sau nu statutul de palamentar, dar falsul in declaratii pe propria raspundere atrage dupa sine raspunderea penala.

Cazul Mona Musca - turnator

Cazul Mona Musca - turnator la Securitate a debutat pe 8 august 2006, atunci cand Lavinia Sandru a lansat informatia ca dosarul colegei sale de Parlament se afla pe masa de lucru a Colegiului CNSAS. Imediat, in presa scrisa au aparut date despre relatia cu Securitatea a Monei Musca. Potrivit acestora, actualul politician ar fi dat informari despre studentii straini, sub numele de cod "Eva" sau "Dana", in 1970, pe vremea cand era cadru didactic la Institutul de Lingvistica al Universitatii din Timisoara.

In aceeasi saptamana, Mona Musca a admis, mai intai, ca a furnizat date despre studentii straini, insa nu Securitatii, ci conducerii institutiei la care lucra, dupa care, intr-o conferinta de presa organizata ad-hoc, a facut marturisiri complete despre angajamentul pe care l-a semnat cu politia politica a statului comunist. "N-am ezitat sa semnez un angajament cu Securitatea strict pe aceasta problema - siguranta studentilor straini si a statului roman in raport cu ei. Acest lucru mi s-a parut normal fiindca, atunci, orice persoana din Romania era obligata sa dea informatii despre studentii straini. Era o obligatie a tuturor", explica deputatul (inca) liberal motivele ce au manat-o in relatia cu Securitatea. Mona Musca accentua, in acea conferinta de presa, ideea ca informatiile pe care le furniza securistilor nu constituie politie politica, dupa definitia data de asa-numita Lege "Ticu".

Pe 19 septembrie, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS ajungeau la concluzia ca relatia Monei Musca - Securitate se defineste ca "politie politica". "Este o grava eroare (decizia CNSAS, n.r). Voi face contestatie si voi merge in instanta. Sunt uluita ce se poate intampla cuiva in Romania, ce se poate intampla atunci cand partenerii sau adversarii politici vor sa te elimine sau atunci cand nu faci parte din nici-un grup de interese. La ce foloseste, nu stiu", au fost comentariile deputatei, imediat dupa aflarea verdictului. Musca a venit la CNSAS cu hartia de contestare a deciziei pe 12 septembrie. "Cred ca CNSAS va tine cont de lege de data aceasta. Au fost demonstratii ca nu putea fi data decizia ca am facut politie politica", a spus ea, cu acel prilej.

REACTII LA CALD:

Carmen EPURAN, redactor Departament Politica Interna:

"Decizia era previzibila pentru ca probele descoperite de CNSAS in cazul Monei Musca sunt foarte greu de contestat. De fapt, cazul Monei Musca a fost unul dintre cele mai evidente in ceea ce priveste colaborarea cu Securitatea. Desi a incercat sa nege initial, Mona Musca a aflat si ea pana la urma ca a semnat un angajament, cu numele conspirativ <<Dana>> si a scris note informative. Argumentul adus de Musca in favoarea sa, in fata membrilor Colegiului, cum ca notele ar fi fost <<pozitive, frumoase>> a fost cu atat mai penibil, in conditiile in care nu au existat informatori de <<bine>> ai Securitatii. Cat priveste efectul deciziei de ieri asupra carierei politice a Monei Musca, acesta va trece aproape neobservat, pentru ca deja credibilitatea si influenta fostului ministru liberal in randul maselor nu mai exista de aproape un an, de cand CNSAS a decis ca ea a colaborat cu Securitatea."

A.Gh.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01349 sec.