Ziua Logo
  Nr. 4144 de marti, 29 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Inmultirea cu cinci - formula Timosenko pentru tranzitul gazelor rusesti prin Ucraina

Cu trei saptamani inainte de prima sa vizita in Rusia de la preluarea atributiilor de premier al Ucrainei, Iulia Timosenko cere Moscovei sa plateasca mai mult pentru tranzitul gazelor rusesti catre Europa. Desi nu a oferit detalii privind majorarea, potrivit presei de la Kiev, guvernul ucrainean ar dori un tarif de 9,32 dolari pe mia de metri cubi, de cinci ori mai mult decat in prezent. ''Incepand din 2006, Rusia a majorat pretul gazelor, care a crescut, in total, de 3,5 ori, in timp ce costul tranzitului acestora pe teritoriul ucrainean a ramas practic neschimbat", a explicat Timosenko. Autoritatile din Ucraina nu au insa un punct de vedere comun in aceasta problema, iar presedintele Viktor Iuscenko a declarat ca se opune unei astfel de masuri.

In prezent, tariful pentru tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei este de 1,7 dolari pentru o mie de metri cubi, livrate pe o distanta de 100 de kilometri, comparativ cu 1,6 dolari in 2007. Timosenko doreste insa crestea taxei la 9,32 dolari. "Daca vor sa platim pretul pietei pentru gazele lor, atunci si ei trebuie sa plateasca pentru tranzit'', a declarat premierul ucrainean.

Pentru Timosenko, opozitia fata de cresterea tarifelor este o "obisnuinta din trecut", cand Moscova isi impunea punctul de vedere. "In trecut, oficialii ucraineni isi stabileau relatiile cu Rusia in functie de interesele rusesti. Vreau sa schimb aceast sistem de stabilire a relatiilor", a spus Timosenko, adaugand ca intotdeauna a existat un aspect politic al problemei energiei, iar liderii rusi fac eforturi pentru a respinge tentatia de a folosi gazele ca instrument de presiune politica.

Cererea guvernului de la Kiev risca sa provoace o criza similara celei din ianuarie 2006. Atunci, Rusia a intrerupt furnizarea de gaze catre Ucraina, dupa ce oficialitatile de la Kiev au refuzat sa semneze un nou contract cu Moscova care prevedea majorarea de patru ori a pretului la gaze. Masura a dus la o criza energetica de proportii in vestul Europei.

A.E.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fratia "Citroen" (5518 afisari)
 Traian Basescu in misiune la Belgrad (2418 afisari)
 Moartea lui Hristodoulos fragilizeaza Ortodoxia (2299 afisari)
 Clinton s-a opus intrarii Romaniei in NATO (2258 afisari)
 Samanta vrajbei (2172 afisari)
 A violat o gravida in ziua in care ii nastea nevasta (3876 afisari)
 Paris Hilton a iesit la agatat lesbiene (2372 afisari)
 Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana (2274 afisari)
 Baze militare nucleare rusesti in Balcani si America de Sud (1989 afisari)
 Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian (1987 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00451 sec.