Ziua Logo
  Nr. 4152 de joi, 7 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

ULTIMA ORA: Curtea Constitutionala - Presedintele are voie sa refuze o singura data numirea unui ministru

In momentul de fata, Premierul trebuie sa nominalizeze o alta persoana pentru functia de ministru al Justitiei

Curtea Constitutionala (CCR) a decis in cazul sesizarii Guvernului fata de refuzul Presedintelui Basescu de a o numi pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Magistratii Curtii au decis, in unanimitate, ca Presedintele are dreptul sa refuze o singura data, motivat, propunerea Premierului pentru numirea unui ministru. In consecinta, Calin Popescu Tariceanu este obligat sa propuna o alta persoana in fruntea ministerului Justitie.

Acest conflict, de natura constitutionala, a fost generat de refuzul Presedintelui Romaniei de a o numit in functia de ministru al Justitiei pe Norica Nicolai, la propunerea inaintata de Primul ministru. Traian Basescu i-a solicitat Premierului sa " renunte la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a Noricai Nicolai, deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care Nicolai a fost implicata in calitate de senator, nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in randul populatiei, si nici in randul partenerilor nostri externi". Primul ministru i-a replicat lui Traian Basescu ca isi mentine propunerea si ca Presedintele nu a invocat nici un argument de natura legala.

Guvern versus CSAT

Totodata, judecatorii CCR au decis - in ceea ce priveste sesizarea presedintelui Traian Basescu privind conflictul dintre Guvern si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, ce ar fi fost declansat de neavizarea de catre CSAT a ordonantei privind statutul cadrelor militare - ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala. Luna aceasta, seful statului a transmis Curtii Constitutionale sesizarea de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative si Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 77/2007 pentru modificarea si completarea Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum si pentru modificarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Ca urmare a constatarii neconstitutionalitatii acestor legi printr-o practica neconstitutionala a Guvernului de inlaturare de la decizie a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, presedintele Traian Basescu solicita Curtii Constitutionale solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre cele doua entitati, respectiv Guvernul si CSAT-ul.

Z.O.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Hotii de pensii (2921 afisari)
 Momentul eliberarii PNL de sub jugul PSD (1966 afisari)
 Omar ben Laden vrea sa se intalneasca cu Papa (1904 afisari)
 Anemia cronica (1781 afisari)
 Tinerete decapitata (1698 afisari)
 Ceausescu a fost torturat inainte de a muri (14221 afisari)
 Pamantul ar putea fi distrus de extraterestri (3258 afisari)
 SUA incercuiesc Rusia (2898 afisari)
 Ce-si fac vedetele cu bisturiul (1907 afisari)
 A murit jurnalistul Max Banus (1339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01393 sec.